A császár morzsája

Császármorzsa, porozinkó, smarni... mindhárom elnevezés az apró, morzsás finomságot jelöli, amelyet nemcsak a gyerekek fogyasztanak örömmel egy-egy kiadós leves után másodiknak.

Az összes népszerű ételnek megvan a maga legendaköre, a császármorzsának is. Legtöbben Ferenc Jóskához, az utolsó nagy Kaiserhez kötik, de a keringő történetek közül mindenki maga választ ízlése szerint. Egyesek a népmesei verziót komálják: a császár vadászat közben eltévedt, és az erdei anyóka, aki éjszakára befogadta, ezzel vendégelte meg. A romantika hívei szerint a császármorzsát Sissy és Ferenc József eljegyzési lakomájára fejlesztették, és a szép emlékek miatt maradt állandó vendég az udvarban. A praktikusok kedvenc megoldása pedig az, hogy az elrontott palacsintát a szakács összevágva, átsütve, lekvárral és porcukorral felturbózva tálalta őfelségének.

Süssünk, süssünk valamit! >>

Habitusunkhoz illően válogathatunk az eredetmondák közül, ízlésünknek megfelelően pedig az elkészítés módozatait variálhatjuk. Az eredeti császármorzsa ugyanis meglehetősen távol áll az elterjedt klasszik magyar verziótól. Az eredeti császármorzsában nincsen búzadara, liszttel készül, nem tepsiben, hanem serpenyőben, a tojásokat pedig nem egyben tesszük bele, hanem szétválasztva, a fehérjét kemény habbá verve. Ettől lesz ugyanis puha, szivacsos állagú, pillekönnyű desszert, ami nem is hasonlít a mi apró, morzsás, búzadarás édességünkre. Ez persze nem azt jelenti, hogy a klasszikus-nagymamás verzió nem jó, sőt! De egyszer azért érdemes kipróbálni az eredeti, K. und K. receptet is. Csak hogy legyen összehasonlítási alapunk!

Verhetetlen gesztenyés sütik >>

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk