Couronne, a francia karácsonyi kalács

Karácsonykor különleges reggelit illik az asztalra tenni: az asztalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal telerakott francia couronne biztosan az ünnepi asztal dísze lesz!

Nézd meg, hogyan készül a couronne:

A mindenféle földi jóval, aszalt és szárított gyümölcsökkel, olajos magvakkal gazdagon készített süteményeknek egész Európában nagy hagyományuk van karácsonykor. Nem véletlenül - a diófélék és az aszalványok ma sem tartoznak a legolcsóbb alapanyagok közé, régen pedig még inkább a jólétet szimbolizálták. A Karácsonyra, vagy más nagyobb egyházi ünnepekre készített ételeknél pedig különösen fontos volt, hogy a készítői beletegyék a szívüket - no meg egy kicsit az anyagi javaikat is.

Olaszországban a panettone egy hasonló kalács, a németeknél pedig a stollen, de még a mi bejglinket is ide lehet venni, hiszen a máknak is varázslatos termékenységfokozó hatása van.

Az illatos, gyümölcsös-magos kalács egyébként Provance-ból származik, és koronát jelent. Eredetileg a január 6-án tartott Vízkereszt ünnepére készítették - egyfajta dél-francia verziója a királyok tortájának. A hagyomány szerint az illatos süteménybe egy babszemet sütnek, és akinek az a szelet jut, amiben a babszem van, az lesz a király. Ez azonban ne tartson vissza senkit attól, hogy Karácsony reggelén meglepje vele a családját. Miért is ne, hiszen nem túl bonyolult, viszont nagyon puha, nagyon látványos, és igazi karácsonyíze van!

A couronne receptjét itt találod!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...