Citromra fel!

Számomra kevés lehangolóbb látvány van, mint a januári piac. Üres standok, gyökérzöldségek, de nini , mi ez a napsárga újdonság?

A január kétségtelenül a legunalmasabb hónap, egy ideje már benne vagyunk a szürke télben, de messze még a tavasz. Latyak és rosszkedv, kevés izgalommal. Aki azonban a fanyar ízek szerelmese, vagy egyszerűen csak nem génmanipulált lazacként sodródik a nemzetközi gasztronómia főáramával mégis eksztázist élhet át a januári télben. Megérkezett a citrusok sztárja, a Meyer-citrom! Már a színétől is jókedvünk lesz, napsárga, gömbölyű, legszívesebben feldobnám a felhők közé, hogy elűzze a hódarát ontó felhőket. Az illata fantasztikus, lédús, a piacon pedig 500 ft/kg körüli áron le lehet vadászni a példányokat.

Az íze annyira finom, hogy minden édesítőszer nélkül megállja a helyét, nem hiába tartják a narancs és citrom természetben fogant szerelemgyermekének. A gyerekeknél egy kis kanál méz, felnőtteknek egy kevés friss gyömbér, és megkaptuk a legtökéletesebb téli napindító koktélt!

Ha a citromfacsarásnál bonyolultabb konyhai műveletekre szánnánk magunkat, kezdésként döntsük el, a főételhez használjuk csak fel, vagy desszertként is citromot etetünk a családdal.

Vagy a köret is legyen citromos? Reszeljünk citromhéjat a párolt brokkolira, némi olívaolaj, és megkaptuk a sült lazacunk ideális társát a tanyéron!

Senki sem vádolhatja sznobizmussal a celebcitrust, szerényebb ételekben is szerepelhet, az ízorgia mégis garantált:

Spagetti al lemone

Mennyei, mennyei, mennyei!  Hűűűű, de finom volt ez, szinte nem is tudtam abbahagyni. :)  Talán furcsán hangzik ez a citromos tésztára, de bizton állítom, hogy ilyen letisztult, ...

Ez pedig szerintem egy igazi addiktív változat, ne adjuk fel a türelmes keverést-kavarást, és készítsünk házi citromkrémet:

Meyer lemon curd

Egy igazi angol specialitás. Bársonyos, citromos vajkrém, amit első sorban tartletekhez használnak, azaz ezzel töltik meg a vajas tésztás minipitéket. Ezen felül kiváló kísérője lehet ...

Persze tortára is kenhetjük:

Ha pedig nem csak a konyhában szeretnénk felhasználni a napsárga gyümölcsöt, gurítsuk át a gyerekszobába, és az újévhez igazodva készítsünk malacot - citromból!

Kézműveskedés ellen beoltott apukáknak is bátran ajánlom, magas cukiság faktor, ugyanakkor az elkészítése annyira bonyolult, mint a krumplihámozás. Két szegfűszeg lesz a szeme, a citrom csúcsa, mint malacorr, segít viszonyítási pontként, hogy az apró sertés ne bandzsítson. Ezután zöldséghámozó erre alkalmas részével, vagy zöldséghámozókéssel apró háromszögeket hasítunk ki a puha citromhéjból, ügyelve,hogy a háromszög alapját ne metsszük ki, így lesz a malac szerves tartozéka, mint hallószerv.

Már csak két pár fogpiszkáló hiányzik , hogy kis sárga jószágunk megálljon a lábán. Hívhatjuk is a vega barátokat egy jó kis téli disznóvágásra, ahol hurka helyett friss gyömbéres limonádét készítünk. A Meyer-citrommal garantált szerencsénk lesz - hisz egy csomó isteni citromos fogással kezdjük az évet - és malacként illatosítónak se utolsó!

Ez is érdekelhet!

Gyógyítsd magad bevált házi praktikákkal

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...