Bundás melegszendvics a '30-as évekből

Az életművészet és a jó háziasszonyság furcsa párosnak tűnik, de csak első hallásra. Életmódtanácsok és receptek a múlt század elejéről.

Az említett polgárkisasszony Hatvany Lili, aki színikritikus volt az 1920-as években, később Amerikába emigrált, s ott írta meg Ételművészet – életművészet című könyvét, amit könnyelműség volna szakácskönyvnek nevezni, hiszen a receptek mellett nagy arányban tartalmaz életmódtanácsokat is. Mellesleg megjegyzem, hogy Hatvany Lili édesapja a Nyugat folyóirat egyik alapítója volt.
Maga a szakácskönyv nem kizárólag az írónő munkája, inkább egy összeállítás a ’40-es évek táplálkozáskultúrájáról, a vendéglátások menetéről és a nők és férfiak akkori életmódjáról. Szó van benne az aerobicról, a fogyókúrákról, és csaknem 20 nemzet konyhájáról.
A sonkás-parmezános bundás kenyér receptjéért kattints ide!
Az előszóban Hatvany Lili megkapó kedélyességgel ír a korabeli háziasszonytípusokról, a nagy, multikulturális vendégségekről, ételművészetről és életművészetről. Az alábbi idézet jól példázza ezt a vidám, nagyvonalú hozzáállást, amivel az írónő a témájához viszonyul:
„Az ember gyorsan felejt, – érzelmeket is – hát még recepteket. De míg undorral fordulunk el azoktól a fiataluraktól, akik hódításaik nevét noteszbe jegyzik, minden elismerésünk azé a háziasszonyé, aki konyhasikereit összeírja.”
A sonkás-parmezános bundás kenyér receptjéért kattints ide!
Öröm olvasni ezt a könyveket, bár az írónő direkt arra kéri az olvasót, hogy naponta csak 1-2 oldalt fusson át, nehogy belefásuljon, nehéz ennek eleget tenni. A receptek is kifejezetten érdekesek, engem elsőként a sonkás crouton elnevezésű étel fogott meg, mert a krutonról eddig egészen más elképzelésem volt. Mégpedig az, hogy ez egy pirított, esetleg fűszeres kenyér vagy zsemle, amit elsősorban levesbetétként fogyasztunk. Itt viszont a bundás kenyér és a meleg szendvics egyvelegéről van szó. Egy sonkás szendvics, amit először tejszínbe, majd tojásba, végül parmezánba mártunk, s bő zsírban kisütünk.
A tejszín miatt a kenyér krémes lesz a bunda alatt, hasonlóan a zsemlyepofésznihez, amiről szintén nem győzök eleget áradozni. Nem mondom, hogy diétás fogás, de ha aggódunk a kalóriák miatt, akkor evés után végezzünk el néhányat a könyvben található gyakorlatok közül, ha nem a mozgással, akkor a nevetéssel biztosan elégetünk belőlük néhányat.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...