Brüsszel már ebben is előttünk jár

Belgiumban bevezettek egy szuper megoldást, amitől a szemétmennyiség lecsökkenését remélik.

Nem csak a kávét divat elvinni egy kávézóból, sokszor nem tudjuk, vagy nem akarjuk helyben megenni az ételt sem, így csomagoltatjuk és haza, vagy a munkahelyünkre visszük. Most Brüsszel vezetett be egy szuper megoldást, amitől a szemétmennyiség lecsökkenését remélik.

A brüsszeli éttermek évente 32 000 tonna hulladékot generálnak, amelynek egyharmada a csomagolás.

Ez a megdöbbentő mennyiségű szemét évről évre emelkedik, mert az emberek egyre többször esznek inkább otthon. A Tiffin projekt célja ennek a fogyasztói magatartásnak a megváltoztatása és hulladék mennyiségének lecsökkentése, sőt jó esetben a megszüntetése. A természettudatosan gondolkodó lakókat kötik össze azokkal az éttermekkel, amik hajlandóak újrahasználható tartályokat elszállítani.

Az ötlet lényege, hogy az emberek feliratkoznak a Tiffin projektre, online megrendelik a rozsdamentes acél dobozukat, és a projektben résztvevő éttermekben 5 % kedvezményt kapnak, amennyiben az edényt magukkal viszik, amikor elviteles ételt vásárolnak. A két stílusban gyártott doboz nagyon gusztusos, szóval amellett hogy környezetbarátabb, sokkal étvágygerjesztőbb benne az étel, mint bármelyik műanyag, vagy hőtartós edényben. A fenntartható vendéglátásra törekvő város közösen dolgozik együtt az éttermekkel és a lakóival a jobb jövő érdekében. A projekt ráadásul arra ösztönzi a lakókat, hogy felfedezzék a kis, helyi éttermeket is, így a vállalkozások is jól járnak ezzel a megoldással.

Ezt olvastad már?

Mutáns műanyagzabáló enzimet fedeztek fel a tudósok, ami megeszi a PET-palackokat

A Tiffin-projekt ötlete egyébként nem új, 2011-ben Vancouver-ben született, ahol egy szakács indított el egy hasonló rendszert.

És mit tehetünk mi, ha nincs hasonló rendszer a városunkban? Kerítsünk időt arra, hogy helyben együk meg az ebédünket, vagy vigyünk magunkkal egy újra felhasználható doboz. Ha már megszoktuk, hogy mindenhová textilszatyorral közlekedünk és nem kérünk a nejlon tasakokból, akkor erre is rá tudjuk szoktatni magunkat.

Még több érdekes cikk a Gardenistáról itt.

Ezeket olvastad már?

Nyitókép:facebook.com/TiffinBrussels

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...