Amerikából érkezett hozzánk, nagyon csokis, nagyon kalóriadús, 20 perc alatt kész van, és 10 perc alatt elfogy. Mi az? Talált! A brownie! Készítsd el velünk!
Messziről jött kedvenc
Az újvilág egyik legkelendőbb importcikke a hamburger mellett kétségtelenül a vaj, liszt, tojás és rengeteg csoki keverékének könnyfakasztóan finom végterméke, a brownie. Születésének körülményeit nem ismerjük pontosan, de tulajdonképpen mindegy is, hogy szórakozott cukrász vagy feledékeny háziasszony alkotta meg először a kívül roppanós, belül folyósan krémes kis barnát – lényeg, hogy létezik, és mi nagyon szeretjük!
Hogy még annál is finomabb legyen!
A brownie a köztudatba a „végtelenül egyszerű és elronthatatlan” jelzővel vonult be. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nemcsak elkészíteni, hanem elrontani is borzasztó egyszerű – két perc túlsütés, és éppen a lényeg, a belső ragadósság szűnik meg. Így attól függően, hogy az igazi, folyós közepű vagy a piskótásabb verziót készítjük el, mindig tartsuk be az előírt sütési időt és hőfokot. A brownie akkor van készen, amikor kívül már szilárd, de a beleszúrt villa „maszatos” marad.Ha pedig igazán tökéletes brownie-t akarunk készíteni, a sütési idő leteltével a még forró tepsit állítsuk jéghideg vízbe – a süti így kívül roppanós, belül ragacsos marad. A tálalásnak pedig csak a fantáziánk szab határt – mehet mellé forró málnaszósz, hideg vaníliafagyi, tejszínhab, creme fraishe vagy bármi, ami ízben harmonizál a sütinkkel.
Egyszerű csokis brownie recept
Hozzávalók 4 személyre
- 100 g 70%-os étcsoki
- 110 g vaj
- 220 g kristálycukor
- 80 g liszt30 g kakaópor
- 1 ek vaníliakivonat
- 1/2 tk. chilipor
- 2 db tojáscsipetnyi só
- 1/4 tk sütőpor
Elkészítés lépésről lépésre
- A sütőt előmelegítjük:180 fokra.
- A csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk.
- A tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük elektromos mixerrel.
- Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport, jól eldolgozzuk, majd mehet bele a csipet só, a chiliés a vanília, végül az olvasztott vajas csokoládé is.
- Egy kisméretű szilikontepsibe öntjük a masszát,és 20 percig sütjük, majd a sütőből azonnal kivesszük, hagyjuk kihűlni.
- Kockára vágva tálaljuk.