E heti gasztrobloggerünk, Bors&Pepper, a napfényes Portugáliába kalauzol benneteket. Legyetek vendégei a csodás bolo del melre!
Színes ízvilág a tenger mentén
Amikor először Portugáliában jártam, semmit nem tudtam a helyikonyháról. Azt gondoltam, biztos sok halat, meg tengeri herkentyűt esznek. Azóta 9 év telt el és én már 4 éve élek e gyönyörű, kis országban, így sikerült elmerülnöm a portugál ételek színes világában. Összességében elmondhatom: a levesek isteniek, nagyon sok csirkét esznek, de a sertést és a marhát sem vetik meg, természetesen gyakran kerül az asztalra bacalhau, azaz a sózott, szárított tőkehal, faszénen sütött carapau (makréla) és sardinha (szardínia), főleg nyáron.Szerencsére nem volt nehéz hozzászokni az itteni ízekhez.
Mézédes élmény
Mivel süteményt hoztam nektek, kedves NoSalty-olvasók, essen hát szó egy kicsit a portugál desszertekről. Két szóban tudnám összefoglalni: édes és tojásos. A minden sarkon megtalálható cukrászdák és kávézók polcai szinte roskadoznak a finomabbnál finomabb, édesebbnél édesebb, krémesebbnél krémesebb sütiktől. Nem a híres pastel de natát vagy más, cukiban kapható édességet hoztam azonban, hanem egy igazi, házias recepttel szeretnék kedveskedni nektek, melyet párom Dél-Portugáliában élő nagymamája készít. A bolo de mel, azaz mézes sütemény egy kuglófhoz hasonló finomság, igazi, szívet melengető, illatos sütemény.
Bolo de mel receptje
Hozzávalók
- 4 tojás
- 1 bögre cukor (~230 g, de lehet kevesebbel is készíteni)
- ½ bögre méz (kb. 4 púpos evőkanál)
- ½ bögre olaj
- 1 ½ bögre liszt (~ 220 g)
- 1 ½ tk. sütőpor
- fahéj ízlés szerint
- egy csipet só
Elkészítés
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a sót.
- Egy másik edényben a tojásokat gépi mixerrel habosra verjük.
- Hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük a habot.
- Beleöntjük az olajat és a mézet, majdfolytatjuk a keverést.
- Amikor már sima a massza, hozzáadjuk a lisztes keveréket és pár fordulatot keverünk rajta géppel, amíg egynemű tésztát nem kapunk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Egy vekniformát (vagy kuglófformát) kikenünk, kilisztezünk és beleöntjük a masszát.
- 60-80 perc alatt megsütjük (igen, ennyi idő kell neki). Tűpróba szükséges!
- Megvárjuk, míg kihűl és ekkor fordítjuk ki a formából.