Bíbor kasvirággal az influenza ellen

Itt a nátha, influenza szezonja, tüneteink enyhítésében azonban segíthet az echinacea, azaz a bíbor kasvirág!

A bíbor kasvirág vagy lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) az őszirózsaformák (Asteroideae) kasvirág nemzetségébe tartozó kilenc faj egyike. Észak-Amerikában őshonos, ott az egyik legnépszerűbb gyógynövény. Európában a mérsékelt égöv alatt a 18. század óta termesztik dísz- és gyógynövényként. Neve a görög echinos: sündisznó névből származik. Legfontosabb hatóanyaga egy arabinogalaktán nevű toligoszacharid, amely immunstimuláns hatású.

A bíbor kasvirág gyógy- és élettani hatásai

Az echinacea

  • segíthet megelőzni a náthát és az influenzát,
  • alkalmazzák hörghurutra, középfül- valamint arcüreggyulladás esetén,
  • húgyúti fertőzésekre, herpeszre,
  • egyes bőrbetegségekre - kenőcsével pl. ekcémát, égési sebeket, tályogot, szájfekélyt vagy felfekvést is lehet gyógyítani,
  • fokozza a sejtek által egy természetes antivirális anyag, az interferon termelését.

Chai tea

Ezt a teát nagyon szívesen iszogatom a hideg téli estéken. Akár étkezés helyett is, hiszen a rengeteg fűszernek és a tejnek köszönhetően, még laktatónak is nevezhetjük.

Csokoládés tea

Régi újságokat dobáltam volna a recycle konténerembe, és az egyikben láttam meg ezt a fűszeres kis itókát. Csokoládé meg tea egy bögrében? 

Forró puncsos gyümölcskenyér

Klasszikus karácsonyi recept. Többször letettem már a voksom a BBCGoodFood receptjei mellett, ezt is ők jegyzik. A recept nem a magyar nyelvű újságban jelent meg, hanem az eredeti angol ...

Felhasználása

Leggyakrabban a gyökerét és virágos hajtását használjuk fel, a növény alkalmazási módja lehet tinktúra, szirup, tea, kenőcs, tabletta-kapszula, folyadék vagy préslé. A kasvirágkúránál nyolc hét után tartsunk egy hét szünetet, majd megismételhetjük a kúrát!. Tinktúrája a nyelven bizsergő érzést okozhat, de ez nem veszélyes. Gyermekeknek 2,5 éves kor után adható!

  • Tinktúra: 1 csapott evőkanál megmosott és feldarabolt gyökeret öntsünk le 1 dl gabonapálinkával, lezárt üvegben hagyjuk állni 10 napig, majd szűrjük le. A tinktúrát külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk, vásároljunk gyógyszertárban cseppentős üvegeket, ebbe adagoljuk ki. Alkoholtartalmának köszönhetően több éven keresztül eláll, de ne tegyük tűző napra. Kezdődő nátha esetén az első 3 nap 3x30 cseppet vegyünk be, majd 3 napon át 3x20 cseppet.
  • Szirup: 1 liter forrásban levő vízbe dobjunk két evőkanál megtisztított és feldarabolt gyökeret, 5 percig forraljuk. Ezt követően fedjük le és 20 percig hagyjuk állni. Majd szűrjük le, adjunk hozzá fél kiló akácmézet és fakanállal alaposan keverjük meg. Töltsük üvegekbe, hűtőben vagy hideg kamrában tároljuk. 1 dl vízhez 1 evőkanál szirupot tegyünk és naponta 3x fogyasszunk belőle.
  • Tea: egy teáskanál bíbor kasvirágot öntsünk le 2 dl forrásban lévő vízzel, áztassuk 10 percig, majd szűrjük le. Lehetőség szerint mézzel ízesítsük. Napi 1-3 csésze teát fogyasszunk.
  • Kenőcs: 4 evőkanál megtisztított és apróra vágott echinacea-gyökeret adjunk hozzá 300 g felolvasztott, jól felmelegített disznózsírhoz. Keverjük el, majd két-három órán át hagyjuk állni lefedve. Ezt követően a masszát apró szitán vagy kendőn nyomkodjuk át, és töltsük azonnal edényekbe. Aki nem szívesen használ disznózsírt, vazelinnel (gyógyszertárban kapható) is készítheti. Hűvös helyen tároljuk, hogy ne avasodjon meg.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...