Berlin – A falat két oldala

Van néhány olyan nagyváros a világon, amelyet az ott élő népek kultúrájának és gasztronómiájának sokszínűsége nélkül el sem tudnánk képzelni. Pontosan ilyen a német főváros is!

{node=139087}

Nemrégiben egy magyar video- és fotóművész kiállításának megnyitójára utaztunk Berlinbe. Már hetekkel az indulás előtt izgatottan gondoltam arra, micsoda ínycsiklandó falatkákat fogok enni a jobbnál jobb török, mexikói, kínai büfékben. Hovatovább, azt is elhatároztam, hogy a valódi német krumplilevest és a káposztával tálalt sertéssültet sem fogom kihagyni.

Tudtad?

Berlinben 3,4 millióan laknak. Az 1990-es újraegyesítés óta szinte ugyanannyian hagyták el a várost, mint ahányan odaköltöztek. Ez a nyüzsgő város a bevándorlókat mindig vonzotta és szívesen be is fogadta. A 17. századtól franciák, később szlávok települtek be. A második világháború után távolabbról származó vendégmunkások próbáltak szerencsét, törökök, kínaiak, vietnamiak.

Amilyen a népek sokasága itt, olyan változatosak az éttermek. A kis döner kebabostól az elegáns olasz vendéglőig minden megtalálható.

Az utcákat járva láthatjuk, hogy mindenki majszol valamit. A gyors falatokhoz könnyen hozzájut az ember. A mini hot dogot rögtön az utcai árustól, a kebabot ablakon keresztül, a péksütiket pedig a nyitott látványpékségekben villámgyorsan megvehetjük.

Mi sem tétlenkedtünk. A Spree partján egy kis szabadtéri színházat újítottak éppen fel az idei szezonra. A bejárat melletti kávézóban remek eszpresszót és egy, a hajdani jaffaszörpre emlékeztető, palackozott, ráadásul bio italt ittunk.

Allgäui sajtleves

Tudjátok, hol van Allgäu? Én szégyenszemre eleddig nem tudtam, de a finom sajtleves illata és látványa arra késztetett, hogy utánanézzek. Hát Allgäu egy régió Németország déli ...

Mandulás sörleves

Foci van, még a fű sem nő. Szerencsésnek mondhatom magam, jóuram nincs oda érte, nem tapad a képernyőre órákig, mi több, igazából nem is érdekli. Juhu! Ám de azért csak németből van ...

Az eredeti bajor császármorzsa

Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer. Erősen remélem... A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, ...

A város, sőt Németország legmagasabb építménye, a 368 méteres tévétorony mellett német péksüti-specialitásokat és igazi, nem malátával színezett, sokmagos zsemlébe készített szendvicset vettünk. Az Alexander Platz közelében a magasvasút alatt beültünk egy mexikói quesadillára, ahol a chilis kolbászkájukat is meg kellett kóstolnunk. A kiállításmegnyitó utáni vidám órákban ismét megéheztünk. Na, ekkor jött a szuper kebab. Teljesen máshogy készítik, mint nálunk. A legfőbb különbség az, hogy nem vékony tésztába tekerik, hanem vastagabb, kenyérszerű pitába sütik bele a husit. Meg kell mondanom, jobbra emlékeztem, vagy csak az ízlésem változott, de most a budapesti gyros győzött.

Tipp

Keleti fűszeres üzletben vásároljunk megfelelő vékony pitát és kebab fűszerkeveréket, készítsük el otthon ezt a török ételspecialitást!

A német konyha legjava

Másnap későn keltünk, így a reggeli kimaradt, rögtön levessel indítottuk a napot. Német krumplilevest és a frankfurtihoz hasonló kelkáposztával készült másik változatot rendeltünk. Nálunk nem lehet kapni azt a vegetához hasonlatos fűszerkeveréket, amelyikkel megszórják minden levesüket, ezért szinte egyforma ízt érzünk, ha megkóstoljuk őket. Ez most a kétféle rendelés kapcsán be is igazolódott. A krumplileves állaga azonban olyan volt, mint amilyenre számítottam, krémes, de nem tejszínes. A zöldség egy részét szétfőzik vagy összeturmixolják a levesben, ez adja selymes állagát.

Levestúránk során teljesen telítődtem a helyi ízekkel, ezért a „Schweinsbraten mit Kartoffelknödel und Krautsalat” ezúttal kimaradt. Ezt az ételt Ausztriától Svájcon és Észak-Franciaországon és Olaszországon keresztül Csehországig sokan kedvelik és készítik. Mindenki kicsit másképpen, más körettel vagy édes helyett savanyú káposztával tálalja. A barna szósz helyenként halványabb és nem is olyan jelentős. Egy biztos, Németországban héjában főtt krumpliból készítik a gombócot és köménnyel szórt édes káposztát adnak a barna szósz alól kikandikáló sült-főtt sertéskaraj mellé.

{ GALÉRIA = title:N%C3%A9met%20sert%C3%A9ss%C3%BClt%20%C3%A9s%20burgonyagomb%C3%B3c, 0,1,2,3,4,5 }

Jövő héten gyors, kekszes sütiket készítünk, addig is süssük-főzzük a német specialitásokat kedvünkre.

Gréti

Gyerekekkel Bécsben

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...