Berlin – A falat két oldala

Van néhány olyan nagyváros a világon, amelyet az ott élő népek kultúrájának és gasztronómiájának sokszínűsége nélkül el sem tudnánk képzelni. Pontosan ilyen a német főváros is!

{node=139087}

Nemrégiben egy magyar video- és fotóművész kiállításának megnyitójára utaztunk Berlinbe. Már hetekkel az indulás előtt izgatottan gondoltam arra, micsoda ínycsiklandó falatkákat fogok enni a jobbnál jobb török, mexikói, kínai büfékben. Hovatovább, azt is elhatároztam, hogy a valódi német krumplilevest és a káposztával tálalt sertéssültet sem fogom kihagyni.

Tudtad?

Berlinben 3,4 millióan laknak. Az 1990-es újraegyesítés óta szinte ugyanannyian hagyták el a várost, mint ahányan odaköltöztek. Ez a nyüzsgő város a bevándorlókat mindig vonzotta és szívesen be is fogadta. A 17. századtól franciák, később szlávok települtek be. A második világháború után távolabbról származó vendégmunkások próbáltak szerencsét, törökök, kínaiak, vietnamiak.

Amilyen a népek sokasága itt, olyan változatosak az éttermek. A kis döner kebabostól az elegáns olasz vendéglőig minden megtalálható.

Az utcákat járva láthatjuk, hogy mindenki majszol valamit. A gyors falatokhoz könnyen hozzájut az ember. A mini hot dogot rögtön az utcai árustól, a kebabot ablakon keresztül, a péksütiket pedig a nyitott látványpékségekben villámgyorsan megvehetjük.

Mi sem tétlenkedtünk. A Spree partján egy kis szabadtéri színházat újítottak éppen fel az idei szezonra. A bejárat melletti kávézóban remek eszpresszót és egy, a hajdani jaffaszörpre emlékeztető, palackozott, ráadásul bio italt ittunk.

Allgäui sajtleves

Tudjátok, hol van Allgäu? Én szégyenszemre eleddig nem tudtam, de a finom sajtleves illata és látványa arra késztetett, hogy utánanézzek. Hát Allgäu egy régió Németország déli ...

Mandulás sörleves

Foci van, még a fű sem nő. Szerencsésnek mondhatom magam, jóuram nincs oda érte, nem tapad a képernyőre órákig, mi több, igazából nem is érdekli. Juhu! Ám de azért csak németből van ...

Az eredeti bajor császármorzsa

Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer. Erősen remélem... A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, ...

A város, sőt Németország legmagasabb építménye, a 368 méteres tévétorony mellett német péksüti-specialitásokat és igazi, nem malátával színezett, sokmagos zsemlébe készített szendvicset vettünk. Az Alexander Platz közelében a magasvasút alatt beültünk egy mexikói quesadillára, ahol a chilis kolbászkájukat is meg kellett kóstolnunk. A kiállításmegnyitó utáni vidám órákban ismét megéheztünk. Na, ekkor jött a szuper kebab. Teljesen máshogy készítik, mint nálunk. A legfőbb különbség az, hogy nem vékony tésztába tekerik, hanem vastagabb, kenyérszerű pitába sütik bele a husit. Meg kell mondanom, jobbra emlékeztem, vagy csak az ízlésem változott, de most a budapesti gyros győzött.

Tipp

Keleti fűszeres üzletben vásároljunk megfelelő vékony pitát és kebab fűszerkeveréket, készítsük el otthon ezt a török ételspecialitást!

A német konyha legjava

Másnap későn keltünk, így a reggeli kimaradt, rögtön levessel indítottuk a napot. Német krumplilevest és a frankfurtihoz hasonló kelkáposztával készült másik változatot rendeltünk. Nálunk nem lehet kapni azt a vegetához hasonlatos fűszerkeveréket, amelyikkel megszórják minden levesüket, ezért szinte egyforma ízt érzünk, ha megkóstoljuk őket. Ez most a kétféle rendelés kapcsán be is igazolódott. A krumplileves állaga azonban olyan volt, mint amilyenre számítottam, krémes, de nem tejszínes. A zöldség egy részét szétfőzik vagy összeturmixolják a levesben, ez adja selymes állagát.

Levestúránk során teljesen telítődtem a helyi ízekkel, ezért a „Schweinsbraten mit Kartoffelknödel und Krautsalat” ezúttal kimaradt. Ezt az ételt Ausztriától Svájcon és Észak-Franciaországon és Olaszországon keresztül Csehországig sokan kedvelik és készítik. Mindenki kicsit másképpen, más körettel vagy édes helyett savanyú káposztával tálalja. A barna szósz helyenként halványabb és nem is olyan jelentős. Egy biztos, Németországban héjában főtt krumpliból készítik a gombócot és köménnyel szórt édes káposztát adnak a barna szósz alól kikandikáló sült-főtt sertéskaraj mellé.

{ GALÉRIA = title:N%C3%A9met%20sert%C3%A9ss%C3%BClt%20%C3%A9s%20burgonyagomb%C3%B3c, 0,1,2,3,4,5 }

Jövő héten gyors, kekszes sütiket készítünk, addig is süssük-főzzük a német specialitásokat kedvünkre.

Gréti

Gyerekekkel Bécsben

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsmentes ebédötlet, ha tartod a böjtöt... vagy csak kacérkodsz...

A jóllakás tudománya nem áll meg a szénhidrát + hús kombójánál, ezen már rég túlvagyunk. A hüvelyesek, a gomba, a különféle zöldségek, fűszerek, növényi fehérjeforrások és persze a tojás is laktató és millióképp variálható alapanyagok, ha tartod a böjtöt, vagy szimplán csak nem eszel húst.

8 hely, ahol tilos tárolni a forrólevegős sütőt

Az, hogy hová helyezzük a forrólevegős sütőt, jelentősen befolyásolja annak biztonságát és teljesítményét: ha rosszul választunk, akkor nemcsak, hogy nem működik majd megfelelően a gép, de balesetveszélyessé is válhat. Mondjuk, mire kell figyelni!

Top Receptek

Pihe-puha túrós süti

Ezt a sütit nagynéném sütötte mindig esküvőkre, búcsúkra. Amióta bevettem a "repertoáromba" sok dicséretet begyűjtöttem vele, mert tényleg pihe-puha, kellemesen citromos ízű, ...