Ha az ember hosszú autózásra vállalkozik, eszébe sem jut, hogy bármiféle kulináris élményre is számítson. Utazáskor mi is mindig túlélésre játszottunk. Mostanáig. Márciustól ugyanis a Michelin-csillagos Palágyi Eszter receptjei szerint készülnek az OMV-kutakon a szendvicsek. Gyerekkori szendvicsélményeiről és a termékfejlesztés szépségeiről és kihívásairól kérdeztük a Costes étterem séfjét.
„Mindig nagy kihívás a legmagasabb szintű gasztronómia ötvözése olyan – persze csak látszólag – mindennapi ételekkel, mint amilyen a szendvics."
Az első benzinkutas szendvicskollekcióm tervezésekor a magyaros konyha elemei játszották a főszerepet. Az ok egyszerű, én magam is nagyon szeretem ezt az ízvilágot, illetve munkám során is igyekszem használni ezeket az összetevőket és ízeket – persze mindig valamilyen csavarral „megbolondítva” a végeredményt” – avatott be minket Eszter a termékfejlesztés folyamatába.
A szendvicsek összeállításakor az alkotónak figyelembe kellett venni a töltőállomások technológiai lehetőségeit is, és persze gondolt az utazókra is. Fontos szempont volt, hogy a harapnivalók útközben is könnyen fogyaszthatóak, finomak, egészségesek és táplálók legyenek.Marhaoldalas burger, grillkolbászos nosztalgia kifli, fonott kalács kacsamáj patéval, csirkepaprikás vajas pogácsával – ezekkel a gourmet szenvicsekkel lakhatunk jól utazás közben.
A mi kedvencünk a fonott kalácsban tálalt kacsamájpaté lett, és mikor kiderült, hogy Eszternél is éppen ez a favorit, úgy éreztük, kicsit cinkostársakká váltunk.
„Ez a szendvics lett a legkülönlegesebb a mostani kollekcióban, hiszen nemcsak savanyított lilakáposzta, de zöldalmachutney és vörösmustárcsíra is szerepel a receptben. A kacsamáj terrine azért is az egyik kedvencem, mert jól le lehet mérni rajta egy séf tudását, nagyon nehéz ugyanis igazán jót készíteni.”
Palágyi maga is gyakori vendég a benzinkutakon, gyakran és sokat autózik, szeret dinamikusan, sportosan vezetni. Pontosan tudta, hogy a magyar utazóközönségnek mire van szüksége: jó minőségű, hazai alapanyagokból készített, tápláló és magyaros ételekre – természetesen a tőle megszokott kis csavarral.
Nyílt titok, hogy bár a séfek mindennap jókat főznek a vendégeknek, eközben a rohanó hétköznapokban ők nem esznek (jókat). Egészen egyszerűen az időhiány miatt:„Előfordul, hogy tényleg így van, de azért legtöbbször igyekszem odafigyelni arra, hogy mit eszem. Ha az étteremben vagyok, ott egész nap kóstolnom kell a készülő ételeket, így ezzel gyakorlatilag jól is lakom. A munkán és az utazáson kívül szabadidőmben is gyakran szervezünk a barátokkal főzős programokat, ilyenkor – talán nem meglepő módon – mindig akkor kezdődik el a sürgés-forgás a konyhában, amikor én megérkezem.”
Ha otthon készítenél egy különleges szendvicset:
Megszoktuk már, hogy a séfek gyermekkori (íz)élményeikből is merítenek egy-egy fogás kitalálásakor. Eszter is szívesen idézte fel az édesapja által készített szendvicskreációkat: „Érdekes módon a szendvics már gyerekkoromban is több volt a családban, mint két szelet kenyér, közte vékony vajréteg és némi szalámi. Kedves emlékem és élményem, hogy az ebéd vagy a vacsora maradékaiból állítottunk össze különböző, ilyen értelemben tartalmas és különleges szendvicseket. Szerencsére apukám nagyon jól főzött, így az ő, vagyis a családi séf ételeiből mindig volt kellő alapanyag az ilyen fogások elkészítéséhez.”
Ezeket olvastad már?
Öt dolog, amit Julia Child megtanított nekünk a vajról -...
Vaj, vaj, vaj - a francia konyha titka. Nem nagy kunszt megjegyezni, annál érdemesebb betartani. Julia Child élt-halt érte, méghozzá ezért:
Brecz JuditTop 7 sertéspörkölt egy jó hétköznapi ebédhez
Ha töritek a fejeteket, mit főzzetek a héten nagy mennyiségben, amivel több napra is elvan a család, legyen sertéspörkölt a választás!
NosaltyTop 10 kiadós főételünk rengeteg sajttal
Csirkemell, sertéskaraj, karfiol, brokkoli - mi a közös ezekben? Egyszerű, sok sajttal mennyei főételt varázsolhatsz belőlük. Videóval segítünk az elkészítésükben.
Nosalty18 konyhai kütyü, ami egy Disney rajongó konyhájából sem hiányozhat
Régi Disney-kedvencek és új szereplők konyhai eszközökbe öntve. Tudnánk válogatni...
Fenes Gábriel