Belevágtál a szénhidrátdiétába és megőrülsz egy sütiért? Ne aggódj, ezeket a desszerteket bátran eheted!

Egyre többen próbálják ki rövidebb vagy hosszabb ideig a szénhidrátdiétákat. Az rendben is van, hogy le kell mondani a cukorról, de ezzel együtt vajon miden édességről is?

Ha valaki - akár egészsége érdekében, akár fogyás céljából - belevág egy szénhidrátdiétába, az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amivel találkozik: Akkor már soha többé nem fogsz enni sütit?

Ha már van egy kis rutinunk ezekben az étrendekben, akkor tudjuk, hogy szerencsére ez nincs így. Vannak persze korlátozások - elsősorban a cukorhasználat és a kalóriák terén, de a megfelelő alapanyaghasználattal és mérsékelt fogyasztással senkinek nem kell lemondania az édes ízekről.

Brownie kalóriaszegényen

Pár hónappal ezelőtt szembe jött velem egy 37 kalóriás brownie recept, amelyet persze - másokkal egyetemben - én is szkepszissel fogadtam. Azóta készültem rá, hogy elkészítem, most ...

Mi az, amit lehet?

Ha az alábbi szempontokat figyelembe veszed a desszert vásárlásánál vagy készítésénél, akkor már nagy valószínűséggel jó úton jársz:

  • Legyen cukormentes - használj energiamentes édesítőszereket! Persze önmagában a cukormentesség még nem fogja támogatni a fogyásodat, hiszen pl. egy cukormentes mascarponés-tejszínes desszert kalóriatartalma sem alábecsülendő.
  • Legyen gyümölcsös! Ettől lehet változatos, ízes, színes, különleges a desszert - azért a gyümölcsök szénhidráttartalmát ne felejtsd el beszámolni!
  • Tegyél bele zabpelyhet, -korpát! Magas élelmirost- és összetettszénhidrát-tartalmuknak köszönhetően lassabban szívódnak fel és bónuszként még más tápanyagok felszívódását is lassítják.
  • Használj teljes kiőrlésű lisztet! Számos desszert van már, ami liszt nélkül is elkészíthető (gondoljunk akár csak a pohárkrémekre pl.), de ha mégis hagyományosabb sütikben gondolkozol, akkor annyit tegyél még meg az egészséged érdekében, hogy részben vagy teljes mértékben teljes kiőrlésű lisztet használsz.
  • Legyen túrós! A megfelelő fehérjebevitel alapvető mind a kiegyensúlyozott egészséges, mint a fogyókúrás étrendekben. Üss két legyet egy csapásra - készíts magas fehérjetartalmú, túrós desszerteket!
  • Legyen joghurtos! Tejföl, tejszín helyett a "krémesítésre" használj joghurtot - ezzel csökkentve a kalóriatartalmat.
  • Legyen kakaós! Ha a csokis íz imádója vagy, akkor szintén kalória- és szénhidrátspórolás céljából használj natúr kakaóport a csokidarabkák helyett!

Meggyes-fahéjas túrómousse

Ez egy egyszemélyes, csajosan alakbarát, habos, édes, pillekönnyű őrület. Ajánlok hozzá egy kényelmes kanapét, meg Nigellát a gasztronómiai csatornán. Persze, ez nem az ő receptje, ...

Mi az, amit inkább ne?

  • Ne dőlj be a "cukormentes", "fitness", "wellness", "paleo" feliratoknak! Bár ezek a termékek jellemzően valóban nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, a kalóriatartalmuk még az egekben járhat. Gondoljunk csak egy croissantra - attól, hogy édesítővel készül, még ugyanúgy magas a zsírtartalma - hiszen ettől lesz lágy, leveles.
  • Légy óvatos a diófélékkel! Ezek a gyümölcsök valóban egészségesek, de magas zsírtartalmuknak köszönhetően az energiatartalmuk is magas. Használd őket bátran, de mértékkel!
  • Mindig tarts mértéket! Ne egyél minden nap édességet, állj meg egy hétköznapi adagnál és mindig számold be a napi mennyiségbe a desszerted kalória- és szénhidráttartalmát. Ez gyorsan meg fog tanítani téged az engedélyezett mennyiségekre.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

címlapkép: 123rf

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...