Babapékség

Mikortól vezessük be a glutént kisbabánk táplálkozásába? Hogyan kezdjünk hozzá? És utána, hogyan tovább? Tisztázzuk a kérdéseket és indulhat is a babapékségünk otthon!

Joghurtos kiflik

A kiflik nekem sose akarnak klasszikusra sikerülni. Vagy túl dundik vagy nyeszlettek, kirepednek vagy kajszák. Az a minimum, hogy nem egyforma nagyok. De nem olyan családból való vagyok én - ...

A glutén bevezetéséről

Sok szülőnek okoz fejtörést a gluténbevezetés időpontja, ami nem csoda, hisz számtalan (sokszor ellentmondásos) ajánlás, tanács kering a világhálón is, nehéz eligazodni, főképp elköteleződni valamelyik mellett. Éppen ezért szakemberhez fordultunk, és megkérdeztük dietetikusunkat:

Bodon Judit dietetikus: A legújabb kutatási eredmények szerint a glutén tartalmú gabonát a szilárd ételek bevezetése során az elsők közé kell helyezni, és 7 hónapos kor előtt bevezetni a szoptatás fenntartása mellett (!) (korábban ezt későbbi időszakra ajánlották). A glutén viszonylag koraibevezetésének célja, hogy ezáltal is csökkenthető a lisztérzékenység kialakulásának kockázata. A glutén egyes gabonákban (pl. búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza) található fehérje, amelyre a lisztérzékenységben szenvedő betegek szervezete kórosan reagál különböző emésztőrendszeri, idegrendszeri tüneteket produkálva. A glutén bevezetésének szerintem a legmegfelelőbb módja, ha pl. gyermekünknek simanatúr vagy kifejezetten a babáknak (lehetőleg natúr, hozzáadott cukor, só, ízesítő nélkül)készített gabonapelyhekbőlvízzel sűrű kását készítünk és ezt anyatejjel vagy gyümölcs-, zöldségpürével összekeverjük. A kifejezetten babáknak készített pelyhek főzése nem szükséges, azokat közvetlenül is keverhetjük az anyatejbe, gyümölcspürébe. Elsőre itt is érvényes, hogy keveset, kóstoló mennyiséget adjunk a babának és fokozatosan emeljük a mennyiséget, nem kell elkapkodni. Ha a baba fogzik, és tud ülni, kaphat a kezébe rágcsálni kiflivéget, kenyérhéjat, de mindig legyünk figyelemmel, nehogy egy nagyobb darabot leharapva félrenyeljen. Egyéves kora után már adhatunk neki tejjel, tojással készült péksüteményeket (pl. kalács, tejes kifli), de lehetőleg kerüljük a magas só-, cukor- és zsírtartalmú péksütik rendszeres kínálását.

Pékség nyílik

Jobb bele sem gondolni, mi mindent tartalmaznak még a szükséges hozzávalókon felül az ipari péktermékek. Hol vannak már a valódi, anyaggal teli kiflik, kenyerek? Tisztelet a kivételnek, de napjainkban sajnos nagyon kevés helyen juthatunk igazán jó minőségű pékáruhoz. Így, ha már túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, sikeresen bevezettük a glutént kisbabánk étrendjébe, kinyithatjuk házi pékségünk kapuit.

Házi kifli 4. - régimódi

Nagymamámék utcájában régen volt egy nagy-nagy pékség, vagy csak én voltam pici, és nagyra emlékszem... Mindig ínycsiklandó illat volt az egész utcában, mikor sütötték a kenyereket, ...

Tejes kifli

Van a városunkban egy pékség (szerintem az országban máshol is jelen vannak, és tudtommal albánok), az Arditti, ahol nagyon finom péksüteményeket sütnek. A kifliik és zsemléik nem ...

Az örök favorit: kifli

Szívesen rágcsálják a kisbabák a kiflicsücsköt. Hogy jó szívvel nyomjuk a kisded kezébe a félhold alakú nagy kedvencet, süssünk kifliket mi magunk, a felfújt bolti helyett.

A házi kenyérnek nincsen párja

Sajnos itt is igaz, hogy nem könnyű jó minűségű kenyérre bukkanni a pékségekben. Süssük hát meg magunk! Ijedelemre semmi ok, lapul tarsolyunkban szuperkönnyű, dagasztás nélküli kenyérrecept is.

Isteni házi kenyérreceptekért kattints a képre >>

{ GALÉRIA = title:Isteni%20h%C3%A1zi%20keny%C3%A9rreceptek, 0,1,2,3,4,5 }

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Egy tipp, amitől sokkal szebb lesz a kaszinótojás és a...

Bár mindenki másképp ünnepli a húsvétot, a kaszinótojás vagy töltött tojás igen sok családban szerves része a húsvéti menüsornak. Kicsit pepecselős, de minden rászánt percet megér, mi pedig mutatunk egy tuti Napi Tippet, amivel még pár szinttel feljebb emelheted!

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!