Babamenü: gyorsan, könnyedén, színeset!

Nyáron igazán nem okoz sok fejtörést a babamenü kitalálása. A gyümölcsök és zöldségek tálcán kínálják magukat, mi most ötletek is adunk, hogyan tudod változatosan beépíteni az étkezésekbe.

Tökfőzelék babáknak

A hiedelemmel ellentétben a legtöbb baba jóízűen eszi a tökfőzeléket. Nyáron friss, télen pedig a nyárról eltett, legyalult, fagyasztott tökből készítsük.

Csak egyszerűen!

Válasszuk a legegyszerűbb megoldást és nyersen kínáljunk minél több gyümölcsöt és zöldséget a csemetéknek (csecsemőknek pürésítve, reszelve, villával összenyomkodva természetesen), hisz így juttathatjuk a legtöbb vitamint a babák szervezetébe. Ha olyan szerencsés helyzetben lennénk, hogy az aprónép maga gyűjtheti be a tízórait a bokorról, nyert ügyünk van, a leszüretelt finomság pillanatakon belűl eltűnik.

Gyümölcsös joghurt

Ritkán veszek ízesített joghurtot, hiszen házilag nagyon egyszerűen megoldható a natúr joghurt felturbózása és az eredmény sokkal finomabb, egészségesebb, mint a bolti változat. Télen ...

Főzelékfaló

A kisebbekkel még könnyebb dolgunk van, eleinte imádják a különféle főzelékeket, használjuk is ki ezt az időszakot, készítsük nekik gyakran.

  • Főzeléket szinte bármilyen zöldségből készíthetünk, párosíthatjuk is őket.
  • A legfinomabb eredményhez alaplében főzzük meg a felkockázott alapanyagokat, majd magával sűrítsük: egy részét pürésítsük le, így már kellően sűrű lesz a főzelék (liszt, habarás, rántás teljességgel szükségtelen).
  • Feltétként kínáljunk hozzá pl. párolt halat.

További főzelék receptek itt >>

Zöld-fehér főzelék babáknak

Hogy őszinte legyek nincs különleges sztorija, úgy jött, hogy a lányom a zöldségeket segített mosni, és párat félrerakott, azt mondta: "Anya ezt főzd meg az öcsinek, neki mostam meg.", ...

Felnőtt fogások a babák tányérján

Hogy az egészen kicsik se maradjanak ki a jóból, készítsük el nekik a nyári slágerfogások (lecsó, tökfőzelék, gyümölcsleves stb.) babaverzióit. Ígérjük, a közönség hálája nem marad el.

Lecsó babáknak

Itt a lecsó szezon, gondoltam, a kisfiamnak is jusson a jóból, ezért neki paprika helyett cukkinivel készítettem, így majdnem ugyanazt falatozott, mint a nagyok :-)

Spenót babáknak

Bár a spenót egészséges, sok benne a C-vitamin, magnézium és a folsav, oxalát-tartalma miatt hetente csak egy alkalommal adjuk a babáknak. Vitamintartalmát megőrzendő, fedő alatt ...

"Fehér" finomfőzelék babáknak

Ez a bébiebéd még jó pár hónapja készült, és pont borsó nélkül. Ha borsót is teszünk bele, akkor azt külön kis edényben pároljuk puhára, mert 1 éves korig javasolt a borsó ...

Bolognai ragu babáknak

Ez volt az első igazi baba-mama ételünk, amikor ugyanazt ebédeltük a kis egyévesemmel. Persze enyhébben fűszereztem, mintha csak felnőtteknek készült volna, de sózni utólag is lehet, ...

Rejtsük el!

Szülőként néha nem árt leleményesnek lenni: egy apró trükk bevetésével például könnyen elérhetjük, hogy szemünk fénye mégiscsak megegye az addig ellenségnek számító zöldséget.

  • Rejtsük bundába és kínáljunk hozzá egy mártogatóst (a gyerekek imádnak mártogatni).
  • Vagy reszeljük le és készítsünk belőle zöldséglepényt, így sem felismerhető már a lurkók számára az alapként használt zöldség.

További bundázott zöldég receptek itt >>

További zöldséglepény receptek itt >>

Fűszerezzünk zölddel!

Minél több friss fűszernövényt használjunk a gyermekek ételeinek ízesítésére, és mekkora boldogság számukra, ha ők csipkedhetik le a zöld levélkéket a szárról.

További babareceptek itt >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...