Azta-Pasta: miből van a tészta?

A tészták minden fajtájának az alapanyaga nagyjából ugyanaz. Vagy mégsem? Itthon, talán. De mi van a mediterrán vidékekkel, vagy éppen Kínával?

Céklás ricotta-gnocchi

Azta-Pasta >>

Korábbi cikkeinkben a tészták formáját boncolgattuk, illetve, hogy mit, mire használjunk. Mi illik egy raguhoz, és mi egy rakott ételhez. Az alapja mindegyiknek szinte ugyanaz volt. Általában búzaliszt, tojás, víz vagy tej hozzáadásával készültek. Itthon! De mit esznek Kínában, Japánban vagy éppen Olaszországban?

Pirított hagymás sült üvegtészta

Már korábban megvettem az üvegtésztát, hogy majd kitalálom mi lesz belőle. Ma elkészítettem a Bundás csirkefalatokat gyömbéres-chilis mázban (mely megtalálható a receptjeim között), ...

Mediterrán vidékek

A magyarok a tojásos tésztát kedvelik, ezek kifejezetten tésztaipari célra előállított lisztből készülnek, tojás hozzáadásával. A durumtésztát az olaszok, illetve a mediterrán térségek preferálják.

Friss vargányás, zsályás linguine

Ezek főzési ideje viszonylag rövid, ők némileg keményebbre, al dentére főzik. Vagyis félkeményre. Ezen kívül szívesen fogyasztják a gnocchit , ami egy burgonyás alapú tészta, amelyhez még más egyéb zöldségeket és fűszereket is keverhetünk. Házilag is könnyen elkészíthető, rendkívül finom és tápláló.

Olcsó, gyors és vega >>

Céklás ricotta-gnocchi

Igazi krumplis gnocchi készítésére én képtelen vagyok, ez már többször kiderült, úgyhogy kénytelen voltam alternatívákat keresni: ez a recept egy - végre! - jól sikerült darab. ...

Lilahagymás zöldbabos gnocchi

Mivel vega vagyok, tele a fagyasztóm zöldségfélékkel, amik persze mind-mind anyu kertjéből származnak. Elő is kerestem néhány finomságot, s közben ráakadtam egy csomag gnocchira is. De ...

Kelet

Már hazánkban is hozzájuthatunk a kelet nemzeti ételéhez, az üvegtésztához. Ez egy igen semleges ízű tésztafajta, amelyet rizslisztből készítenek. Az üvegtészta az ázsiai konyha tésztaszerű alapanyaga, melyet elsősorban köretként és levesbetétként használnak fel. Rendkívül vékony, és fogyasztható állapotban szinte átlátszó. Az igazi üvegtésztamungóbab-keményítőből ésvízből készül, tojás hozzáadása nélkül. A mungóbab könnyebben emészthető, mint a Közép-Európában elterjedt fejtett bab, és nem okoz puffadást.

Thai üvegtésztaleves koktélrákkal

Más tésztafélék elkészítési módjától eltérően az üvegtésztát általábannem főzik meg, hanembeáztatjákés megsütik vagy közvetlenül a levesbe teszik. Lehet pirítani is. Az üvegtészta gazdag vitaminokban és alacsony a kalória- és szénhidráttartalma. Szószokkal ízesíthetjük, salátákat lehet belőle készíteni vagy húsokhoz köretként adhatjuk. Klasszikus wok-zöldség, de saláták készítéséhezis felhasználják.

Villámfogások: amíg a tészta kifő >>

10 perces kínai tészta

Újdonsült vegetáriánus életmódom nagy kihívás. Én, aki egyébként reggelire is pacalt ettem, nehezen tud még hosszászokni ehhez. De nem adom fel. Tegnap este épp Mrs. Smith-nek ...

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...