Fotó. flickr - pile of homemade pasta, just rolled and cut by cafemama
Villámfogások: amíg a tészta kifő >>
A tészták minden fajtájának az alapanyaga nagyjából ugyanaz. Általában búzaliszt, tojás, víz vagy tej hozzáadásával készülnek. Persze vannak tojás nélküliek és durumlisztből készültek és gluténmentesek is, de az ízük nagyjából ugyanaz. Ami meghatározza őket, az a forma, a vastagság és a méret.
10 perces vacsora, retro tészták >>
Éppen ezért nem mindegy, mihez mit használunk. Vannak például a csusza- vagy kockatészták, ezek nélkül el sem tudnánk képzelni a túrós vagy a krumplis tésztát. Milyen lenne, ha spagetti tésztával készítenénk. Már nem is ízlene annyira, igaz? Vagy fordítsuk meg! Milyen lenne, ha egy bolognai mártást kockatésztával ennénk. Mindenképpen fura.
Az olasz tészta titka >>
És azt tudjuk, hogy miért vannak különböző alakú, állagú, formájú tészták? Nem, nem csak az esztétikum miatt, vagy mert valaki nagyon unatkozott a készítése közben!
Fotó: flickr - Pasta at Granville Island by Vancity Allie
Ehhez a különböző szószoknak és mártásoknak van köze, hiszen a csavart, lyukas, hajtogatott tészták mind-mind máshogy veszik fel ezeket az önteteket.
Érdemes tartani otthon a tésztákból egy-két fajtát, de hogy melyiket mire használhatjuk, és melyeket tudjuk a legtöbb tésztás ételhez használni, arra legújabb sorozatunkban megpróbálunk fényt deríteni.
Olcsó, gyors és vega: tészta >>
Spagetti, makaróni
Maccheroncelli, azaz a hosszú makaróni. Talán a legközkedveltebbek hazánkban. Az 1990-es években rengeteg makarónit fogyasztottunk, amit aztán felváltott a spagetti. Túl sok különbség azonban nincs köztük, lényegében csak egy kicsivel nagyobb átmérő, és egy apró, a tészta teljes hosszán áthúzódó, lyuk.
carbonara
Ez a kedvenc carbonara variációm a sok közül. Hihetetlenül jó ízt kölcsönöz neki a szarvasgomba.
zöldséges tészta
Ezért megéri megvenni a drágábbik szójaszószt...
zöldséges tészta
Diétás időszakom egyik áldozata lett ez a spagetti. Először egy étteremben készítették el nekem, szó szerint megbeszéltük a felszolgálóval, mi is legyen a vacsorám:) Annyira ...
rakott tészta
El lehet készíteni bármilyen maradék kolbásszal és szalonnával is.
sült tészta
Nagyszerű módja ez a maradék tészta felhasználásának, de persze főzhetünk ki tésztát direkt e célra is (ahogy most én is tettem).
Jamie Oliver Olasz kaják c. könyvében fellelhető ...
Széles metéltek
Pappardelle, tagliatelle, a különbség közöttük, hogy az előbbi kb. 3 cm széles, recés széllel, míg utóbbi körülbelül 0,5 cm széles. Közeli rokonuk a mafalde, amely szintén alig tér el előző társaiktól, épp csak fodros a széle. Leginkább egy csiga talpához hasonlít.
rákos tészta
A főzősulim legutóbbi rendezvényén készítettük.
Előrebocsátom, hogy ez a tésztaétel nem úszik a mártásban, ahogyan azt jó magyar szokás szerint várnánk. Nem. Az olaszok a ...
húsos tészta
Ezt a receptet a "Római konyha" című könyvben találtam. Kíváncsi lettem rá, mert egy kicsit eltér a "hagyományos" húsos, paradicsomos ragu receptjéről.
édes tésztarakottas
Szilvalekváros recepteket keresgéltem, mert Anyukámnak elég sok szilvalekvárja maradt még az elmúlt évekből. Így bukkantam erre a rakott tésztára egy régebbi NL Konyhában.
Nagyon ...
paradicsomos tészta
Kísérletezgetek a tésztákkal és az ízekkel jelenleg. Próbálok finom és nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételeket kreálni.Tovább olvashattok a blogomon.
paradicsomos tészta
Az egyik kedvenc tésztaételem. Nem is értem, eddig hogy nem szerepelt itt?!
Cérnametéltek
Capelli d’Angelo, azaz cérnametélt, taglierini, azaz szálas metélt tartozik ide. Főleg levesekbe és édességekhez, például vargabéleshez használjuk. Gyorsan megfő, könnyen emészthető. Érdemes otthon tartani belőlük a kamrában.
Tavaszi kamratakarítás >>
tojásleves
Ez a leves nálam akkor szokott készülni, mikor kicsit elegem lesz a nehéz, húsos ételekből, vagy nincs is otthon hús, csak mindenféle cifit-cafat zöldség maradék, vagy TAVASZ van, és az ...
édes tésztarakottas
Egy tv-s főzőműsorban láttam ezt a variációt. A hagyományos vargabéles is nagyon finom, de ez.....
édes tésztarakottas
Egy tartalmasabb leves után kitűnő ez az édes tészta. Kockákra vágva melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
édes tésztarakottas
Anyukám receptje ez a csoda. Egyik kedvencem, annak ellenére, hogy nem rajongok az túrós süteményekért. Juharsziruppal mennyei!
zöldségleves
Egy újságból van az ötlet, annyi különbséggel, hogy ott rántást is adtak hozzá. Ez a leves gyorsan elkészül, és nagyon finom! Sokan nem szeretik a húsleveskockát és a fagyasztott ...
Csőtészták
A penne regine, vagyis a rövid csőtészta, illetve csigatészta tartozik ide, főleg pörköltekhez, ragukhoz ajánljuk. Rendkívül jól illik szószokhoz, hiszen a külső bordázott felülete és az üreges, cső alakja miatt jól magába szívja a mártásokat.
rakott tészta
Nagyon hamar elkészül, akár egy óra alatt az asztalra tudjuk varázsolni...
zöldséges tészta
Tavaly nyáron óriási paradicsom és tök-küldemény érkezett otthonról, és a tökfőzeléket, sima paradicsomos tésztát már untuk, viszont nem voltunk eleresztve pénzügyileg. Így jött ...
sajtos tészta
Ezt a tésztát nagyon gyakran késztjük, mert nagyon finom a krémes sajtmártás az illatos bazsalikommal és az érett paradicsomokkal. Igazi könnyű nyári vacsora kevesebb, mint 30 perc alatt. ...
tejszínes tészta
20 perc alatt elkészíthető, egy hosszú munkanap után ideális választás.
Makaróni vagy penne illik hozzá.
halas tészta
Egyszerű és villámgyors.
Egyéb tésztafajták
Farfalle, azaz masnitészta, orecchiette, azaz kagyló, lumaconi vagyis a szarvacska, és még rengetegféle tartozik ide, még hosszasan sorolhatnánk, de inkább mutatunk néhány remek receptötletet, amelyből kiderül, még hányféle változat létezik.
halas tészta
Egyszerű és villámgyors.
töltött tészta
Az egyik hipermarketben találtam kagylótésztát (igaz nem teljesen olyan, mint amilyennek lennie kellene), így gyorsan kipróbáltam ezt a rég vágyott ételt.
gombás tészta
Más maradék zöldségből is finom.
halas tészta
Tészta, tonhal és paradicsom mindig van otthon. Ez az egyik leggyorsabb receptem, amit imádnak a gyerekek és bármikor hajlandóak megenni. Természetesen más tésztával, pennével, fusillivel ...
tepsis hús
Gyermekkoromban a szomszéd Néni - pót Nagymama - sokszor készített tepsis húst. Az étel mindig jobban esett nála. A szüleim mindig csodálkoztak, hogy ez a gyerek már megint milyen rosszul ...
A rovat korábbi cikkeit, itt olvashatjátok >>