Avokádózzunk!

Új kedvenc lépett a színre unokáimnál, az avokádó. Hűséges kísérőjével, a korianderrel még nem barátkoztak meg, de reménykedem!

Én ugyanis avokádóimádó vagyok – de ezt már megírtam egyszer, sőt azt is, hogy a botanika szabályai szerint gyümölcsről van szó, nem véletlenül hívják például aligátorkörtének.

A paradicsom, a padlizsán gyümölcs?

Viszonylag későn ismerkedtem meg vele, és azt is az akkoriban Párizsban élő barátnőmnek köszönhetem. Néhány darabbal érkeztem haza, és mivel itthon még nemigen lehetett kapni, nagy terveim fűződtek a magokhoz. Nem tudok ez ügyben sikertörténetről beszámolni, legyen elég annyi, hogy nincsen bőven termő avokádófám. Avokádóvásárlásom viszont elismerésre érdemesít, bár néhány év kimaradt a megismerkedés és a napi kapcsolat között. Lásd fentebb! Szerencsére egyre több fajtáját be lehet már szerezni, semmi akadálya sincs, hogy minél változatosabban tudjam elkészíteni. Akkor sem esem azonban kétségbe, ha csak citromozom, sóval megszórom, és a héjából kikanalazom. Mexikói utamon még inkább elmélyült a kapcsolatunk. Kóstoltam töltve, ittam turmixnak, került tortillába, chipset mártogattam bele, a guacamole pedig elmaradhatatlan napi betevőm volt.

Guacamole Glaser konyhájából

Pirított kenyérrel, tortillával vagy különböző zöldségekkel mártogatva. Sajnos nekem nem volt itthon friss korianderzöld, ezért ízesítettem petrezselyemmel, de így is isteni volt.

Unokáim azonban sokáig ellenálltak. A salátába aprított avokádódarabok hozták meg az áttörést, amit először ugyan gondosan a tányér szélére helyeztek, de miután felvilágosítottam őket, hogy pépesítve is jócskán került az öntetbe, lassacskán elfogadták. A teljes sikert a saját készítésű guacamoléjuk hozta el, ami természetesen együtt járt a botmixer önálló használatával is – persze én közben halálra izgultam magam és ugrásra készen vigyáztam, nehogy baj történjen.

Pikáns avokádókrém

A koriander megszerettetése egy hosszabb folyamat lesz, a kiindulási pont ugyanis ez – és elnézést az olvasóktól! – Nagyi, én ezt nem eszem meg, mert olyan… olyan… lábszagú!

Gazpacho avokádóval

Igazi kánikula-leves, pikk-pakk, és nagyon finom - anyukám, aki nem értékeli kimondottan túl a konyhaművészetemet, már kétszer megcsinálta.:)

Avokádós sült cékla saláta

Chili & Vanília blogjáról származik ez a kis cékla-variáció. Mást is ajánl sült céklához, érdemes kipróbálni! De ez a csemege egyszerű natúr joghurtba mártogatva is ...

Szóval a guacamolés szendvicsnek és tortillának már nyert ügye van náluk, természetesen szigorúan koriander nélkül, nekem pedig adott a feladat, hogy azt is megkedveltessem velük. Szerencsére szeretem a kihívásokat.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...