Az átértékelt sushi

Bizonyára sokan gondolják, hogy a sushi az legtöbbször tekercs („makisushi”) vagy téglatest alakúra formázott rizsen hal, esetleg omlett („nigiri”). Egészen addig én is ebben a hitben éltem, amíg egyszer, éppen március 3-ára, ebédre nem hívott egy japán család, ahol három lány gyerek is volt.

A dátum március 3. azért lényeges, mert ez a „lányok ünnepe” (amolyan gyereknap-féleség, csak lányok számára) Japánban. Japánul hinamatsuri. Ilyenkor a legtöbb japán családban, ahol lányok is vannak, felállítják a „hina dan”-t, ami egy többszintes állvány, tele szebbnél-szebb, színpompás, tradicionális ruhába öltöztetett babákkal. A szintek a régi japán társadalmi hierarchiát ábrázolják, ezért legfelül a császári pár foglal helyet.

Ilyenkor tradicionális, hinamatsurira készülő ételeket fogyasztanak, ezek közül egy a „chirashi zushi”, ami szó szerint „szórt sushi”-t jelent. Ez – tulajdonképpen egy rizses egytálétel; sushihoz való rizs elkeverve különböző színű hozzávalókkal (mint pl. hal, lazac, kaviár, papírvékonyra sült omlett, zöldségek, lótuszgyökér, algák stb.).Amikor először megláttam, enyhe csalódottság, ám ugyanakkor nagy kíváncsiság vett erőt rajtam… A „sushi” szó hallatán én is tekercsekre asszociáltam, helyette viszont egy színpompás egytálétel fogadott.Akkor tudtam meg, hogy a „sushi” nem a sushi-tekercset (maki) és nem is a téglalap formájúra gyúrt rizst (nigiri) jelenti, hanem a rizsecettel, cukorral és sóval ízesített rizst, és sokkal, de sokkal több fajtája létezik, mint a nálunk ismert tekercs vagy a nigiri.A chirashi sushival történt első találkozásom óta minden évben, tavasszal, én is elkészítem a saját változatomat, az itthon is elérhető alapanyagokból.

Chirashi zushi recept

Hozzávalók 4 főre

A rizshez

  • 360 ml kerek szemű, japán rizs („sushi rizs” néven árulják)
  • 360 ml víz
  • 4 ek rizsecet
  • 1 csapott evőkanál barnacukor
  • 1 kk só

A rizsecetet, cukrot és sót összekeverjük egy kis tálkában, hagyjuk feloldódni a cukrot és a sót az ecetben. A rizst mossuk át néhányszor, addig, amíg szinte tiszta, átlátszó víz nem jön le róla. Ezután tegyük fel főni-párolódni a 360 ml vízzel, fedjük le és nagyon lassú tűzön pároljuk puhára. Amikor már az összes vizet magába szívta és puha, zárjuk le alatta a tüzet és lefedve hagyjuk állni még 15 percig. Laza mozdulatokkal és egy vizes fakanállal keverjük át a rizst, majd vegyítsük alaposan az ecetes-cukros-sós keverékkel. A rizs megfelelő elkészítése a sushi készítésének alapja.

A piros retekhez

A retekből vágjunk ki egy cikket, majd szeleteljük fel vékonyan. Egy tálkában keverjük el a rizsecetet és a cukrot (esetleg pici vizet), és forgassuk bele a retekszeleteket! Hagyjuk pár órát (vagy akár egy egész éjszakát) állni. Közben a retek héjából a színanyagok kioldódnak és rózsaszínre-pirosra (festékanyagtól függően) festik a retket.

Az omletthez

  • 1 tojás
  • pár csepp olaj a sütéshez
  • 1 mk szójaszószvagy 1 csipet só

A tojást a szójaszósszal felverjük és nagyon vékony omlettet sütünk belőle. Egy virág (vagy szív alakú szaggatóval) néhány virágot kiszaggatunk a díszítéshez, a maradékot pedig vágjuk össze vékony csíkokra.

Garnélarák

  • 10-15 dkg apró rák

Sós vízben főzzük meg a garnélarákokat (pár perc csak!). Rák helyett használhatunk pl. apró darabokra vágott füstölt lazacot (vagy vékony csíkokra vágott sonkát) is.

Sárgarépa és shiitake gomba

  • ½-1 sárgarépa gyufaszál nagyságúra vágva
  • 2-3 shiitake gomba forró vízbe áztatva20 percre, majd vékonyan felszeletelve
  • 1 dl a gomba áztató vizéből
  • 2 ek cukor
  • 1-2 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin (elhagyható)

A gomba áztató vizét keverjük el a cukorral, szójaszósszal és mirinnel, tegyük bele a gyufaszál nagyságúra vágott sárgarépát és a vékonyan felszeletelt gombát és főzzük-pároljuk addig, amíg a répa kicsit megpuhul (maradjon roppanós)!

Spenót

  • 1 marék friss spenót, 600 Watton 1-2 percig mikrózva.

Mielőtt a rizshez keverjük, a levét nyomkodjuk ki kicsit!

Ha minden „adalék” elkészült, akkor óvatos, laza mozdulatokkal keverjük a rizshez. A rizs tetejét, a képen is látható módon díszítsük a retekszeletekkel és a virág alakúra szaggatott omlettel. Megszórhatjuk még száraz serpenyőben pirított szezámmaggal is.

Még több japán recept itt >>

wannabee chef blogja itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...