Aszalj te is otthon! – II. rész

Az aszalt gyümölcsök egekbe szökött árai éppen eléggé meggyőzőek, hogy nekilássunk otthon elkészíteni őket. Tudj meg mindent az aszalásról, hogy már az első próbálkozásod sikeres legyen!

Almachips

Az almachipset baromi egyszerű otthon elkészíteni, felesleges a boltba menni érte. Bármilyen alma megteszi, ami éppen van a gyümölcsöstálban. A Szakácsok Könyvében leginkább ...

Ígértünknek megfelelően folytatjuk múlt heti, aszalásról szóló cikkünket. Ezúttal is praktikus információkkal szolgálunk: ismertetünk további módszereket, eláruljuk, hogyan készítsd elő a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, valamint hogyan tárold megfelelően az értékes csemegét, és végül tippeket adunk, mibe kerülhetnek a szárított finomságok. Vágjunk is bele!

Mediterrán kenyér

Húgomnál ettem még tavaly ezt a kenyeret. Eszembe jutott, hogy jó lenne itthon is megcsinálni. Aszalt paradicsomom volt bőven, mivel apukám majdnem minden látogatása alkalmával aszalt ...

Második lépés: sütőben aszalás

Ha nem szeretnénk, hogy az időjárás megtréfáljon bennünket, a sütőnket is bevethetjük aszalásra.

  • Lehetőleg rácsra (ne tepsire) rakosgassuk az aszalni kívánt terményt, így hamarabb elkészül.
  • Fokozatosan emeljük a hőt, eleinte 50-60 fokos legyen a sütő, majd emelhetjük 80-90 fokra, és az aszalás végén ismét állítsuk vissza a kezdeti hőmérsékletre.
  • Nagyon fontos, hogy a sütő ajtaja (az aszalás teljes időtartama alatt) legyen résnyire nyitva.
  • Hátránya, hogy hosszadalmas, így nem éppen energiatakarékos megoldás.

További aszalt szilvás receptek itt >>

Gyümölcs chips

Tegnap próbából készítettem 2 tepsinyit. A narancsokat igazán édességek, sütemények díszítésére szántam, de így magában elrágcsálva is finom. Már korán reggel felkeltem, hogy ...

Harmadik lépés: aszalógép használata

A szerencsésebbeknek birtokukban van egy elektromos aszalógép. Segítségével játszva készíthetik a szárítmányokat, jó és rossz időben egyaránt, sütőben aszalásnál jóval takarékosabb módon. (Nem kell mást tenni, mint követni a géphez mellékelt használati utasításban leírtakat.)

Előkészületek

  • A megtisztított, felvágott zöldségeket az aszaló tálcára helyezés előtt fürdessük néhány percig forró, sós vízben, majd szárítsuk le.
  • A barnulást megelőzendő, az almát, körtét, őszibarackot mártsuk citromos vízbe az aszalás előtt, így megőrzik szép, eredeti színűket.
  • A szilva másfajta előkészítést igényel: szódabikarbónás vízbe téve az egész szilvaszemeket, leoldódik héjáról a viaszréteg, így lényegesen könnyebben tudja leadni víztartalmát a szárítás során.
  • A fűszernövényekkel nem kell mást tenni, mint letépkedni a szárról a leveleket, és várni, míg megszáradnak.

További aszalt sárgabarackos receptek itt >>

Rostbomba gyümölcsrúd

Rostbevitelem növelésére kerestem megoldást, amelyet az útifű maghéj fogyasztásával találtam meg (bioboltokban kapható). Azonban nem volt jó mindig folyadékkal bevenni, mert így érzem ...

Cucidati

Idén szokatlanul korán kezdtem el a karácsonykor készítendő sütik próbáját. Elsőként ezt a szicíliai édességet készítettem el, az ünnepek alatt általában felhalmozódó aszalt ...

Aszalt szilva dzsúz

Az aszalt szilva jótékony hatásairól a 100 Fiatalító étel-című könyvben a következőket olvastam:  "Az aszalt szilva telis-tele van antioxidánsokkal, így remekül lassítja az ...

Aszalt szilvás kuglóf

Már napok óta nézegetem ezt a receptet, csak nem volt itthon aszalt szilvám. Ma végre pici fiammal eljutottunk a piacra. Zöldséges-tormás virslileves után, második fogásként ...

Aszalt gyümölcsös trüffel

Férjem találta ki, hogy munkahelyi közös étkezésükhoz, - ahol ő az édességfelelős,- trüffelt visz. Ő elhatározta, én elkészítettem, a kollégái megették.

Tárolás

Legalább olyan lényeges a megfelelő tárolás, mint maga az aszalás folyamata, különben kárba vész fáradságos munkánk gyümölcse.

Hűvös, sötét és száraz helyen tartsuk a szárítmányainkat:

  1. jól zárható üvegben
  2. vagy fedeles műanyag dobozban
  3. vagy tüll-/ vászonzacskóban felakasztva.

Provanszi rozmaringos fügetorta

Mr. Smith nem szereti a tortákat. Ezt a tortát egyszer egy műsorban láttuk, s azt mondta, ha ezt elkészítem, ez lesz az egyetlen kivétel. Elkészítettem! Hogy mennyire lett kedvenc ez a ...

Felhasználás

Legegyszerűbb, ha megdézsmáljuk a tartalékokat csak úgy, nassként, és téli vitaminforrás gyanánt. Ha magában már eleget csemegéztünk belőlük, tegyük édességekbe vagy készítsünk velük egy isteni gyümölcsös húst. Felhasználás előtt áztassuk meleg vízbe.

További aszalt gyümölcsös húsreceptek itt >>

Aszalj te is otthon – I. rész >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...