Az anyák megmentője – viva tortilla!

Életünk egyik nagy segítsége a – most már bármelyik nagyobb abc-ben, általában 8-10 darabos kiszerelésben kapható – tortilla. Mindig van a hűtőben és rendre el is fogy.

Talán nem véletlen, hogy Mexikó népességének jelentős hányada két ételen nevelkedik. A chilin és a tortillán. Ennek fő magyarázata az alapanyagok elérhetőségében és az étkek gyors elkészítésében rejlik. Utóbbi tényleg nagyon tempósan és változatosan állítható össze. Az eredmény az egyszerűtől a legösszetettebbig befolyásolható néhány aránylag egyszerű praktikával. Kezdjük mindjárt a tortillákhoz adható szószokkal! Nálunk a kefíres változat a legmenőbb, de ha éppen hibádzik a hűtőből, joghurttal is helyettesíthetjük. Íme, egy sajtos tortillaváltozat, melyet a húsimádók egy szelet sonkával dobhatnak fel!

Gréti sajtos tortillareceptje itt >>

Csirkés fajita 1.

Szeretem a mexikói konyhát. Ez az étel nagyon gyorsan elkészíthető félkész alapanyagokból is, és még így is megközelíti az eredeti ízvilágot. Persze, akinek több ideje és ...

Kacsa Tacos

Mexikói jellegű ételre vágytunk, de nem a szokásos marha, vagy csirkehúsos változatra, hanem valami újra. Ez a finomság a Chile Pepper magazinból lett átvéve, de jelentős ...

Mindegyik tortillát szeretem, de leginkább a sajtos változatot kedvelem. A gyerekeknek azonban szükségük van húsra. A nagy tortillakészítési lázban pedig rájöttem, teljességgel szélmalomharc, ha megpróbálok egyszerre mindegyikük kedvére tenni a készre tekert tortillákkal. Ezért az elmúlt időkben azt a taktikát választottam, hogy a hozzávalókat külön-külön kis tányérokba, tálkákba rakom és a gyerekekre bízom, hogy ki-ki, ízlésének megfelelően készítse el a maga tortilláját. Sok zöldség, pirított, apróra vágott hús – pulyka- vagy csirkemell – és különféle szószok színesítik ilyenkor az asztalt. Csak azután kezdem el a palacsintasütőben megsütni az első tortillalapot, miután már negyedszer hívom csemetéinket az asztalhoz. Hát igen! Azok a sürgős és félbehagyhatatlan teendők máskülönben azt eredményeznék, hogy szénfeketére égnének a tortillák vagy dermedtségbe hűlnének, mire a gyerkőcök kidugják fejüket szobáikból.

Gréti csirkehúsos tortillájának receptje itt >>

Tortilla pirított csirkemellel

Az egyik kedvenc gyorsételem a gyros. Ennél jobban csak a mexikói változatot, a tortillát kedvelem. Talán a fűszerezése miatt, nem tudom, de a gyerek is pillanatok alatt megkedvelték. Azóta ...

Csirke fajitas

Folytatása a mexikói menünek. Szintén Ainsley Harriott konyhájából. Családom bánatára, amikor a jalapeno paprikáért nyúltam, véletlenül a zöld chilit kaptam le a polcról, és voltam ...

Gréti tippje: A tortilla hajtogatását – tányér felett! – mutassuk meg a gyerekeknek. Ha ezt elmulasztanánk, tehetjük is be a következő mosást. Elsőnek a tortilla alsó részének ötödét hajtsuk fel, s csak utána kezdjük el oldalirányba tekerni a finomságot!

Az ízletes tortillák készítésének szépségére már 15 éves kis-nagylányunk is rákapott. Olyan napokon, amikor a menzai ebéd nem nyeri el tetszését, hazasiet és gyorsan készít magának egyet. Ennek egyetlen hátulütője csak az, hogy már kétszer is elfelejtette kikapcsolni a főzőlapot, macskánk tappancsának legnagyobb bánatára. Egyre több helyen látni Budapesten mexikói gyorséttermet. A falon pedig az áll, persze spanyolul: Istennek köszönet, hogy megteremtette a tortillát!

Gréti: sulikezdés, avagy a szendvicspara >>

Tortilla sajttal

Imádom a sült sajt ízét. Főleg zöldségekkel isteni. Kenyérrel túl nehéz lenne, de tortillával egészen más. Vacsora után ugyanis nincs telítettségérzet!

Cukkinis quesadilla

A quesadilla végül is egy mexikói sajtos melegszendvics. A tortillán meg a sajton kívül azt rakunk bele, ami nekünk szimpatikus, vagy ami a hűtőben megmentésre vár. Maradék ...

Jövő héten a szeptemberi szüret és a szőlő kerül középpontba, addig is jó tortillatekercselést kívánok!

Gréti

Gréti korábbi írásai itt >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...