Alkoholok a mélyhűtőben

Jön a tél! De tényleg. És jönnek az ünnepek is, sok helyen készül házi likőr ajándékba, és itt a NoSalty-n is segítünk majd nektek néhány ötlettel. De mehet-e a mélyhűtőbe?

Hadd tegyünk pontot a végére: igen. És hogy ez miért kérdés? Mert többen vagyunk, akik megjárták, hogy az ásványvizet, alaplét vagy akár a gyümölcsléből készült fagyit túl kicsi tartályba töltöttük, és bizony bizony előfordult velünk, figyelmetlenekkel, hogy az az üveg szétfeszült, a fagyi kicsorgott, és kinyomta a fagyipálcát, az alaplé dobozát pedig nem lehetett újra becsukni, míg fagyott volt a folyadék.

Általános iskolás tananyag (de mennyi minden az, és mégis elfelejtődik), hogy a jég nagyobb térfogatú, mint a víz, ami önmagában érdekes, hiszen ami meleg, annak a részecskéi gyorsabban vibrálnak, ezért több helyet foglal, ami hideg, annak a részecskéi lelassulnak, azaz a térfogat csökken. Ez a víznél viszont pont fordítva van. Ha visszaidézzük a további emlékeket, a vízmolekula (H2O) nagyon hasonlít egy Mickey-egér fejére, ahol az oxigén molekula a fej, és a két hidrogén a két nagy fül. Vagyis a hidrogénmolekulák 'feljebb' vannak. Anélkül, hogy a bonyolult kémiába belemennénk, elmondhatjuk, hogy pontosan ezek miatt a hidrogénkötések miatt fagyáskor egy olyan szerkezet alakul ki a vízmolekulák között - ami egy tetraéderre emlékeztet -, amiben sok az üreg, hézag, tehát nő az anyag térben elfoglalt helye, a térfogata is. Ezt a növekedést kell figyelembe vennünk, ha vizet vagy magas víztartalmú dolgokat fagyasztunk, vagyis megfelelő, kb 9%-kal nagyobb edény kell a fagyasztani kívánt folyadék tárolásához!

Más folyadékoknál ez nem így van, de a konyhai körülményeket, egy átlagos otthoni mélyhűtő fagyasztójának teljesítményét figyelembe véve mondhatom, hogy nagyrészt nem a molekulák szerkezete miatt. A víz fagyáspontja 0°C, ezt bármilyen mélyhűtő könnyedén teljesíti. Más anyagoknak viszont ennél jóval alacsonyabban van a fagyáspontja. Ezért van az, hogyminél zsírosabb tejszínből vagy tejből készül a fagylalt, annál krémesebb, mert a zsír lassabban fagy, mint a víz, ezért mire a vízmolekulák teljesen megfagynak, a zsír akár még kenhető állagú is maradhat. Az alkohollal ugyanez a helyzet. Egy magas - és nagyon fontos, hogy magas - alkoholtartalmú italt általában nem is tud megfagyasztani egy házi fagyasztó. A 40% körüli alkoholtartalom már garantálja, hogy csak kb -68°C-on fagyjon meg az ital, pl. a vodka, vagy a pálinka, még akkor is, ha ezek egy része szintén víz. A tiszta etilalkohol-114°C-on fagy meg, úgyhogy az ilyen magas alkoholtartalmú italoknál valahol a0°Cés 114°C között van az igazság. A sör azonban a maga általában egyszámjegyűszázalékéval, de még a bor is a 12-15%-os alkoholtatalommal viszont szinte biztos, hogy egy hideg téli éjszakán az erkélyen vagy a fagyasztóban megfagy, és itt vízről beszélünk, úgyhogy óvatosan azokkal a palackokkal, mert szétrepeszti az üveget is.

A jó vodka viszont hidegen jó, hideg pohárból, egyenesen az orosz téli hidegből (jobb híjján fagyasztóból). A pálinka gyümölcsössége elveszik a hidegben, az aromák kevésbé szabadulnak fel, mégis sokan a pálinkát is fagyasztóban tartják. Egy biztos: megfagyni, na azt nem fog.

Áfonya likőr

Erdélyből szoktunk hozni áfonya likőrt, de az nagyon hamar el szokott fogyni. Ez az utánpótlás egész évben beszerezhető, hiszen a boltokban lehet áfonyát kapni.

Házi narancslikőr Epercsóktól

Mindig vágytam egy kis üveg narancslikőrre, nagyon klassz, ha időben rászánjuk magunkat. 3 hét várakozás után rengeteg mindenbe fogjuk használni, de ha nem sajnáljuk, jó kis karácsonyi ...

Karácsonyi likőr

Az egyik reklámújságban láttam meg a receptet és rögtön kedvet kaptam az elkészítéséhez. Mivel volt hozzá itthon minden, gyorsan nekiláttam. Bevallom őszintén nagyon kíváncsi voltam ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...