Ahol még tanítanak főzni a suliban

Kortársaim közül emlékszik még valaki a háztartástanórákra? Nekem máig megvan a magam szabta, varrta, hímezte kötényem, csak most unokáim kuktáskodnak benne.

Azt nem állítom, hogy az iskolában szerettem meg a főzést, de ott is sok mindent megtanultam. Sütöttünk pogácsát és sós rudat, főztünk levest magunk ültette, kapálta zöldségből – hát igen, Micsurin-kertnek hívták, ahol gondoztuk a növényeket, de hogyan másképp hívhatták volna akkoriban. (A fiatalok kedvéért: Micsurin orosz-szovjet biológus, növénynemesítő volt.) Pedig a háztartástan tanítása nem szovjet mintán alapult, hanem még az 1910-es években vettük át a svédektől. Az ő oktatási rendszerükben slöjdnek nevezett tantárgy magában foglalta a kézügyesség-fejlesztést (barkácsolás, mintázás), a hemkunskap pedig a háztartástant. Ezen belül volt hímzés- és főzésoktatás és „háztartás-menedzselési” alapismeret. Miért is írom mindezt múlt időben? Mert nálunk sajnos már az 1950-es években kikopott az ilyesfélék tanítása, de nem úgy a svédeknél, és az oktatás mintaképének tartott finneknél.

Tökmagos-juhtúrós pogácsa

Bár Budapesten élek, ritkán járok Óbudára - a város másik végén lakom,és semmi kötődésem nincs a környékhez. Ha mégis nekiindulok, akkor annak általában egy oka van (vagy ha nem ...

András napi hájas pogácsa

November utolsó napjához, az András naphoz is számos egyházi, népi szokás, hagyomány fűződik. Szent András apostol égi születésnapjának tartják. Andráshoz eső legközelebbi ...

Kati barátnőmnek, aki régóta Svédországban él, mindkét fia gyakran és kiválóan főz. De nem is ez a különleges, inkább az, hogy mennyire magától értetődő a fiatal családokban, hogy az készíti a vacsorát, aki éppen ráér. Az, hogy fiúk-lányok megtanulnak fúrni-faragni és főzni-takarítani, a családon belüli egyenlő munkamegosztásnak is az alapja. Hasonló a finn szisztéma is, hiszen a háztartási ismeretek tankönyvben a receptek mellett a főzési fortélyok, praktikák leírása is megtalálható, de az élelmiszerek tárolásával, a tejtermékek és húsféleségek megkülönböztetésével is megismerkednek a nebulók.

{ SZAVAZAS }

A gyakorlatot jól felszerelt iskolai konyhában szerzik meg, ahol elsajátítják a konyhai eszközök, gépek helyes használatát is. De svédeknél-finneknél a háztartástan a bevásárlással kezdődik. Az élelmiszerboltokban figyelnek a termék árára, összetételére, majd megtanulják, hogyan kell összeállítani egy napi étrendet, hogy abban elegendő vitamin, ásványi anyag legyen, és megfelelő arányban szerepeljen benne szénhidrát, zsír és fehérje.

Tojáskrém

Gyermekkorom régi kedvence. Minden hétvégén azzal nyúztam az Anyukámat, hogy tojáskrémet készítsen reggelire. Szegény ráunt egyhamar a tojáskrém mániámra és inkább megtanította, ...

Házi csirkemájkrém Ízhuszártól

Egyszerű és olcsó recept, amivel könnyedén kiválthatjuk a bolti, előre csomagolt májkrémeket, és biztosan tudjuk, hogy mi kerül bele. Akár kevés fehérborral és csípős mustárral is ...

Túrós-sonkakrémes szendvicsek

Egyszerű, gyors, fehérjedús. Csak az arányokra kell figyelni: mindenkinek, ahogy neki ízlik. Így ez inkább csak egy tipp. Egy adag (170 g) szendvicskrém tápértéke:  energia: 141,1 ...

A háztartástanba beletartozik a takarítás és a vegyszerek és használatuk ismerete. Vajon hányan tudnák a magyar fiatalok közül felsorolni, milyen sorrendben kell egy nagytakarítást végigcsinálni? És végül, de nem utolsósorban azt is elsajátítják, hogyan kell gazdálkodni a megkeresett pénzből, családi költségvetést állítanak össze.

A többi országról nincsenek ismereteim, de gyerekeknek szóló francia és német szakácskönyveket magam is tanulmányozhattam, amiben sok képpel, rövid leírással egyszerű, könnyen elkészíthető receptek segítik a főzés megszerettetését a gyerekekkel. Ha már itthon nincsenek jól felszerelt iskolai konyhák, legalább mi nagyszülők szánjunk arra időt, hogy unokáinkkal közösen főzőcskézzünk, sütögessünk, hogy természetes és örömteli foglalatossággá váljon számukra az ételek elkészítése és elfogyasztása.

A nyári szünetben biztos kínálkozik erre alkalom – és tettre kész unoka is. Indulhat a nyári, nagyis főzőtanfolyam!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...