Ahogy mi szeretjük: magyar konyha

Hazai tájakra evezünk! Nemzeti ünnepünk alkalmából a magyar konyha jellegzetességeiből adunk ízelítőt, összegyűjtjük a legnépszerűbb fogásokat és persze recepteket is ajánlunk hozzájuk!

Világkonyha rovatunkban általában egzotikus helyekről, különleges fogásokról és nem mindennapi hozzávalókról írunk. Most a mindenki által jól ismert magyar konyhát vesszük elő március 15., nemzeti ünnepünk apropóján , a mindenki által kedvelt ételeket gyűjtjük egy csokorba. A pörkölt alapvető fogás a konyhánkban, csirkéből, sertésből és marhából is készítjük. Talán ez utóbbit tekinthetjük a legfinomabbnak, bográcsban az udvaron is főzzük, főleg, ha már itt a jó idő! Bár ezen a hétvégén az előrejelzések szerint nem sok napfényt kapunk, otthon, a konyhában is megfőzhetjük, főtt burgonya, rizs, tészta is illik hozzá.

Az olasz tészta titka >>

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

A titok a főzési időben rejlik, hosszasan, ráérősen kell készíteni, sok-sok hagymával és pirospaprikával megszórva. A csülökre nem sokan fanyalodnak, aki viszont szereti, a sörben sült verzióban ajánljuk a hosszú hétvégére elkészíteni. A brassói viszont egyöntetű népszerűségnek örvend a húsevők között, kolozsvári szalonnával igazi magyaros fogás, amit mi mással, ha nem burgonyával fogyasztanak a legtöbben. A rántott hússal a kezdők is megpróbálkozhatnak, nem kell hozzá nagy gasztrofejedelemnek lenni. Ha pedig szeretnénk elkápráztatni valakit főztünkkel, akkor álljunk neki hortobágyi palacsintát készíteni ha van egy kis konyhai rutinunk, nagy gondot nem fog jelenteni az elkészítése.

Édes élvezet: rugelach >>

Ott vannak további klasszikusaink: töki pompos, ami kelt tésztából sütve igazi laktató, filléres étel, a tócsni (bár erről megoszlanak a vélemények, ugyanis minden bizonnyal szerb eredetű étel, de mára a magyar konyha egyik legkedveltebb lepénye) vagy a lángos, amit nyáron, a a vízparton ücsörögve szeretünk a legjobban de azért most, márciusban is készíthetjük, főleg, ha vendégeket várunk. Ha csak ritkán jut rá időnk, akkor egy jó erős húslevest is főzhetünk, illetve réteseket, pitéket is varázsolhatunk a konyhaasztalra. A tölteléket variáljuk ízlés szerint: lehet alma, meggy, túró, lekvár vagy bármilyen krém, amit házilag főzünk meg. A magyar konyha ízletes és változatos ételeket kínál: merjük őket újragondolni, kicsit másképp elkészíteni!

Töki pompos

Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak  múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, ...

Rumos-almás rétes

Valami édeset ettünk volna, és pont volt itthon alma. Eszembe jutott, hogy rétest is készíthetnék. Eddig mindig házilag készítettem el a lapot, igazi falusi módra, ahogy anyummal ...

További magyaros recepteket itt találsz >>

A Világkonyha korábbi cikkeiért kattints ide! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...