Advent az Ízbolygón

Izbolygó szakácsunk számára az adventi és a karácsonyi időszak akkoriban vált igazán különlegessé, amikor megszülettek a Pöttyök. Két kis manóval a karácsony és az azt megelőző hetek még sokkal varázslatosabbak, bensőségesebbek. A pillanat, ahogy a csillogó szempárokban játszik a gyertya fénye, feledhetetlen. Ez idő tájt szinte folyamatosan a konyhában sertepertélünk a kicsikkel. Tetemes mennyiségben készülnek a kekszek, díszes lesz a mézeskalács, finom teát kortyolgatunk, közben nagyokat nevetgélünk, beszélgetünk.

Az idei advent sem fog másról szólni. Most már a kisebb, aki még csak kétéves, is aktívan segédkezik és nagy élvezettel gyúr, formáz. Nagyon édesek, ahogy a kis kezükkel dolgoznak. Közben pedig szabad szemmel nem látható folyamatok zajlanak.Tanulnak, fejlődik a finommotorika, állagokkal, textúrákkal avagy alapanyagokkal ismerkednek. És közben még valami történik: szinte észrevétlenül lerakjuk a táplálkozásuk alapjait. És ez a legfontosabb… Hogy megtanulják, együtt lenni, együtt enni, közösen főzni, jó dolog. Hogy megbecsüljék, értékeljék, értsék, ami a tányérjukra kerül. Vagy éppen azt tudják mondani, nem, köszönöm, nem kérem. Csak így válhat belőlük tudatosan élő és táplálkozó felnőtt. A Manókonyha című gyerekszakácskönyvemet ennek szellemében írtam. Remélem, ennek kapcsán is minél több szülőtársam forgatja majd együtt a fakanalat a kicsikkel a konyhában.(A könyvben 60 db, gyermekek által kedvelt és általuk is könnyen előállítható recept található.)

Diós angyalkák

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája (a fehérje kell majd a kenéshez!)
  • 1 citrom reszelt héja
A kenéshez és a szóráshoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 8 dkg darált dió
  • 8 dkg kristálycukor

Diós angyal készítése lépésről-lépésre!

  1. Az alapanyagokat kimérjük. A tojást szétválasztjuk (a fehérjét eltesszük a tetejéhez). A citromot alaposan megmossuk, lereszeljük a héját.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport. A vajat almareszelőn lereszeljük, és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk a tésztát, cipót formálunk belőle, és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Ezt követően lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszőleges karácsonyi formával (ha van, angyalkaformával) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük őket, egymástól tisztes távolságra, nehogy összenőjenek a sülés közben.
  4. A tetejüket egy ecsettel megkenjük tojásfehérjével, majd a megkent oldalukat cukorral elkevert darált dióba forgatjuk. 200 C-fokon aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.

Narancsos-pekándiós kekszek

Hozzávalók:

  • 23 dkg liszt
  • 8 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 13 dkg pekándió durvára vágva
  • 20 dkg mogyoróvaj (darabos)
  • 4 ek juharszirup
  • 1 narancs reszelt héja

Pekandiós kekszkészítése lépésről-lépésre!

  1. Az alapanyagokat kimérjük.
  2. A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a mogyoróvajat, a juharszirupot.
  3. A liszthez keverjük a fahéjat, a pekándiót és a reszelt narancshéjat. A lisztes részt beledolgozzuk a tojásosba, majd a tésztát fóliába csomagoljuk és min. 2 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Másnap diónyi darabokat tépünk, gombócot formázunk belőle, ezt ellapítjuk és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ízbolygó szakácsunk még több receptje itt!

Jó sütést-főzést kívánunk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...