Az idei advent sem fog másról szólni. Most már a kisebb, aki még csak kétéves, is aktívan segédkezik és nagy élvezettel gyúr, formáz. Nagyon édesek, ahogy a kis kezükkel dolgoznak. Közben pedig szabad szemmel nem látható folyamatok zajlanak.Tanulnak, fejlődik a finommotorika, állagokkal, textúrákkal avagy alapanyagokkal ismerkednek. És közben még valami történik: szinte észrevétlenül lerakjuk a táplálkozásuk alapjait. És ez a legfontosabb… Hogy megtanulják, együtt lenni, együtt enni, közösen főzni, jó dolog. Hogy megbecsüljék, értékeljék, értsék, ami a tányérjukra kerül. Vagy éppen azt tudják mondani, nem, köszönöm, nem kérem. Csak így válhat belőlük tudatosan élő és táplálkozó felnőtt. A Manókonyha című gyerekszakácskönyvemet ennek szellemében írtam. Remélem, ennek kapcsán is minél több szülőtársam forgatja majd együtt a fakanalat a kicsikkel a konyhában.(A könyvben 60 db, gyermekek által kedvelt és általuk is könnyen előállítható recept található.)
Diós angyalkák
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- fél teáskanál sütőpor
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája (a fehérje kell majd a kenéshez!)
- 1 citrom reszelt héja
A kenéshez és a szóráshoz:
- 1 tojásfehérje
- 8 dkg darált dió
- 8 dkg kristálycukor
Diós angyal készítése lépésről-lépésre!
- Az alapanyagokat kimérjük. A tojást szétválasztjuk (a fehérjét eltesszük a tetejéhez). A citromot alaposan megmossuk, lereszeljük a héját.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport. A vajat almareszelőn lereszeljük, és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk a tésztát, cipót formálunk belőle, és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
- Ezt követően lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszőleges karácsonyi formával (ha van, angyalkaformával) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük őket, egymástól tisztes távolságra, nehogy összenőjenek a sülés közben.
- A tetejüket egy ecsettel megkenjük tojásfehérjével, majd a megkent oldalukat cukorral elkevert darált dióba forgatjuk. 200 C-fokon aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.
Narancsos-pekándiós kekszek
Hozzávalók:
- 23 dkg liszt
- 8 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 tojás
- 13 dkg pekándió durvára vágva
- 20 dkg mogyoróvaj (darabos)
- 4 ek juharszirup
- 1 narancs reszelt héja
Pekandiós kekszkészítése lépésről-lépésre!
- Az alapanyagokat kimérjük.
- A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a mogyoróvajat, a juharszirupot.
- A liszthez keverjük a fahéjat, a pekándiót és a reszelt narancshéjat. A lisztes részt beledolgozzuk a tojásosba, majd a tésztát fóliába csomagoljuk és min. 2 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap diónyi darabokat tépünk, gombócot formázunk belőle, ezt ellapítjuk és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ízbolygó szakácsunk még több receptje itt!
Jó sütést-főzést kívánunk!