Már nagyon sok olyan ételről írtam a rovatban, melyeket szinte mindenki szeretett gyerekkorában és persze a saját bevált receptje is megvan hozzá. Legtöbbször persze az anyukák, nagymamák finomságai jutnak az eszünkbe. A tejbegríz is ilyen, gyors, tápláló, mégis nagyon finom reggeli, ami kellő löketet ad a napindításhoz és persze nem csak önmagában finom, sőt!
A köztudatban az egyik legolcsóbb ételként tartjuk számon, ami teljesen reális, hiszen tej, cukor és búzadara a legfontosabb hozzávalók, ezek pedig általában minden konyhában megtalálhatóak. Van olyan is, aki irtózik az állagától, neki valószínűleg hiába kínáljuk bármilyen ízesítésben, a kásajelleg úgyis elveszi a kedvét a jóízű falatozástól. Tejbegrízt főzni mindenki tud, de ha újdonság lenne az elkészítése, íme a nagyon egyszerű alaprecept: tejet lassú tűzön felforralni, ízlés szerint cukrozni, 5-6 evőkanál búzadarával megspékelni és készre főzni. A vége előtt nem sokkal gyümölccsel is megdobhatjuk, szerintem málnával és eperrel a top, de bármelyik bogyós gyümölcs számításba jöhet, hála az egész évben kapható mirelit termékeknek.
Cukor helyett méz vagy nyírfacukor, bármilyen alternatív édesítőszer használható, nálam a fahéj volt az első számú kedvenc gyerekként – akkor még töménytelen mennyiséggel képes voltam megszórni, hogy aztán persze szinte semmi mást ne érezzek, csak a fűszernek az ízét.
Amivel sokakat ki lehet kergetni a világból az a mozdulat, amikor a kicsik a cukrozott kakaóporral vastagon megszórják a grízt, és alaposan össze is keverik vele, erről pedig jó sokáig nem is lehet leszoktatni őket. Ha nosztalgiáznál, válogass a receptekből, ebéd után desszertnek behűtve sem utolsó!