Bora válogatja, hogy milyen borkorcsolya illik hozzá, mi emeli ki a zamatát, és mi nyomja el az ízét. Mi ezért azt válogattuk ki, hogy melyik nedűhöz mit falatozz, vagy mit kínálj a vendégeidnek!
Kiflis, kenyérdarabkás, sajtkockás, fogpiszkálós: a „takarékos” pincészetek és háztartások kóstolóinak velejárója. Az igazán komoly szakemberek számára rendezett kóstolások alkalmával ugyanakkor minél kevesebb ízt felvonultató falatokat kínálnak, hogy ne interferáljanak (ne oltsák ki vagy erősítsék) a borok ízével, illatával. Az egyes tételek között semlegesítő szerepük van. Ha nem vagyunk biztosak a hely minőségében, nézzük meg, nem használt-e a fogpiszkáló, illetve van-e harapásnyom egyik-másik kiflin.
Leveles sütis, pogácsás: a sós aprósütemények szintén a költséghatékony és/vagy profi(nak tűnő) megoldások közé tartoznak. Ez esetben sem árt az elővigyázatosság: ejtsünk például egy sütit félmagasról egy üres pohárba. Ha széttörik a pohár, távozzunk.
Még több leveles sütiért kattints ide! >>
Pazar pogácsákat itt találsz >>
Magyar trikolór: kolbász, sonka, fehér kenyér, zöldpaprika, ilyen-olyan „magyaros hidegtálat” már mindannyian ettünk. Persze akkor a legjobb, ha a gazda saját kolbászát, sonkáját, paprikáját, liptói túróját stb. adja saját bora mellé. A képzeletbeli tálon akármi lehet, ami passzol, idényzöldségek és gyümölcsök, házi készítésű sajtok, lekvár, persze a jóféle húsnemű mellett, ahogy az dukál. Ne essünk kétségbe, ha egy ilyen trakta esetében már a második tételnél felborul a mit-mihez-együnk-igyünk rendje és Bacchust véljük felfedezni az asztaltársaságban: jó úton járunk. Azért, ha védőgázas gépsonka-csomagolást találunk a konyhában dugóhúzóért matatva, kérdezzünk rá háziéknál.
Sajt a tálon: a magyar ébredő sajtnemzet. Oly kedvelt ipari sajtjaink fogyasztását, ha tehetjük, cseréljük fel ezért minél többször kézműves vagy házi készítésű sajtokkal borfogyasztáskor is, ezzel nemcsak támogatunk, hanem magunkkal is jót teszünk. Ha egy sajt beszél, gyanút még ne fogjunk, de válaszoljunk neki.
Meleg ételek: álláspontunk szerint kis mennyiségben (falat, csésze stb.) minden finom meleg étel borkorcsolya, nagy mennyiségben pedig egy potenciális borvacsora egyik fogása. Minden ételhez van pompás bor és fordítva. És mindig van pillanat.
Al tippje: E kategóriában kedvencem egy tokaji borász házi készítésű füstölt libamája aszúmazsolával egy kevés zsiradékban kisütve, aszúesszenciával locsolva, a borász lányának készítésében, hajnali kettőkor, valahol Tokajban.
Sütemények: alapvetően édes és desszertborokhoz ajánlott fogyasztani, de például egy csokoládés-chilis kocka száraz vörösért kiált.
Pezsgőzéshez: minden, amit az interneten találunk a friss gyümölcstől a tejfölös-blinis kaviárig és a Belon-osztrigáig bezárólag. Kedvenc pezsgőkorcsolyámat Amszterdamban láttam egy kiállításon, ahol a Royal Dutch Caviar nett hostesse az öltönyös látogatósereg tagjainak kézfejére csapott egy arany kiskanálnyi belugát, és azt onnan kellett felnyalni.
Tények és tévhitek a pezsgőről >>
+1: tilos nem enni valamit a borhoz. S ahogyan minden pillanathoz van bor, úgy minden borhoz van borkorcsolya. Az olcsó, műanyagból készült, a szőlő lelkét megbecstelenítő kísérőket hanyagoljuk, inkább vegyünk kevesebbet valami jóból.
Italszeretettel: Al