6 egytálétel, amit imádni fogsz

Van valami nagyon vonzó az egytálételekben. Talán az a rengeteg, egymásra pakolt, összefőzött finom hozzávaló: még mindig csodálattal tölt el, ahogy ennyi mindenből egyszercsak összeáll az étel.

Azt tudjuk, hogy hozzánk hasonlóan ti is imádjátok az egytálételeket. Nincs ezen mit csodálkozni: kevés macera, látványos végeredmény. A most következő típusokat viszonylag ritkán ajánljuk nektek: ennek oka szezonalitáshoz kötöttségük, vagy mert nem azok a tipikusan, a hétköznapokon gyorsan összecsapható ételek. Viszont hétvégére vagy, ha nem ragaszkodsz kizárólag a klasszikus húsvéti menühöz, akkor akkor ezen a hétvégén is kipróbálhatod őket. Mutatjuk a befutókat!A muszaka persze nyáron az igazi, rengeteg napérlelte padlizsánnal és fűszeres paradicsommal aki a visszafogottabb verzióra szavaz, annak hús nélkül, másoknak apróra darált marhahússal ajánljuk. Ez a balkáni étel ahogy a legtöbb, nemzetközi karriert befutott ételféleség a görögök által szelídítve terjedt el: besamelmártással nyakon öntve kínálják a rakott padlizsánrétegeket. Na, a tojásos-hagymás krumpli egy a nem éppen diétás receptjeink közül cserébe viszont hihetetlenül finom! Ne kábítsuk magunkat: ez az étel csakis zsírral készítve az igazi, mangalica- vagy kacsazsírt javasolunk használni hozzá. Nagyon magyar, nagyon olcsó fogás, ezzel a sikerünk garantált.

Hidegtálak másképpen >>

Muszaka 3. - padlizsános

Kínáljunk hozzá natúr joghurtot vagy uborkás joghurtot, mivel elég fűszeres. A padlizsánokat sütőben, kis olajjal is megsüthetjük, így egészségesebb. Kb. 25 perc alatt 180 fokon ...

Chili con carne 8zsuzsa8 konyhájából

A sokféle fűszertől egészen kíváló ízű lesz. Mivel a család tagjai eltérő módon szeretik a csípős ételt, igen enyhére főzöm, mindenki a tányérján ízesíti tovább, csípős ...

Slambuc 6.

A receptet úgy is kezdhettem volna, hogy végy egy bográcsot, néhány hozzávalót, és válaszd ki a legesősebb napot, nagy széllel, komoly lehűléssel. A hozzávalóknál nagyon fontos a ...

Csirkés-padlizsános kuszkusz

Egy ismert márka indiai fűszerkeverékének tasakján láttam ezt a receptet. A padlizsán nem volt része az eredeti leírásnak, de egyáltalán nem rontott az ízeken. Az egytálétel is ...

A jó chilis babot is sokáig kell főzni, hogy az ízek igazán összeérjenek. Darált marhahús nélkül ennek sem érdemes nekiállni, utánozhatatlanul finomabb, mint bármely másik húsból készítve. Főzzük alacsony lángon, sokáig, jó sűrűre. Friss, puha fehér kenyér passzol hozzá. A rizottó önmagában is sok lehetőséget rejt, ez a könnyű, tavaszi recept pedig még inkább kedvünkre való a friss sóskával, citrommal, parmezánforgáccsal csak és kizárólag vajat használjunk hozzá! A slambuc szintén amolyan ősmagyar étel: itt viszont nincs mese, mással való kiváltás. Szigorúan a szabadban, bográcsban kell főzni, nem ússzuk meg a füstös ízeket (nem mintha akarnánk). Ez úgynevezett pásztorételként lett az előző században elkönyvelve, hogy a 21. században a modern háztartások udvarában készítsék a családok. Aki egyszer kóstolta, biztos, hogy többé nem feledi! A kuszkusz új értelmet nyer napjaink gasztronómiájában: egy újonnan (?) felfedezett köret, ami legalább annyira jól variálható, mint bármelyik tészta. Ezúttal csirkével, tejszínnel, póréhagymával készítjük rostban gazdag, isteni egytálétel lesz a végeredmény.

További egytálételek között itt böngészhetsz >>

Olvasnál még? Kattints a Dobd össze! rovat korábbi cikkeiért! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...