Szervezetünk optimális működése érdekében a napi 1-2-szeri étkezés helyett a napi 4-5-szöri étkezés ajánlott. A tízórai és az uzsonna szerepet játszik a napi kiegyensúlyozott energia- és tápanyagbevitelben, hozzájárul a vitamin-, ásványi anyag- és élelmi rost szükségletünk kielégítéséhez.
Sokan el sem tudják képzelni, hogy tízóraizzanak vagy uzsonnázzanak, bár jellemző, hogy gyakran bekapnak "valamit" a főétkezések között - jellemzően a munkahelyi büfében, a közeli kisboltban kapható előre csomagolt, gyors, általában magas szénhidrát- és cukortartalmú élelmiszereket.
Olvastad már?
3+1 tipp az egészséges reggelihez - VIDEÓ
A cikkünkben található videóban most 5+1 hétköznapi tízórai és uzsonnaötletet mutatunk, amelyek gyorsan, egyszerűen elkészíthetőek, tartalmazzák a szervezetünk számára elengedhetetlen tápanyagokat. Az összeállítások mindegyike ~200 kalória - azaz a napi 2000 kcal energiatartalmú, általános, nem fogyókúrás étrendbe tökéletesen beilleszthetőek. Természetesen maguk a kombinációk a fogyókúrás étrendben is fogyaszthatóak, de ott a kalóriatartalmat az egyéni igényeknek megfelelően kell beállítani (csökkenteni).
5+1 tízórai és uzsonna összeállítás
- 1 kisebb alma + 20 g dió – a gyümölcsökkel hozzájárulhatunk a napi élelmi rost-, vitamin- és ásványi anyagbevitelünkhöz, a dióval pedig kedvező hatású telítetlen zsírsavakat is biztosítunk.
- Két vékony szelet (50 g) teljes kiőrlésű rozskenyér + zöldfűszeres sajtkrém + kápia paprika – a teljes kiőrlésű kenyerek a fehér kenyérnél több élelmi rostot, növényi fehérjét tartalmaznak és összetett szénhidráttartalmuk lassabban szívódik fel, kiegyensúlyozottabb vércukorszintet biztosítva. A zöldfűszeres sajtkrém képviseli ebben az összeállításban a teljes értékű fehérjét, a kápia paprika pedig színesíti tízórainkat és tovább növeli az értékes rosttartalmat.
- 2 db pászka + 35 g füstölt Anikó sajt + fürtös uborka – A pászka egy sok helyen hozzáférhető, jól szállítható élelmiszer, azt egészítjük ki a füstölt sajt teljes értékű fehérjetartalmával és az uborka rosttartalmával.
- 100 g natúr joghurt + 1 evőkanál (10 g) zabpehely + 100 g körte – A natúr joghurt teljes értékű fehérje tartalmát egészítjük ki a zabpehely összetett szénhidráttartalmával + és a körte édes ízével, élelmi rosttartalmával.
- 100 g görög joghurt + 1 kiskanál búzacsíra + 1 kiskanál búzakorpa + 100 g málna – a görög joghurt teljes értékű fehérjetartalmát egészítjük ki a korpa összetett szénhidrát-, a búzacsíra értékes zsírsav- és a málna élelmi rost és antioxidánstartalmával.
- 2 db laposkenyér + 40 g avokádó + koktélparadicsom – Az üzletekben kapható laposkenyerek közül keressük a teljes kiőrlésű lisztből készült, magas rosttartalmú termékeket. Ezeket szendvicsalapanyagként használva gyakorlatilag bármivel megpakolhatjuk, most értékes zsírsavakat tartalmazó avokádót és paradicsomot tettünk rá.
Ne felejtsetek el tízóraizni és uzsonnázni, nézzétek meg a videót!