5 tipp spenóthoz

Tavasz közeledtével, beálltával az első friss zöldekre szinte rávetjük magunkat a hosszú tél után a friss spenótlevelekért igazán hálás a szervezetünk. Popeye kedvence csupa ásványi anyag!

Spenótos-fetás csirketekercs sonkaköntösben

Spenót pesto

A klasszikus, genovai recept szerint a pesto bazsalikomból készül. Egyre inkább elterjedni látszanak azonban a különféle variációk pestora: ma nem lepődünk már meg a petrezselyem ...

Spenót saláta

Egy alternatíva, arra az esetre, ha éppen nem főzeléket szeretnénk készíteni a spenótból. Hipp-hopp összedobható ebéd vagy vacsora kerekedhet a spenótlevelekből, számtalan módon ...

Még több spenótos receptért kattints ide!

Na mármost, úgy állunk, hogy fetával vagy „hamis”, de hasonlóan finom krémfehér társával különösen jól kombinálható a spenót, semleges íze ugyanis remekül passzol a sajt sósságához, pláne, ha sült csirkemellel is kombináljuk. Szuper jó, egészséges ebéd, vagyonok elköltése nélkül tudunk finomat alkotni akár a vendégeknek is. Gnocchit sokan azért nem készítenek, mert nem éppen fogyókúrás étel, akármilyen finom is. Ha csökkentenénk a liszt és a burgonya mennyiségét a kis nudlikban, mi sem alkalmasabb erre, mint az amúgy merőben kalóriaszegény spenót, jó, ha aprított, fagyasztott verziót vásárolunk a hűtőpultból. Aztán: hamarosan nagyüzemben lehet gyártani a mindenféle nap érlelte zöldekből a pestót! Jó minőségű olívaolaj, sok fokhagyma nélkül azonban ne ugorjunk neki az „olaszoskodásnak”, s ezúttal kifejezetten a friss, leveles spenótot ajánljuk a művelethez.

Böjtre – tavaszi saláták >>

Egyszerű spenót

Egyszerű köreteket szeretek készíteni. Persze egyszerű a rizs és a krumpli is, de amikor már unalmas, akkor érdemes kitalálni valami újat. A spenót fokhagymával régi barátság, semmi ...

Spenótos gombás lasagne

Örök kedvenc a lasagne, amely gyorsabban elkészíthető, mint ahogy a receptet - reményeim szerint - érthetően megírtam :-). Jellemzően vegaváltozatban készítem, mert így szeretjük. ...

Spenótos fusilli

A recept Vevi barátnőmmel egyik kedvencünk, igaz ő továbbfejlesztette és a szerecsendió helyett, apósa titkos fűszerkeverékét alkalmazza. Nagyon gyorsan elkészíthető, nem kell sokat ...

Kis befőttesüvegben, hűtőben sokáig eláll. A széles metélt az egyik kedvenc tésztafélénk, és amúgy jól elbírja a kiadósabb feltéteket, így történhet meg, hogy receptünkben tejszín, sonka, paraj is egy körbe kerül vele. Nagyon tavaszi, gyors, egészséges ebédnek való. S ha a spenótsaláta ötlete eddig mindennél idegenebbnek hatott volna, akkor jó, ha kicsit tágítjuk a határainkat és gasztrohorizontunkat. A lényeg az olívaolaj ismét, aztán mi a fokhagyma, főtt tojás, rukkola, sajtféleségek kelléktárából válogatunk, ha ide terelődik a gondolatunk. A lényeg most is a kísérletezés. Nem kell félni, a spenót nem bánt! :)

Itt a sonkaszezon >>

Az Egyből 5 rovat cikkei között itt válogathatsz >>

Nem véletlen, hogy a rajzfilmbéli tengerész is rögtön új erőre kap tőle: nitrátok, oxálsav, vitaminok és szaponinok nagy mennyiségben találhatók a spenótban. Bár újabban ellentétes hírek látnak napvilágot az eddig szent meggyőződésként kezelt dogmával szemben, hogy a paraj rengeteg vasat tartalmaz, aki vashiányos, csak nyugodtan tankoljon fel spenótból. Persze csak óvatosan: nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott, oxál- és nitráttartalma miatt. Szokás hozzá hasonlítani a mángoldot, ami viszont inkább a kínai kelre hajaz külsőleg és elsősorban nyáron kapható, a spenót viszont már tél végén, tavasz elején beteríti a piacokat. Persze egy igazi mumus a gyerekek étrendjében, főleg, hogy az óvodai, menzai étkezés során különösen fura ízekkel és küllemmel képesek felruházni ezt az egyébként sokoldalúan felhasználható növényt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...