5 tipp spenóthoz

Tavasz közeledtével, beálltával az első friss zöldekre szinte rávetjük magunkat a hosszú tél után a friss spenótlevelekért igazán hálás a szervezetünk. Popeye kedvence csupa ásványi anyag!

Spenótos-fetás csirketekercs sonkaköntösben

Spenót pesto

A klasszikus, genovai recept szerint a pesto bazsalikomból készül. Egyre inkább elterjedni látszanak azonban a különféle variációk pestora: ma nem lepődünk már meg a petrezselyem ...

Spenót saláta

Egy alternatíva, arra az esetre, ha éppen nem főzeléket szeretnénk készíteni a spenótból. Hipp-hopp összedobható ebéd vagy vacsora kerekedhet a spenótlevelekből, számtalan módon ...

Még több spenótos receptért kattints ide!

Na mármost, úgy állunk, hogy fetával vagy „hamis”, de hasonlóan finom krémfehér társával különösen jól kombinálható a spenót, semleges íze ugyanis remekül passzol a sajt sósságához, pláne, ha sült csirkemellel is kombináljuk. Szuper jó, egészséges ebéd, vagyonok elköltése nélkül tudunk finomat alkotni akár a vendégeknek is. Gnocchit sokan azért nem készítenek, mert nem éppen fogyókúrás étel, akármilyen finom is. Ha csökkentenénk a liszt és a burgonya mennyiségét a kis nudlikban, mi sem alkalmasabb erre, mint az amúgy merőben kalóriaszegény spenót, jó, ha aprított, fagyasztott verziót vásárolunk a hűtőpultból. Aztán: hamarosan nagyüzemben lehet gyártani a mindenféle nap érlelte zöldekből a pestót! Jó minőségű olívaolaj, sok fokhagyma nélkül azonban ne ugorjunk neki az „olaszoskodásnak”, s ezúttal kifejezetten a friss, leveles spenótot ajánljuk a művelethez.

Böjtre – tavaszi saláták >>

Egyszerű spenót

Egyszerű köreteket szeretek készíteni. Persze egyszerű a rizs és a krumpli is, de amikor már unalmas, akkor érdemes kitalálni valami újat. A spenót fokhagymával régi barátság, semmi ...

Spenótos gombás lasagne

Örök kedvenc a lasagne, amely gyorsabban elkészíthető, mint ahogy a receptet - reményeim szerint - érthetően megírtam :-). Jellemzően vegaváltozatban készítem, mert így szeretjük. ...

Spenótos fusilli

A recept Vevi barátnőmmel egyik kedvencünk, igaz ő továbbfejlesztette és a szerecsendió helyett, apósa titkos fűszerkeverékét alkalmazza. Nagyon gyorsan elkészíthető, nem kell sokat ...

Kis befőttesüvegben, hűtőben sokáig eláll. A széles metélt az egyik kedvenc tésztafélénk, és amúgy jól elbírja a kiadósabb feltéteket, így történhet meg, hogy receptünkben tejszín, sonka, paraj is egy körbe kerül vele. Nagyon tavaszi, gyors, egészséges ebédnek való. S ha a spenótsaláta ötlete eddig mindennél idegenebbnek hatott volna, akkor jó, ha kicsit tágítjuk a határainkat és gasztrohorizontunkat. A lényeg az olívaolaj ismét, aztán mi a fokhagyma, főtt tojás, rukkola, sajtféleségek kelléktárából válogatunk, ha ide terelődik a gondolatunk. A lényeg most is a kísérletezés. Nem kell félni, a spenót nem bánt! :)

Itt a sonkaszezon >>

Az Egyből 5 rovat cikkei között itt válogathatsz >>

Nem véletlen, hogy a rajzfilmbéli tengerész is rögtön új erőre kap tőle: nitrátok, oxálsav, vitaminok és szaponinok nagy mennyiségben találhatók a spenótban. Bár újabban ellentétes hírek látnak napvilágot az eddig szent meggyőződésként kezelt dogmával szemben, hogy a paraj rengeteg vasat tartalmaz, aki vashiányos, csak nyugodtan tankoljon fel spenótból. Persze csak óvatosan: nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott, oxál- és nitráttartalma miatt. Szokás hozzá hasonlítani a mángoldot, ami viszont inkább a kínai kelre hajaz külsőleg és elsősorban nyáron kapható, a spenót viszont már tél végén, tavasz elején beteríti a piacokat. Persze egy igazi mumus a gyerekek étrendjében, főleg, hogy az óvodai, menzai étkezés során különösen fura ízekkel és küllemmel képesek felruházni ezt az egyébként sokoldalúan felhasználható növényt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...