A sós palacsinta „ezerarcú" – mi most 5 kedvencet választottunk. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót, már csak egy jó palacsintasütőre és némi kreativitásra lesz szükségünk. Palacsintára fel!
A laktató
Bár itt a tavasz, és ilyenkor már könnyed fogásokra vágyunk, mindig előfordulhat, hogy az idő hűvösebbre fordul, vagy az embernek meg kell etetnie egy csapatnyi kamaszfiút. Ha palacsintát választunk, ilyenkor mindenképpen egy rakott, húsos verziót készítsünk – akár reggelire, akár egy későbbi étkezésre. Ha a tésztába ráadásul krumplit is reszelünk, garantált, hogy még a desszerttel sem kell foglalkoznunk!
9+6 tipp a tökéletes palacsintához >>
A tavaszi
Háziasszony legyen a talpán, aki tavasszal meg bírja állni, hogy össze ne vásároljon mindenféle gyönyörű zöldséget a piacon, csak úgy, cél nélkül. Ha már megtörtént a „baj", lehet orvosolni! A rakott palacsinta tavaszias ízekkel is tökéletes és lenyűgöző – ha valaki figyelembe veszi a böjtöt, hús nélkül, ha pedig húsfanatikus, akkor valamilyen könnyebb hússal megbolondítva. A tavasz ajándékai, a spárga, spenót, új répa, snidling, újhagyma és medvehagyma nemcsak töltelékként hasznosíthatóak, de a palacsinta tésztájába keverve is lehet vele kísérletezni. Lényeg, hogy könnyed és tavaszias legyen a végeredmény!
Édes „belgaságok" – a legfinomabb gofrik >>
A magyaros
A magyar léleknek pörkölt kell – hússal, vagy anélkül. Húspártiaknak mindig örömet szerezhetünk a hortobágyi húsos palacsintával, főleg, mert ez az egyik olyan nemzeti kedvenc, amit lehetetlen házon kívül fogyasztani. Legalábbis, nekünk még soha nem sikerült étteremben igazán jó hortobágyit ennünk. A vegáknak sem kell lemondaniuk a palacsintás-pörköltes élvezetről, ők bármikor elmerülhetnek a bakonyi palacsinta által nyújtott örömökben!
Így készül a hortobágyi palacsinta >>
A különleges
Palacsinta mindenhol van, csak kicsit máshogy készül, mint nálunk! Ünnepekre vagy vendégvárásnál érdemes a szokásos palacsintát, mindenki kedvencét kicsit másképp tálalni. Az orosz blini vagy a belga waffel, alias gofri tökéletes előétel vagy főétel lehet – a feltétet pedig kedvünk és pénztárcánk szerint variálhatjuk. Az oroszok karácsonykor lazacos és kaviáros blinivel köszöntik az ünnepet, mi is megpróbálkozhatunk vele egy ünnepi alkalomra. A sós gofri tésztáját ízesíthetjük, de egy különleges sajtból készült kencével is bármikor feldobhatjuk.
A takarékos
Egy átlagos palacsinta amúgy sem tartozik a legdrágább fogások közé, de egy kis turpissággal még takarékosabbá tehetjük. Sima, sós palacsintatésztába töltött maradék hús, sonka, máj, esetleg zöldségkrém ötletes előétel, ha véletlenül a hónap végén kapnánk vendégsereget. Az ötvenes-hatvanas években pedig krumplis és káposztás palacsintán egy egész generáció nőtt fel – néha nekünk sem árt meg, sőt! Olcsóbb, mint a vizes, pépes felvágottak, és egy kis fokhagymás tejföllel, snidlinges-sajtos öntettel sokkal-sokkal finomabb is!