5 fontos boros szabály

Sokan félve nyúlnak a borhoz, ha étel mellé kell ajánlani, de ez sem ördögtől való dolog. Ha megfogadjuk az alábbi javaslatokat, könnyebben tudunk eligazodni.

Egyébként sem túl nehéz manapság, hiszen "minden játszik": szaftos steakhez fehérbor, vagy épp burgundi a zöldségtálhoz. Érthető azonban, ha valaki félve próbál meg eligazodni a borok világában, így jól jön egy-egy útmutatóféle, ami segíthet a választásban. Persze ezek sincsenek kőbe vésve, hiszen ízlés dolgában aligha lehet vitatkozni.

Minden esetre itt van 5 szabály arra, hogy milyen bort milyen étellel lehet érdemes fogyasztani:

1. Vörös húsokhoz

Már említettük a szaftos steaket, mint vörös húst, de beszélhetünk disznóról, bárány- vagy kecskehúsról is, a fehérbor pedig – ha magyar – , inkább egy magas savtartalmú badacsonyi olaszrizling legyen vagy egy tokaji száraz furmint. Az érleltség kedvéért érdemes régebbi évjáratból választani, tehát 2009-2011. közötti palackra voksoljunk. Vörös húsokhoz egyébként a villányi borok is kiválóan illenek, vacsora előtt pedig próbáljunk ki egy pohár száraz pezsgőt. A legjobb aperitif!

Steak borskéregben

Nem volt kedvem ilyen klassz őszi időben a konyhában órákig időzni, csak valami gyors ebéd jöhetett szóba. A gyönyörű hús adott volt, így került sor erre a hipp-hopp elkészíthető, ...

Firenzei steak

Ha az ember piacra megy, és már régóta ismeri az árusokat, két alternatíva lehetséges. Az egyik szerint valami hasonlóval fogadják: "Szia, mi újság?" Aztán van, amikor egészen más ...

2. Francia ebédekhez vagy paprikás-fűszeres magyar ételekhez

Hasonló a hasonlónak örül, így ha mondjuk épp francia ebédet készítünk, akkor válasszunk mellé francia bort. Például egy pástétom mellé alighanem a pinot noir a legjobb választás. Persze a francia pinot noir magyarral is helyettesíthető, amelyek közül a Mátrából származó borok egészen kiválóak. De ha tovább merészkedünk, akkor pinot noir helyett lehet kísérletezni kadarkával vagy kékfrankossal is, amelyek már remekül elbírják a paprikás-fűszeres magyar ételeket. Például a halászlevet sokan ajánlják a kadarkához, ami logikusnak tűnik, elvégre Szekszárd Bajával szemben fekszik.

Halászlé 7. -bajai

Minden bajai családnak van "titkos" összetevője, ki harcsát tesz még bele, ki 1 dl vörösbort önt a lébe. A háziasszonyok a tésztát maguk gyúrják. Így még ízletesebbé tehető. ...

Harcsafilé fokhagymás raguval

Érdekesség: Magyar sültharcsa-rekord  A negyven kilós halból több, mint százan laktak jól 2005-ben Tiszalökön a halsütő fesztiválon. Az óriás tiszalöki harcsa jelenleg ...

3. Bor és sajt

Az érlelt keménysajtok szinte megkívánják a testes fehérborokat. Talán egyedül az olaszrizling az, amely a legkevésbé megy a sajtokhoz. De egy furmint, egy chardonnay, egy hárslevelű, egy sauvignon blanc, egy rajnai rizling (borvidékek: Tokaj (száraz), Mátra, Pannonhalma, Balaton, Somló, Etyek) többnyire kiválóan illenek a sajtokhoz. Sajnos itthon sajtkérdésben nem állunk túl jól, így a hazai tejipar többnyire gyenge, gyorsérlelt termékei helyett sokkal érdemesebb a piacon kapható termelői sajtok közül válogatni (de ne gomolyát!), ha pedig kéksajtot eszünk, akkor ahhoz klasszikusan az édes bort szokták javasolni. És még valami: a diót felejtse el mindenki! Valamilyen oknál fogva odakerül néha a sajtok mellé, de teljesen fölösleges.

Házi sajt - natúr és tökmagos

A házi sajtgyártás olyan öröm, mint a házi kenyérsütés: olyan ősi alaptáplálékot készíthetsz, aminek az előállítása évszázadokig házilag történt - aztán az emberek sajnos ...

4. Édesség mellé sem utolsó a bor

Csokoládétorta mellé, főleg, ha igazán csokis, valószínűleg a vörösbor a legjobb választás. Például egy kései szüretelésű pinot noir a Badacsonyból egészen izgalmas tud lenni egy jó csokitortával. De egy cabernet franc Villányból – na, az is egészen szuper dolog hozzá. Az általános szabály e kérdésben egyébként az, hogy se a desszert, se a bor ne legyen túl édes. Inkább az egyensúlyra törekedjünk, mint például a libamáj és a tokaji aszú esetében. Aszút, szamorodnit ugyanis jobb önmagában, eleve desszertként fogyasztani, így is kiemelve a bor presztízsét.

Epres csokoládétorta

Egy gyors, nagyon finom, brownie jellegű sütemény. Eper helyett más gyümölccsel is készíthető, vagy csokival is leönthető.

5. A legfontosabb szabály

Igyuk a bort magában. A bor íze és karaktere ugyanis önmagában meg tud adni mindent, amit a hozzá kapcsolódó élvezettől elvárunk, s így teljes egészében tudjuk élvezni mindazt, amit a bor jelent.

via DomaineHome

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...