Az egyik leggyakrabban vásárolt húsfajta, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Jöjjön 5 konyhatechnológia, amivel garantáltan változatossá tehetjük a csirkés ételeket!
Miért szeretjük? Mert olcsó, mert gyors, mert a húsa viszonylag kalóriaszegény, vagy mert hamar elkészül? Vagy mindezekért együtt? Mindegy is – a magyar háztartások egyik legnépszerűbb húsa a házityúk. Most öt különböző konyhatechnológiát mutatunk be, hogy a kedvenc csirkénk mindig más formában kerüljön az asztalra!
Főzve
Főtt csirkét viszonylag ritkán készítünk önálló fogásnak, a legtöbb háztartásban még a húslevesben lévő husik sem találnak mindig gazdára. Pedig régen a leveshús önálló fogás volt, nemcsak marhából, hanem csirkéből is. Olyan, hogy a leveshús megmarad, egyszerűen nem létezett nagyanyáink konyhájában. Próbáljátok meg egyszer második fogásként tálalnimeggyszósszal, sóskával vagy paradicsomszósszal – nemcsak időt, pénzt is spóroltok vele! Senkit sem kergettek az asztal körül, ha nem önálló fogás volt a második! Ha a család mégis nagyon ellenállna, a főtt húsból készítsetek húspástétomot, kenőkét, vagy sós pitébe tölteléket – uzsonnára, szendvicsbe tökéletes ötlet, és sokkal egészségesebb a bolti felvágottaknál!
Tipp
Ráérős hétvégéken érdemes tanyasi tyúkból alaplevet készíteni! A lefagyasztott lé segítségével rohanós hétköznapokon sem kell a leveskockához nyúlni, a hús és zöldség pedig ugyanúgy végezheti pástétomként!
Szerintem az egyik legszebb és legfinomabb leves. Szerencsére dédnagymamink csinált házi csigatésztát, így teljes volt az élvezet. A főtt tyúkhús néha elég száraz, ilyenkor ...
A húslevest nálunk mindenki nagyon szereti, de nem a hús, hanem a leve meg a főtt zöldségek miatt. Így a leveshússal legtöbbször ki kell találnom valamit, hogy mégis szívesen megegye a ...
Nagymamám mindent újrafelhaszbáló receptkreációja. Még nem sikerült eldöntenem, hogy azért jobb, mert a "mellékterméke" révén van alaplé a mélyhűtőben, vagy azért érdemes előre ...
A vasárnapi tyúkhúslevesnek nálunk nagy hagyománya van. A főtt hús azonban már nem olyan népszerű, így évekig hússalátaként reinkarnálódott. Aztán pár éve egy sokadrangú bolti ...
Grillezve
A klasszikus grillcsirkéhez vagy egy nagyon jó sütő vagy egy nagyon megbízható hentes kell. De minimum egy olyan eszköz, amelynek segítségével otthoni körülmények között is tudunk csirkét grillezni – lehet erre a célra megfelelő edényt vásárolni, de van, aki üdítős dobozra húzza az állatot. Ha ezt a megoldást választjuk, a kelléket is mindenképpen mossuk át alaposan! A grillcsirke egy remek fogás – nem is kell egy egész állatot elkészítenünk, ha van megfelelő edényünk, vagy az idő engedi, hogy a kertben főzzünk, külön is készíthetjük a combokat, szárnyakat vagy mellet. Attól függően, hogy mivel pácoljuk előtte, készíthetünk klasszikus, olaszos, indiai vagy távol-keleti ebédet. Egy biztos: puha, viszonylag zsírmentes, isteni fehér hús lesz a tányérunkon! Ha maradékunk van, másnap szuper hússalátaként reinkarnálódhat!
Meghajolva drága "vércse" párom akarata előtt, ebben a menüben hús szerepel főételként. Szerencsére, vagy sajnos, nem igazán szeretem a húst, azonban igyekszem olyan köreteket ...
Van egy öreg, de kiválóan működő forgónyársas grillsütőnk. Remek ténykedésével már sok örömet szerzett nekünk. Ez az étel is köztük volt.
Rántva
Az elmaradhatatlan vasárnapi ebéd. Ha klasszikus rántott húst készítünk, érdemes kicsit utánajárni, és megpróbálni beszerezni úgynevezett rántani való csirkét. Valószínűleg csak vidéken sikerül levadásznunk egy ilyen 70 dkg körüli, tojást még soha nem tojt növendékjószágot, mely a legalkalmasabb a zsírban való sütésre. Ízlés kérdése, hogy miből készítjük, leggyakrabban a comb, szárny és mell kerül panírozásra – de van, aki kedveli a rántott farhátat is, nem beszélve a rántott csirkemájról! Ha nem akarunk olajszagot a lakásban, akkor sütőben is elkészíthetjük – így biztosan kevésbé zsíros ételt tálalhatunk!
Tipp
Ha unjuk a klasszikus panírt, dobjuk fel parmezánnal, magokkal vagy éppen kukoricapehellyel! A szokásos rántott csirke alternatívája lehet továbbá a kínai szezámmagos csirke is!
Nem volt kedvem egyik vasárnapi főzés során olajszagban állni és rántogatni. Hát próbálkoztam, és ez lett belőle. A család azóta is rendszeresen ezt rendeli. Kinek is kell ezek után a ...
Szerettem volna valami egészségeset főzni. Tudom, hogy a sütőben sült panírozott húsok sosem lesznek olyan finomak nekem, mint az olajban sültek, de azért megpróbáltam. Az eredmény? :) ...
Chicken nuggets, azaz csirkefalatok barbecue szósszal. Az egyik szakácskönyvemben van egy hasonló recept, amit módosítottam. Gyorsan elkészíthető, a sokféle BBQ szósz recept közül nekem ...
A KFC úgy hirdeti a csirkecombját, mint "11 secret herbs and spices", vagyis 11 tikos fűszer- és gyógynövény. Az interneten se szeri, se száma, a "titkos receptet" ígérő ...
Örökre száműztem az olajban sütött rántott húst a konyhából. És ismét dögevő lettem. Ennek apropójából az örök szerelem, a rántott hús került az asztalra. Ám engem minduntalan ...
Pörköltnek
Pörkölt vagy paprikás? Ez leginkább attól függ, milyen korú állatot sikerült beszereznünk, illetve hogy milyen neműt. A tyúk vagy kakas mehet a pörköltbe, a kicsit fiatalabb, puhább jószág kaphat krémesen szaftos paprikás köntöst. Ezt a fajta ételt nem lehet, és nem is nagyon kell cifrázni, hiszen úgy tökéletes, ahogy van. Ha valaki extra krémessé akarja tenni a szószt, keverhet bele egy kis tejszínt is, és arra mindenképpen ügyeljen, hogy hentesnél vásárolt jószágból készítse – a tálcás, darabolt húsokból soha nem lesz igazán jó csirkepaprikás vagy pörkölt! Ha véletlenül maradna egy kicsi, másnap csak pár palacsintára van szükség egy döbbenetesen jó hortobágyihoz!
Tipp
Paprikás csirke készítésekor használjuk fel a bőrös részeket is – például a lábakat. A benne lévő kollagéntől lesz igazán ruganyos és sűrű a szaft!
A paprikás csirke 1001 féle módon elkészíthető, tipikus ahány ház, annyi szokás étel. Én most ezzel az újítással próbálom a számot növelni, ami számomra egy sokkal ízletesebb, ...
A csirkepaprikás kis hazánkban nemzeti eledelnek számít, de nem mindegy, hogyan készül.
Ha nagyon híg a szaftja, nem olyan jó. Szokták kevés liszttel is sűríteni, én ezt nem ...
Nálunk, ha feltesszük a kérdést a gyerkőcnek: "Na, mi legyen a kaja?" Ez biztos, hogy benne van az első háromban, előre borítékolhatjuk a választ...Ezért meglehetős rutinra tettünk ...
Egyszerű csikepörkölt készítésénél jöttem rá, hogyha a lecsós alapot összeturmixolom, akkor egy nagyon finom, sűrű szósz lesz belőle, amelyben valahogy még jobban érvényesülnek az ...
Gyermekkorom egyik meghatározó íze a csirkepaprikásé. Ez volt talán a pillanat, amikor a húsos ételeket elkezdtem megszeretni. Először még csak a szaftot nokedlivel, később egyre több ...
Töltött
A dagadó mellett a másik nagyon népszerű tölteni való hús a csirke. A klasszikus tölteléket, a máj-zsemle-petrezselyem hármast nem kell túl komolyan venni, kísérletezzünk bátran friss fűszernövényekkel, például rozmaringgal, kakukkfűvel, snidlinggel vagy éppen medvehagymával. Spórolós étel, hiszen nem kíván maga mellé extra köretet, elég, ha egy könnyű zöldsalátával kínáljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom, így családi összejöveteleknek, hidegtálaknak tökéletes alkotóeleme lehet!
A csirke töltelékének receptje az anyósomtól való, de már én részegítettem meg. Eleinte tepsiben sütöttem, de mindig száraz lett a húsa. Ekkor találtam ki, hogy jénaiban sütöm és ...
Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...