5 csirkés finomság

Az egyik leggyakrabban vásárolt húsfajta, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Jöjjön 5 konyhatechnológia, amivel garantáltan változatossá tehetjük a csirkés ételeket!

Tárkonyos csirkeragu recept

Miért szeretjük? Mert olcsó, mert gyors, mert a húsa viszonylag kalóriaszegény, vagy mert hamar elkészül? Vagy mindezekért együtt? Mindegy is – a magyar háztartások egyik legnépszerűbb húsa a házityúk. Most öt különböző konyhatechnológiát mutatunk be, hogy a kedvenc csirkénk mindig más formában kerüljön az asztalra!

Főzve

Főtt csirkét viszonylag ritkán készítünk önálló fogásnak, a legtöbb háztartásban még a húslevesben lévő husik sem találnak mindig gazdára. Pedig régen a leveshús önálló fogás volt, nemcsak marhából, hanem csirkéből is. Olyan, hogy a leveshús megmarad, egyszerűen nem létezett nagyanyáink konyhájában. Próbáljátok meg egyszer második fogásként tálalnimeggyszósszal, sóskával vagy paradicsomszósszal – nemcsak időt, pénzt is spóroltok vele! Senkit sem kergettek az asztal körül, ha nem önálló fogás volt a második! Ha a család mégis nagyon ellenállna, a főtt húsból készítsetek húspástétomot, kenőkét, vagy sós pitébe tölteléket – uzsonnára, szendvicsbe tökéletes ötlet, és sokkal egészségesebb a bolti felvágottaknál!

Tipp

Ráérős hétvégéken érdemes tanyasi tyúkból alaplevet készíteni! A lefagyasztott lé segítségével rohanós hétköznapokon sem kell a leveskockához nyúlni, a hús és zöldség pedig ugyanúgy végezheti pástétomként!

Csirke alaplé

Alaplevek közül, a zöldség alaplé mellett, általában csirke alaplé is van nagyobb mennyiségben a mélyhűtőmben. Fél literes egységekben tárolom.

Tyúkhúsleves Kiki konyhájából

Szerintem az egyik legszebb és legfinomabb leves. Szerencsére dédnagymamink csinált házi csigatésztát, így teljes volt az élvezet. A főtt tyúkhús néha elég száraz, ilyenkor ...

Csirkemellpástétom

A húslevest nálunk mindenki nagyon szereti, de nem a hús, hanem a leve meg a főtt zöldségek miatt. Így a leveshússal legtöbbször ki kell találnom valamit, hogy mégis szívesen megegye a ...

Húsleves-pástétom

Nagymamám mindent újrafelhaszbáló receptkreációja. Még nem sikerült eldöntenem, hogy azért jobb, mert a "mellékterméke" révén van alaplé a mélyhűtőben, vagy azért érdemes előre ...

Csirkehúsos pástétom

A vasárnapi tyúkhúslevesnek nálunk nagy hagyománya van. A főtt hús azonban már nem olyan népszerű, így évekig hússalátaként reinkarnálódott. Aztán pár éve egy sokadrangú bolti ...

Grillezve

A klasszikus grillcsirkéhez vagy egy nagyon jó sütő vagy egy nagyon megbízható hentes kell. De minimum egy olyan eszköz, amelynek segítségével otthoni körülmények között is tudunk csirkét grillezni – lehet erre a célra megfelelő edényt vásárolni, de van, aki üdítős dobozra húzza az állatot. Ha ezt a megoldást választjuk, a kelléket is mindenképpen mossuk át alaposan! A grillcsirke egy remek fogás – nem is kell egy egész állatot elkészítenünk, ha van megfelelő edényünk, vagy az idő engedi, hogy a kertben főzzünk, külön is készíthetjük a combokat, szárnyakat vagy mellet. Attól függően, hogy mivel pácoljuk előtte, készíthetünk klasszikus, olaszos, indiai vagy távol-keleti ebédet. Egy biztos: puha, viszonylag zsírmentes, isteni fehér hús lesz a tányérunkon! Ha maradékunk van, másnap szuper hússalátaként reinkarnálódhat!

Rántva

Az elmaradhatatlan vasárnapi ebéd. Ha klasszikus rántott húst készítünk, érdemes kicsit utánajárni, és megpróbálni beszerezni úgynevezett rántani való csirkét. Valószínűleg csak vidéken sikerül levadásznunk egy ilyen 70 dkg körüli, tojást még soha nem tojt növendékjószágot, mely a legalkalmasabb a zsírban való sütésre. Ízlés kérdése, hogy miből készítjük, leggyakrabban a comb, szárny és mell kerül panírozásra – de van, aki kedveli a rántott farhátat is, nem beszélve a rántott csirkemájról! Ha nem akarunk olajszagot a lakásban, akkor sütőben is elkészíthetjük – így biztosan kevésbé zsíros ételt tálalhatunk!

Tipp

Ha unjuk a klasszikus panírt, dobjuk fel parmezánnal, magokkal vagy éppen kukoricapehellyel! A szokásos rántott csirke alternatívája lehet továbbá a kínai szezámmagos csirke is!

Sajtos csirke ahogy kdrita készíti

Nem volt kedvem egyik vasárnapi főzés során olajszagban állni és rántogatni. Hát próbálkoztam, és ez lett belőle. A család azóta is rendszeresen ezt rendeli. Kinek is kell ezek után a ...

Chicken nuggets BBQ szósszal

Chicken nuggets, azaz csirkefalatok barbecue szósszal. Az egyik szakácskönyvemben van egy hasonló recept, amit módosítottam. Gyorsan elkészíthető, a sokféle BBQ szósz recept közül nekem ...

Kentucky csirke

A KFC úgy hirdeti a csirkecombját, mint "11 secret herbs and spices", vagyis 11 tikos fűszer- és gyógynövény. Az interneten se szeri, se száma, a "titkos receptet" ígérő ...

Sütőben sült rántott csirke

Örökre száműztem az olajban sütött rántott húst a konyhából. És ismét dögevő lettem. Ennek apropójából az örök szerelem, a rántott hús került az asztalra. Ám engem minduntalan ...

Pörköltnek

Pörkölt vagy paprikás? Ez leginkább attól függ, milyen korú állatot sikerült beszereznünk, illetve hogy milyen neműt. A tyúk vagy kakas mehet a pörköltbe, a kicsit fiatalabb, puhább jószág kaphat krémesen szaftos paprikás köntöst. Ezt a fajta ételt nem lehet, és nem is nagyon kell cifrázni, hiszen úgy tökéletes, ahogy van. Ha valaki extra krémessé akarja tenni a szószt, keverhet bele egy kis tejszínt is, és arra mindenképpen ügyeljen, hogy hentesnél vásárolt jószágból készítse – a tálcás, darabolt húsokból soha nem lesz igazán jó csirkepaprikás vagy pörkölt! Ha véletlenül maradna egy kicsi, másnap csak pár palacsintára van szükség egy döbbenetesen jó hortobágyihoz!

Tipp

Paprikás csirke készítésekor használjuk fel a bőrös részeket is – például a lábakat. A benne lévő kollagéntől lesz igazán ruganyos és sűrű a szaft!

Csirkepaprikás Gábortól

A paprikás csirke 1001 féle módon elkészíthető, tipikus ahány ház, annyi szokás étel. Én most ezzel az újítással próbálom a számot növelni, ami számomra egy sokkal ízletesebb, ...

Csirkepörkölt

Nálunk, ha feltesszük a kérdést a gyerkőcnek: "Na, mi legyen a kaja?" Ez biztos, hogy benne van az első háromban, előre borítékolhatjuk a választ...Ezért meglehetős rutinra tettünk ...

Paprikás csirke gyerekeknek

Gyermekkorom egyik meghatározó íze a csirkepaprikásé. Ez volt talán a pillanat, amikor a húsos ételeket elkezdtem megszeretni. Először még csak a szaftot nokedlivel, később egyre több ...

Töltött

A dagadó mellett a másik nagyon népszerű tölteni való hús a csirke. A klasszikus tölteléket, a máj-zsemle-petrezselyem hármast nem kell túl komolyan venni, kísérletezzünk bátran friss fűszernövényekkel, például rozmaringgal, kakukkfűvel, snidlinggel vagy éppen medvehagymával. Spórolós étel, hiszen nem kíván maga mellé extra köretet, elég, ha egy könnyű zöldsalátával kínáljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom, így családi összejöveteleknek, hidegtálaknak tökéletes alkotóeleme lehet!

Töltött csirke részegen

A csirke töltelékének receptje az anyósomtól való, de már én részegítettem meg. Eleinte tepsiben sütöttem, de mindig száraz lett a húsa. Ekkor találtam ki, hogy jénaiban sütöm és ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...