4+1 csináld magad gyerekreggeli

Nagyon könnyű szeretni a csokis gabonagolyókat és fahéjas-cukros ropogós reggeli párnácskákat, de van ennél jobb ötletünk is.

A reggelek – kisgyerek nélkül is – a legtöbb helyen kapkodósak. Ahol meg gyerek is van, ott az álmos kómához és leküzdhetetlen koffeinvágyhoz hozzáadódik még ezer dolog: miért csak az egyik lábadon van zokni? Miért van fogkrém a füled mögött? Hol a tornacuccod? Elraktad a matekkönyved, furulyád, balettruhádat? Ezek mellett huszadrangú kérdés, hogy megette-e a reggelijét...
Pedig tudjuk, hogy a reggeli nagyon fontos étkezése a napnak, még ha ilyen alkalmatlan időpontra is esik. Egy átlagos hétköznapon szerintem teljesen érthető, ha a szülő cukros bolti gabonapelyhet borít egy tálkába, nyakon önti némi tejjel, és amíg a csemetéje ezt majszolja, megpróbál magából embert varázsolni a fürdőben. Pedig nem kell sokkal több időráfordítás az egészségesebb reggelikhez. Íme néhány alternatíva a bolti müzlikre.

Zabpehely

Szuper alapanyag, az ember alig pár száz forintért megvesz belőle fél kilónyit, és az hetekig kihúzza, ráadásul nagyon változatosan elkészíthető. Süthetünk belőle kekszet, vagy reggeli szeletet is, de a legkézenfekvőbb megoldás, hogy kását készítsünk belőle. Tejjel, gyümölcslével, magokkal vagy darabolt gyümölcsökkel, ahogy éppen tetszik.

Zabkása

Az egyike volt azoknak az ételeknek, amiket megtanultam értékelni. Nem mondom, hogy első kóstolásra finomnak találtam volna, de - tudva, mennyire egészséges - egyre inkább hozzászoktam ...

Narancsos zabkása

Imádom a  narancsot! Szóval ki kellett próbálnom zabkása formában... ez lett belőle... Szerintem nagyon finom! :)

Raffaello zabkása

Mivel már van Bounty zabkása, akkor miért ne lehetne Raffaello-zabkása? Kitaláltam, kipróbáltam, finom lett, feltettem!:) Remélem, másnak is hasonlóan fog ízleni! :)

Amarant

Kevésbé ismert alapanyag, pedig nagyon régóta használt gabonanövényünk. Puffasztott formában elég sok helyen kapható, viszonylag semleges íze van, viszont sokféle fontos tápanyagot tartalmaz, ráadásul gabonaféle létére magas a vastartalma is.

Amarant kása

Reggelire szinte kizárólag különféle kását, gyümölcsöt, vagy a házi keksz valamely verzióját készítem, azt tapasztalva, hogy nyoma sincs a reggeli ébredezés-kómának, energikusak ...

Villámreggeli

Ezzel a villámgyorsan ekészíthető reggelivel igazán egészségesen alapozhatjuk meg a napunkat!

Amarántos csokiszelet

Ezeket a szeleteket az üzletekben méregdrágán árulják, holott az alapanyagok tulajdonképpen igen olcsók, ezért érdemes elkészítenünk magunk a finom nassolnivalókat például ...

Puffasztott rizs

Sokféle, boltban is kapható reggeli pehely alapanyaga, csak éppen fölöslegesen sok cukorral megspékelve, pedig anélkül is finom lehet. Joghurttal és kevés lekvárral elkeverve, vagy akár magában tejjel, esetleg kakaóval.
{ CKÉP = 42159, 6 }

Búzapehely

Drogériákban, bioboltokban már ezt a pelyhet is beszerezhetjük, és épp úgy használhatjuk fel, mint a zabpelyhet, kásának, gyümölcslével, tejjel, stb.
{ CKÉP = 72237, 6 }

Vegyes kásák

És persze azt is megtehetjük, hogy magunk állítjuk össze a fentiekből a saját müzlikeverékünket, hozzávegyítve mogyorót, diót, aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket. Vagy vegyesen főzünk belőlük kását, akár hajdinát vagy kölest is felhasználva. Ezekkel talán lassabban készülünk el, mintha csak felöntjük a zabpelyhet narancslével és várunk kicsit, hogy megszívja magát, de megfelelő korú gyermekeknél már rájuk is bízhatjuk ezt a feladatot. Bár talán jobban járunk, ha magunk tartjuk kézben a reggeliügyet, mert ők biztosan elsinkófálnák.
  1. 1.

    Müzlis kása

  2. 2.

    Almás-mákos köleskása

  3. 3.

    Hajdinakása

  4. 4.

    Gyömbéres tejbezab áfonyával

  5. 5.

    Reggeli zabkása 8. - ahogy mi szeretjük

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...