4 tipp, amiért érdemes a Mátrába utaznod

Az idén már az őszi szünetben beköszönthet a tél! És hol is hódolhatsz jobban a hó és a hegyek iránti szenvedélyednek, a gasztronómiai élményeknek, mint a vadregényes Mátrában!

Mesés Mátra

A Mátra-hegység Északkelet-Magyarország legszebb ékköve. Ha szereted a szívet-lelket gyönyörködtető, égig érő hegyeket, a völgyekben csörgedező patakokat, és a romantikus, kedves falvakat, látogass el a Mátrába! Ha nemcsak kirándulni szeretnél, hanem megkóstolnád a helyi ízeket is, különleges szlovák, palóc és magyaros fogásokra számíthatsz, amelyekhez remekül illenek a testes, fűszeres tájborok.

4 tipp, amiért érdemes az Őrségbe utaznod >>

NoSalty-tipp: Iskolai tananyag, kívülről fújjuk, hogy Magyarország legmagasabb pontja az 1014 méter magas Kékestető! Ha meghódítod a csúcsot, a hegytetőn lévő fogadóban már ízelítőt kaphatsz a mátrai ízekből, vagy gyönyörködhetsz a tévétoronyból eléd táruló páratlan panorámában.

Palócleves

Ha palóclevest akarsz főzni, ahogy a nagykönyvben meg van írva, szánj rá időt! Az igazi palóclevest ürühúsból kell készíteni, amit nem kapni minden közértben, ráadásul a leves is sokáig rotyog, hogy az ízek összeérjenek. Jó, ha tudod, hogy ez a finomság nem eredeti mátrai étel, hiszen a Gundelben készült először, méghozzá A jó palóczok írójának, Mikszáth Kálmánnak. És a palócleves mégis palóc, hiszen csupa olyan hozzávaló kell bele- zöldbab, krumpli, hús, fűszerek -, amilyeneket az autentikus tájkonyha használ.

Palócleves hamiskásan

Hideg téli nap van, kellene egy jó meleg leves, aminek a kalória-, purin- és szénhidráttartalma nem túl magas, és jól számolható. Kitaláltam a mindannyiunk által nagyon kedvelt ...

Palócleves Kovextől

Ez volt az első leves, amit életemben először megtanultam, arra már nem emlékszem, hogy kitől tanultam, annyira régen volt... :) Tudom, hogy az igazi palóclevesbe nem kellrépát tenni, de ...

Palócleves Timi konyhájából

Egyik nagy kedvencem ez a leves. Nem biztos, hogy a szakácskönyvek így írják az elkészítést, de nekem ez vált be:-). Gyorsan elkészíthető így ez a leves, finom és laktató.

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

Íme, a világ legjobb levesei! >>

Levest főzöl? Add meg a módját! >>

Ganca

Egy tál dödölle… - mondanák hazánk nyugati szegletében, a Mátrában és környékén azonban ganca az étel neve. A gombóc- vagy galuskafélét sós vízben főtt burgonyából, búzadarából készítik, majd pirított hagymára szaggatják, és sütőben átsütik. Önmagában vagy köretként fogyaszthatod, olcsó, egyszerű, és nagyon laktató finomság.

Ganca lilakáposztával

A nagymamám készítette mindig nekünk ezt a finomságot. Ő hívja gancának. :) A legegyszerűbb változatát csinálta mindig nekünk, én egy kicsit tovább vittem a dolgot a lilakáposztával ...

A kis borzas borzaska

A mátrai borzas pecsenye, becenevén a borzaska, egy igen érdekes és különleges frissensült. Az alaposan kiklopfolt húst - például sertést - reszelt burgonyából, tojásból és lisztből kevert bundába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük. A hozzá passzoló köretek sora hosszú, fogyaszthatod krumplival, zöldkörettel, rizzsel vagy salátával is, tálalhatod tejföllel leöntve és reszelt sajttal megszórva is. Borzongatóan finom!

Más frissensült-receptekért kattints ide! >>

Borzaska

Eddig csak éttermekben ettem, mert nem volt kedvem itthon pepecselni, most először megembereltem magam...el is fogyott :).

Sztrapacska és társai

Sztrapacska, haluska, galuska... A szlovák konyha egyik rajongásig imádott étele a sztrapacska, de a Mátrában nem ez az egyetlen galuskaféle, amelyet úgy kóstolhatsz meg, hogy tudod, az eredeti recept szerint készült. A kifőtt krumpligaluskát juhtúróval, tejföllel, pirított szalonnával vagy káposztával kínálják, és ha már kínálják, érdemes megkóstolni!

Sztrapacskát ide!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...