3+1 tévhit egyik legfontosabb étkezésünkről: a reggeliről

A reggeli az egyik legvitatottabb étkezés - sokan kihagyják, mások szerint nélküle el sem indulhat a nap. Lássuk, melyek a leggyakoribb tévhitek és mi az igazság valójában!

Ha kihagyom a reggelit, lefogyok; elég, ha bekapok pár falat péksütit a metróban; az italok nem számítanak a napi kalória-bevitelbe - és sorolhatnánk még a reggelizés körüli tévhiteket, amik oda vezetnek, hogy tízből három magyar teljesen kihagyja az egyik legfontosabb főétkezést. Pedig nem is gondoljuk, hogy mekkora szerepe van a helytelen vagy kihagyott reggelizésnek például az elhízásban.

Az egészséges reggeli nem luxus, nem kell ahhoz többórás szertartás ébredés után, hogy a szervezetünk hozzájusson a napindításhoz szükséges legfontosabb tápanyagokhoz. Az Okoscímke.hu segítségével eloszlatjuk a tévhiteket, és megmutatjuk, miként válhat a rohanós mindennapok részévé az egészséges és tápláló reggeli.

1. Ha nem reggelizem, lefogyok!

Bár már óvodában megtanították a mondást, hogy "Reggelizz úgy, mint egy király!", sokan arra hivatkoznak, hogy délelőtt egyáltalán nem éhesek, vagy éppen úgy hiszik, hogy hatékonyabban fogynak, ha kihagyják ezt a főétkezést. Valójában pont fordítva igaz, hiszen a reggeli kihagyásával számos vitamintól és hasznos energiaforrástól fosztjuk meg a szervezetünket, amit nem is tudunk pótolni a nap folyamán, így azon kapjuk magunkat, hogy szakaszosan tör ránk a falhatnék. Az ideális reggelinél fontos, hogy változatos tápanyagokat tartalmazzon, így egyaránt része legyen gabona, valamilyen teljes értékű fehérjeforrás (például sajt, sonka vagy tojás) és zöldség.

2. Elég pár falat

A reggeli nem nassolást jelent, hanem főétkezés, így nagyon fontos, hogy miből és mennyit fogyasztunk a napindításhoz. Gyakran csak annyi időnk van, hogy egy fél pogácsát elrágcsáljunk a metrón, utána pedig egész délelőtt az evésre gondolunk. Ha nincs elég időnk reggel, tervezzük meg előző este, hogy mit fogunk reggelizni és készítsük elő, amennyire lehet. Vagy előre elkészíthetünk a hétvégén egy nagyobb adag péksüteményt, pl. kiflit, zsemlét, fagyasszuk le, így előző este elővéve, vagy reggel a sütőbe rakva ott vár minket a saját péksüteményünk. Ugyanígy lefagyaszthatunk szeletelt kenyeret is, amit reggel bedobhatunk a pirítós-sütőbe.

3. Finom péksütemény + egy nagy pohár gyümölcslé a legjobb választás

Ha a cukor-és kalóriabevitelünkre figyelni akarunk, nem biztos, hogy pont ez a legjobb megoldás, hiszen így reggelink nem lesz kiegyensúlyozott, mivel főleg gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz majd - amelyek a reggeli órákban különösen nem jó választás.

+1. A reggeli kávé, tea nem számít a kalóriabevitelbe

Nem igaz, hiszen minden falat és korty számít. Az ideális reggelinek a napi kalóriabevitelünk negyedét kell kitennie, amibe beletartoznak az italok is, így ebben az esetben is használhatunk édesítőszert a kávéba, teába. A napi kb. 8 pohárnyi folyadékmennyiség egy részét kiteheti a reggeli tea, vagy gyümölcslé, a tiszta víz pedig ébredés után tesz jót a szervezet napkezdő hidratációjában.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...