3 piac, amit szeretni fogsz

Budapest remek piacokat kínál! Mégis sokszor éri a fővárost az a vád, hogy nagyon nehéz minőségi alapanyagokhoz jutni, azok csak vidéken elérhetőek.

Ennek ellenére most 3 olyan piacot ajánlok, melyekre én is sűrűn járok és szinte mindig elégedetten távozom.A legfontosabb jó tanács a vásárláshoz a körültekintő figyelem mellett az, hogy legyünk nagyon határozottak és sose feledjük el, hogy az eladó van értünk, így nem kell szégyenkezni, ha a fonnyadtabb áru helyett frissről érdeklődünk vagy kóstolót kérünk valamelyik zöldség-gyümölcsből. Persze nem itt kell belakmározni, de például eper vagy cseresznye, de éppenséggel a nemrég szezonját élt spárga esetében végképp nem mindegy, hogy hozzáérhetünk-e az áruhoz.

Fővám téri vásárcsarnok

A Fővám téri csarnok legendás hírű, patinás épület, amit 1994-ben teljes körűen fel kellett újítani. A renoválás óta igazi turistalátványosság, külföldiek százai fordulnak meg itt hétről hétre, hungarikumok után kutatva, a csarnokban mindig fényképezkedik valaki. A földszinten isteni a húskínálat: például a vadak, de az egyik legjobb halas is itt árul, egy hatalmas keleti fűszeres üzlet is színesíti a képet. Fent a széleken árusítóknál talán érdemesebb keresgélni: több köztük a valóban háztájit kínáló árus. A csarnok hátsó traktusában pedig őstermelők kínálnak saját készítésű tésztákat, tojást, de nagyon jó minőségű sertés-, marha- és baromfihús is errefelé kapható. Az árak középkategóriásak.

Lehel téri piac

2012-ben nyerte el jelenlegi formáját, azóta Kofahajóként is nevezetes, bár a végeredmény erősen megosztotta a látogatókat. A piac nagyon élő és jellegzetesen hazai, őstermelők, tejesek, házi savanyúság és szuper húsáru is kapható. Mindemellett klasszikus lacipecsenyések, sütödék és borozók mellett lehet pultot támasztva enni és inni egy jót. A termelői soron középen érdemes a legjobb árut keresni eddigi tapasztalataink szerint, pénteken és szombaton pedig friss fűszernövények kínálják magukat megvételre, isteniek, lehetetlen elmenni mellettük. Szezonban nagyon jók az árak.

Hunyadi téri piac

Hozzám ez a piac esik a legközelebb, aminek a létezéséről sokáig nem is tudtam – vidékről költöztem Pestre, és valamiért ez a kincses doboz sokáig kimaradt a mindennapjaimból, pedig ha előbb tudtam volna! Nyáron, szombat délelőttönként itt valóságos Kánaán keletkezik, rengeteg kistermelő hozza ki a portékáját és árulja körben a téren. A házi kolbászok, sonkák feltétlenül megérnek egy misét, de a friss zöldségek és gyümölcsök is hibátlanok, különösen most, júliusban. Az árak barátiak, nagy különbség a másik két piachoz képest nem mutatkozik.

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...