A sütőtök, az krémleves, a gesztenye, az püré. Az ősz kincseiből gyakran ugyanazt főzzük, pedig az év utolsó zöldségei és gyümölcsei rengeteg lehetőséget rejtenek magukban!
Sütőtökkrémleves csillagánizzsal
Tálaljuk tejszínnel, tökmagolajjal, pörkölt tökmaggal vagy reszelt parmezánnal. A recept a life-style.hu és saját osztrák gasztronómiai tapasztalataim alapján készült.
Ezerarcú sütőtök
Az abszolút jolly joker. Leggyakrabban krémlevesként végzi, de érdemes kipróbálnunk más formában is. Készülhet belőle tésztaszósz, kerülhet sütve és pürésítve nudliba, lehet egy döbbenetesen egyszerű, nem mindennapi köret, sonkába bújtatott előétel, sós pite vagy édes süti, lekvár vagy turmix is. Ha sósan készítjük, jól illik hozzá a chili, a rozmaring és a zsálya, ha édesen szeretjük, mehet hozzá fahéj vagy méz. Minden sós változatának jól áll a tökmag és a tökmagolaj!
Túróval és póréval sütött hús
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
Szalonnás tökkrémleves
Ősz van és épp szezonális. Eddig csak a tökfőzeléket ettem és készítettem. Krémes töklevest még nem, ideje volt kipróbálni.
Sütőtökös gnocchi zsályával
Engem is beszippantott a sütőtökszezon. Imádom! Jobb helye nem is lehetne a maradék sült töknek...
Sütőtökös-csirkemelles fetuccine
November 13.-a délelőtt 10 óra, és a teraszon lévő hőmérő 17 Celsius fokot mutat.. El sem hiszem, egy szál pólóban flangálok. Süt a nap, csiriplenek a madarak, fényben úszik az egész ...
Vasárnapi sütőtök quiche
A vasárnapi húsleves nálunk mánia. Szeretem, de ha megvonják tőlem pár hónapra, hát nem fakadok könnyekre. A leves amúgy mindig elfogy, nagyobb probléma, hogy mit csináljunk a maradék ...
Fahéjas sütőtökpuding
Aki szereti, fűszerezheti még szegfűszeggel, esetleg kevés őrölt szerecsendióval.
Sütőtökkrémes kiflik
A sztori uncsi: sütőtök szezon van. Ilyenokor mindenki ezzel kísérletezik - nahát! Én is. Sütve szeretjük a legjobban, mézzel megcsurgatva, semmi cécó. Aztán amikor már a bőrünk ...
A szelíd kis gesztenye
Megszoktuk, hogy a cukrozott masszát áttörjük, és tejszínhabbal tálaljuk. Szegény gesztenye, pedig ennél sokkat többre hivatott. Igazi tartalmas leves készülhet belőle, és most, hogy jön a hideg, jól esik valamilyen szárnyasba töltve is – nem is kell karácsonyig várni! Főzve és pürésítve köretként is megállja a helyét az ínyencek asztalán, azt pedig senkinek nem kell elmagyarázni, hányféle édesség készülhet belőle! Ha nincs kedvünk a hosszan tartó pucolgatáshoz, a nagyobb boltokban beszerezhetjük a tisztított és mélyfagyasztott verziót is.
Tejszínes gesztenyekrémleves
Évekkel ezelőtt egy étteremben gesztenyével töltött pulykamellet rendeltem. Meg sem fordult a fejemben, hogy az édes, rumos (pontosabban rumaromás), gesztenyepüré készítéséhez szánt ...
Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell
Ezen a héten már másodjára a Gyorsan, valami finomat! felkiáltás vezényelt a konyhában. De hát nem is kell mindig órákig bíbeblődni ahhoz, hogy finomság kerüljön az asztalra.
Pulykasült gesztenyemártással
Karácsonyra sok családban készítenek pulykasültet. Egy egyszerű, könnyen elkészíthető változatát készítettem gesztenyemártással. A pulyka almával és fokhagymával sült, amelyeknek ...
Narancsos gesztenyegolyó
Garmadával állt a gesztenyemassza a fagyasztóban, a gesztenyepüré tejszínhabbal pedig már a fülünkön jött ki, ezért találni kellett valami más felhasználási módot. Így sokkal jobban ...
Rongyos gesztenyés muffin szilva mártással
A nevét a kinézetéről kapta. Amikor a sütőben voltak gyönyörű kerek formájuk volt. Ahogy kivettem összeráncosodtak. Mindenesetre ez egy nem mindennapi ízvilág. A szilva szószt ...
Szilvásgombóc macaron
Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:) Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.
Gesztenyepüré házilag
Készítése kétségkívül macerás, nagyon is. De a markáns, tömény gesztenye íz, ami visszaköszön a tejszínhab kupac alól, kárpótol mindenért. Egyszer mindenképpen megéri venni a ...
Harsanó birs
Ó igen, a birsalmasajt... aki szereti az édes őszi-téli csemegét, az bátran próbálja ki a birsből készült levest. Hűvös estéken, kis dióval megszórva, igazi, kényeztető finomság. A hús-gyümölcs kombináció rajongóinak pedig egyenesen kötelező a szárnyassal párosítani, és úgy kipróbálni. Magas pektintartalma miatt tökéletes dzsemek gyártására, pürésítve pedig édes sütiket süthetünk belőle. Ha pedig párat beteszünk a konyhába, isteni illatával egész télen bearanyozza majd a főzőcskézéseinket!
Így használd fel a maradék ételeket! >>
Birsalma krémleves
Találtam otthon néhány szem szép birsalmát és elgondolkodtam, vajon mit lehetne belőlük készíteni. Először a birsalmasajt, majd a kompót jutott eszembe, aztán a rákerestem a neten ...
Birsalmasajt Serrano sonkával és Manchego sajttal
Ha már egyszer készítünk birsalmasajtot, érdemes kipróbálni az alábbi, nagyon egyszerű tapast. Nem hiába, tudnak a spanyolok valamit: a sonka, a birs és a juhsajt találkozása ...
Birsalmás csirkemell
Birsalma rajongásom terméke. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a gyümölcsös ételeket.
Csípős birskörtés csirke
A birskörte remek kísérője lehet a pikáns, csípős mázban sült csirkehúsnak. Egyszerűen összeállítható étel. (További képek itt láthatóak.)
Birsalmasajt
Vannak ételek, ízek, amikért gyerekkorunkban egyáltalán nem vagyunk oda, felnőtt fejjel viszont annál inkább szeretjük. Klasszikus példa erre az olajbogyó. A birsalmasajttal is így ...
Karamellás birstorta
A birs megint egy olyan dolog, amihez nem nagyon lehet hozzájutni ezen a környéken. Ismerik, hallottak róla, az öregebbek talán még dédelgetnek egy-egy kiörgedett fát a kertben, amit talán ...
Birsalmás kosárkák
A neten böngészve találtam ezt a receptet. Az omlós tészta amúgy is a kedvenc süteményt alapom, a birs meg...hát, amíg iskolába jártam, ez volt az egyetlen, ami miatt a szeptembert ...
Birsalmás pite Petra konyhájából
Szeretem az őszt, úgy ahogy van. A sárguló levelekkel, a zörgő avarral a lábam alatt, a csípős reggelekkel, na és persze a birsalmával a kosaramban hazafelé a piacról. Nagy a szerelem a ...