Ennél szerintem tényleg nem kell több tavasszal - szezonális, friss zöldség, 100 grammonként mindössze 20 kcal (!) energia- és 4 g szénhidráttartalommal, magas élelmirost- és káliumtartalommal.
Én legjobban simán kicsit előfőzve, grillezve szeretem, ill. leveles tésztán mascarponés krémre fektetve - ez utóbbi kedvenc vendégváró falatom. De változatosan elkészíthetjük levesnek is, rakott zöldségnek is, hús-, halételeink mellé köretként vagy saláta formájában - ezt igazolja az itt összegyűjtött 17 étel receptje is.
A furi szag - az megvan?
Már 300 évvel ezelőtti források is foglalkoztak a spárga vizeletben megjelenő karakteres szagával. Azt mára már kiderítették a kémikusok, hogy maga a szag a spárga emésztése során létrejövő kéntartalmú vegyületek eredménye, amelyek, mivel a lebomlás gyorsan történik, már 15-30 perccel a zöldség elfogyasztása után megjelennek.
Ugyanakkor az is tény, hogy nem mindenki érzi ezt a jellegzetes szagot. Ennek pontos okára azonban még nem sikerült fényt deríteni - egyes kutatók szerint van, akinél nem is jelenik meg ez a szag, mások szerint azonban mindig jelen van, de az egyén szaglóreceptorai nem képesek ezt érzékelni.
Olvasd el!
Top 13 cukormentes epres desszert
-
1.
Grillezett spárga balzsamecettel
-
2.
Roston sült spárga
-
3.
Spárga-édeskömény saláta gyömbéres vinaigrette-tel
-
4.
Spárga velencei módra
-
5.
Citromos spárga saláta
-
6.
Párolt spárga buggyantott tojással
-
7.
Rakott spárga
-
8.
Húsos-sajtos-zöldséges pite
-
9.
Spárgakrémleves 7. - mentás-petrezselymes
-
10.
Mentás-mogyorós spárgasaláta
-
11.
Sáfrányos spárgakrémleves piros chilihússal
-
12.
Spenótos saláta zöldspárgával és eperrel
-
13.
Zöld spárga hollandi mártással
-
14.
Balzsamecetes zöldspárga krémleves
-
15.
Spárgás-póréhagymás csirke
-
16.
Spárga leveles tésztába tekerve
-
17.
Citromos-spárgás tészta