Ha nem is változtatja meg, de hogy megkönnyíti, az egyszer biztos. Következzenek a pofonegyszerű, azonban annál hasznosabb praktikák!
Vágd félbe a paradicsomokat
Az utóbbi időben az egyik ilyen trükk, ami talán a legsikeresebb is, a koktélparadicsomok egyszerre való félbevágása. Írtunk is róla, de erre a listára is mindenképp fel kellett kerülnie.
Tegyük a paradicsomokat egy tányérra, fedjük le egy másikkal, majd egy éles késsel futtassuk végig a pengét a tányérok között. Voilá!
Így szervírozd a fagylaltot
Ha legközelebb te szolgálod fel a fagylaltot a családnak, mártsd a fagyis dobozt 15-30 másodpercre egy tál forró vízbe, vedd le a tetejét, fordítsd rá egy tányérra, majd szeleteld fel a finomságot szintén forró vízbe mártott késsel.
Forró kést a sütiknek!
Engedj forró vizet a késre, töröld meg, majd szeletelheted is a sütiket és tortákat. Ha sok szeletre lesz szükség, ismételd meg a forróvizes öblítést.
Ha nincs otthon befőttesüveg nyitód, és késsel nyúlnál a fedő alá, ne tedd. Nem tesz jót a késeknek. Inkább fogj egy sörnyitót, nyúlj alá azzal, és ha már hallod azt a kis szisszenő hangot – amikor az üveg levegőt kap – már csavarhatod is le a kupakot.
Spájzolj be a tésztából
Ha legközelebb aprósüteményeket vagy kekszet sütsz, gyúrj dupla adag tésztát - ha már úgyis piszkolsz a konyhában, nem mindegy? A másodig adagból készíts golyócskákat, tedd őket zacskóba, majd fagyaszd le – a következő alkalomkor mindössze 10 perc alatt frissen sült kekszeket varázsolhatsz belőlük.
Minitaco egyszerűen
Ha van a birtokodban muffinsütő-forma, ne csak az egyik oldalát használd! Fordítsd fel a tepsit, és a másik oldalán készíts tortillát vagy minitacot!
Kenyeret a cukorba
Szeretnéd, hogy a barnacukor megőrizze frissességét? Dobj egy szelet kenyeret a cukortartóba, és nem lesz többször gondod a nedvességét vesztő cukorral.
Fagyaszd le a levest
Sok receptnél jól jön egy kevés alaplé felhasználása. Na igen, de nincs mindig kéznél...maximum egy-két leveskocka. Ezek helyett használjuk inkább a saját verziót – ha megmarad a vasárnapi húslevesből, a levét öntsük jégkockatartóba, majd tegyük egy jól záródó műanyag tasakba, és ha újra szükségünk lesz rá, csak le kell kapnunk a jégről.
Éljen a papírtölcsér
Nincs otthon akkora tölcsér, amekkora éppen kellene? Tekerj össze egy papírlapot, és azt állítsd az adott üvegbe.
Tedd a bort is jégre!
Ha megmarad egy kis bor az üveg alján, amit már senki nem inna meg a napokban, öntsd át egy lezárható tasakba, és mehet is a mélyhűtőbe. Szuperül fog jönni, ha rizottót vagy más boros ételt készítesz a későbbiekben.
Vizet a guacamoléra
Ha nem eszed meg azon nyomban a guacamolét, hajlamos megbarnulni. Hogy ezt elkerüld, tedd egy üvegbe, és önts egy kevés vizet a tetejére. Ha pedig újra ennél belőle, csak öntsd le róla.
Vágd félbe, majd egy késsel vágj bele a húsába keresztbe, majd hosszába, végül fordítsd ki. Fogyaszthatod is!
Gluténmentes zsemlemorzsa
Ha szeretnél megbizonyosodni róla, hogy gluténmentes zsemlemorzsát eszel, készítsd inkább te magad. Dobd be a darálni kívánt alapanyagokat a robotgépbe, és kész is. Sőt, ezt még kedvedre ízesítheted is!
Forró csoki gazdagon
Ha igazán finom és jó csokis italra vágysz, de semmi időd arra, hogy nekiállj csokit reszelgetni, melegíts meg egy bögre tejet, majd dobj bele egy-két bonbont.
Tojás szobahőmérsékleten
Ha a recept felénél kiderülne, hogy szobahőmérsékletű tojásokra lesz szükséged, de a tojást sajnos nem vetted ki idejében a hűtőből, ne aggódj, inkább tedd őket egy tál forró vízbe 5-10 percre.
Készíts majonézt 30 másodperc alatt
Dobj egy tojást és egy csésze olajat egy edénybe, majd kapcsold be a botmixert, mozgasd fel-le, és ha már elérte a megfelelő állagot, fogyaszthatod is.
Kukoricázz!
Bár már nincs szezonja, de jó lesz észben tartani a leggyorsabb és legpraktikusabb módszert a kukorica leszemezgetésére:
fogj egy kuglófsütőt, állítsd a kukoricát a sütő közepén lévő lyukba, majd vágd körbe késsel a csutkát.
A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.
Amikor már végképp nem tudjuk, hogy mit kellene vacsoráznunk, és semmi kedvünk sütni-főzni, sokan nyúlunk a kényelmes és finom halrudacskák után – mégsem tudjuk pontosan, hogyan érdemes elkészíteni őket.
Azok az alapanyagok, amelyek jól passzolnak egymáshoz a főzés során, nem biztos, hogy a tárolás alatt is jól működnek együtt. Az élelmiszerbiztonsági okok vagy éppen a frissesség kérdése is indokolhatja, hogy egyes ételeket egymástól elkülönítve tároljunk.
Új kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás hatással van a koleszterinszintre is. A kávé típusa, mennyisége és még a fogyasztó neme is befolyásolja, hogyan hat koleszterinünkre a kávé.