Az esszenciális aminosavakat tartalmazó teljes értékű állati eredetű fehérjéknek naponta négyszer kellene szerepelniük az étrendünkben - feltéve persze, ha olyan ügyesek vagyunk, hogy egy nap ötször étkezünk. Ennek az ajánlásnak megfelel a tojás, a tejtermékek, a halak, a húsok és a húskészítmények.
Viszont nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem néha nincs kedvem bolti felvágottat vásárolni, vagy épp nincs olyan a csemegepultban, amit szeretnék, vagy leginkább és leggyakrabban változatosságra vágyom és adalékanyagmentes, alacsonyabb sótartalmú, friss, valódi, nem egyenízű ételekre.
Számomra ezt jelentik a hideg sültek - azaz minden olyan sült húsféle, ami hidegen is fogyasztható, szeletelhető, szendvicsbe tehető, akár reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy vacsorára fogyasztva.
Az a mázlink, hogy gyakorlatilag minden, hazánkban jellemző vágóállatnak van olyan húsrésze, ami egyben jól süthető, azaz megfelel a céljainknak, ráadásul ezek jellemzően a sovány húsrészek. A szárnyasoknak a mellehúsa, a sertés, marha esetében a szűz, a karaj, a hátszín (és persze a drágább húsrészek).
Kiválogattam nektek most 17 db változatosan fűszerezett sülthús-receptet, amelyek hidegen is fogyaszthatók. Süssetek húst este vagy a hétvégén, pár napig így rendelkezésre áll a család "felvágottkészlete". Szeleteljétek vékonyan reggeli szendvicsetekbe jó sok friss zöldséggel, kevés mustárral, és máris kész a fehérjedús reggeli!
Próbáljátok ki őket, ha már ti is többre vágytok, mint a bolti felvágottak!
Olvastad már?
A reggeliből ne csináljunk viccet!
-
1.
Fényezett pulykamell sült zöldségágyon
-
2.
Egészben sült disznócomb (sült hús)
-
3.
Hideg pulykasült
-
4.
Illedelmes szűz
-
5.
Kolbásszal töltött karaj
-
6.
Fűszeres csirkemell pecsenye
-
7.
Csirkemellfilé gyömbérrel, citrommal párolva
-
8.
Balzsamecettel fényezett kacsamell
-
9.
Barbecue-s csirkemell
-
10.
Pulled pork
-
11.
Baconben sült szűzpecsenye
-
12.
Ropogós fűszeres pulykasült
-
13.
Egybesült karaj Gravy mártással
-
14.
Hátszín egyben sütve pikáns zöldbabbal
-
15.
Rozmaringos sertés szűzpecsenye
-
16.
Metélőhagymás túróval töltött csirkemell
-
17.
Egyben sült karaj fűszeres kéreggel