16 mohácsi specialitás a busójáráshoz

Megkezdődött a mohácsi busójárás ünnepe, a mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepe.

A busójárás alapvetően a Mohácson és környékén élő „sokácok” (dél-szláv nemzetiségi – más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) – gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakók) rendkívül látványos elemekben bővelkedő hagyományőrző népszokása, amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből. Az esemény gerince, központi eleme a több napos busójárás, a maga nemében a világon egyedülálló farsangi karnevál, melynek nem is lehetne jobb helye, mint a több mint kilencszáz éves dunaparti város, Mohács.

A farsangi időszakban a város nemzetiségeinek konyhájában készülő ételek is igazi gasztronómiai kuriózumok: a sokácok cserépedényben készülő babgulyásán, a savanyú báránylevesen, gibenicán (azaz keltrétes), és az igazi farsangi fánkon túl a többféle tájjellegű borral, és az itt termett gyümölcsökből készült pálinkákkal is érdemes közelebbről megismerkedni, ha a mohácsi busójáráson karneválozunk.

Ha idén nem jutunk el Mohácsra, ezeket a helyi specialitásokat érdemes otthon is elkészítenünk a farsangi szezonban - főzzünk mellé fűszeres forralt bort, vagy koccintsunk finom házipálinkával!

  1. 1.

    Cserepes csülkös babgulyás

  2. 2.

    Gibanica

  3. 3.

    Csöröge Lizinka konyhájából

  4. 4.

    Tárkonyos bárányleves tüdőgaluskával

  5. 5.

    Fánk fahéjas szilvalekvárral

  6. 6.

    Hajtogatott kolbászos pogácsa

  7. 7.

    Vörösboros tejfölös babgulyás

  8. 8.

    Tepertős pogácsa szilvalekvárral

  9. 9.

    Bográcsos babgulyás Gelevától

  10. 10.

    Farsangi fánk kathy konyhájából

  11. 11.

    Kuktás babgulyás füstölt csülökkel

  12. 12.

    Forralt bor - Morfeusz újratölti

  13. 13.

    Cserepes töltött káposzta

  14. 14.

    Pálinkás csörögefánk

  15. 15.

    Ágyas pálinka 2. - aszalt gyümölcsös

Tudtad?

A Mohácson élő horvát nemzetiség, a sokácok gasztronómiai különlegessége a tűzálló cserépedényben (köcsögben), szabadtűzön készített speciális babétele. Valamikor a földműveléssel foglalkozók mindennapi étele volt, a mezőgazdasági munkák idején a barázda végén elhelyezett égő fával körülrakott cserépedényben főtt az étel, ma igen gazdagon, sok hússal, füstölt ínyencségekkel készítik.

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!