12 tipp a töltött káposzta készítéséhez

Savanyú vagy édes káposztából készítsük? Átöblítsük? Fazékban vagy cserépedényben az igazi? Tarts velünk, hogy istenien sikerüljön a karácsonyi asztal főszereplője!

Ahány ház, annyiféleképpen készül, de azért a töltött káposzta készítésének is megvannak a maga fortélyai. Lássuk!

Tippek a töltött káposzta készítéséhez

  1. Kóstoljuk meg a savanyú káposztát: ha túl sósnak vagy nagyon savanyúnak érezzük, mossuk át néhányszor hideg vízben.
  2. A káposztalevelek vastagabb ereit vágjuk le.
  3. Ha édes káposzta levélébe kerül a töltelék, forrázzuk le a leveleket, hogy könnyen lehessen bele csomagolni.
  4. A füstölt húst érdemes egy éjszakára beáztatni, majd másnap félig (!) megfőzni, és a kihűlt főzőlevet (ha túl sós, egy kis vízzel hígítva) a töltött káposzta készítésekor folyadékként használni, ezáltal plusz füstös ízt kölcsönzünk az ételnek. Vigyázat, ilyenkor még óvatosabban sózzunk!
  5. Sózáskor azt is vegyük figyelembe, hogy a töltött káposzta felmelegítve a legjobb, pár nap csak jót tesz neki, viszont a sóssága is egyre fokozódik. Tényleg bánjunk csínján a sóval!
  6. A rizs előfőzése szokás és ízlés dolga: van, aki félig megpárolva adja a töltelékhez, mások csak átmossák a rizst és megy is a darált húshoz.
  7. A töltelék legtöbbször darált sertéshús, de lehet vegyesen keverve marhahússal is. Csak marhahúsból viszont nem célszerű készíteni, mert túl száraz lenne a végeredmény. Készülhet háromféle húsból is: tehetünk egy kis darált pulykát is az előző kettőhöz, arra ügyeljünk, hogy combhús legyen, semmiképpen se a száraz mellehúsát válasszuk.
  8. Ha a nagy töltelékeket preferáljuk, tehetünk némi savanyú káposztát is a húsos masszába, hogy lazább legyen.
  9. Ügyeljünk arra, hogy lazán töltsük a káposztaleveleket.
  10. Keverni tilos, főzéskor/sütéskor csak rázogassuk az edényt, különben összetörnek a csinos csomagok.
  11. A töltött káposzta jól tűri a fagyasztást, már csak ezért sem érdemes kis adagot készíteni belőle. Ha egyszer nekiállunk, tankoljunk fel belőle!
  12. Sütőben célszerű felmelegíteni, gáz felett könnyen odakozmál.

Töltött káposzta-receptekért kattints ide!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...