11 lenyűgöző és sokkoló étel-érdekesség

Lenyűgöző és sokkoló tények ételekről, alapanyagokról, amiket talán még soha nem hallottunk.

1. Az eszkimók arra használják a hűtőszekrényüket, hogy megvédjék az ételeket a megfagyástól.

2. A világ legdrágább kávéfajtája a Kopi Luwak.

Különleges ízét annak köszönheti, hogy a még éretlen, vörös kávészemeket pálmasodró cibet macskákkal etetik meg, ezek az emésztés során számos enzimmel keverednek, majd távoznak az állat szervezetéből. A kávészemeket az ültetvények dolgozói válogatják ki az állat székletéből.

3. A gyümölcsitalok több kalóriát tartalmazhatnak, mint a szénsavas üdítők.

Ne feledjük, sajnos a dobozos gyümölcslevekben is rengeteg cukor rejtőzhet, és sokszor igen kevés gyümölcs. Jól nézzük meg, hogy mit választunk. A legjobb persze, ha friss gyümölcsből készítjük.

4. Tokióban háromszor annyi Michelin-csillagos étterem van, mint Párizsban.

5. Az első leves vízilóból készült.

A régészeti bizonyítékok alapján az első levesek időszámításunk előtt 6000 környékén készültek, méghozzá vízilóhúsból.

6. A végzetes adag csokoládémennyiség egy ember számára 9,9 kg.

7. 2011-ben sajtból loptak a legtöbbet az élelmiszerboltokban.

8. A kókuszvíz vérplazma-helyettesítőként is alkalmazható.

Mivel összetétele az emberi vérplazmához közeli, ezért vészhelyzetben akár helyettesíteni is lehet vele. A háborús időkben gyakran alkalmazták is vérplazmahiány esetén.

9. Becslések szerint a lisztérzékenység ma már minden 133. embert érinti.

Sokaknál azonban nem ismerik fel, vagy félrediagnosztizálják.

10. A kutatók úgy vélik, ha a halászat a jelenlegi ütemben halad tovább, akkor 2048-ra az egész iparág összeomolhat.

11. A mikrót egy szelet olvadt csokoládénak köszönhetjük.

A mikró felfedezése egy amerikai mérnök, Percy LeBaron Spencer nevéhez fűződik. Épp egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott, amikor egy nap egy szelet csokoládéval ment be a laboratóriumba - letette egy mikróhullámokat kibocsátó készülék mellé, nemsokkal később azonban csak olvadt csokimasszát talált a helyén.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...