Mi kell a nőnek?

Természetesen minden ember tápanyagigénye más és más. Míg a legtöbb férfi számára ugyanazok a vitaminok és ásványi anyagok fontosak, a nők szükségletei kicsit bonyolultabbak.

Testünk annyi változáson megy keresztül, annyi mindent él meg, hogy különböző életszakaszainkban érdemes odafigyelni, mit is eszünk.

Folsav

A folsav különösen fontos a babát tervező vagy már babát váró nők számára – de élethelyzettől függetlenül is, minden nő javára válik ez a vitamin. Elősegíti, hogy egészségesek maradhassunk mi és magzatunk is a terhesség alatt. Fogyasszunk leveles zöldségeket, avokádót és májat!

Vas

A vasnak fontos szerepe van a növekedésben és a fejlődésben. Hiánya fáradékonyságot, álmatlanságot és koncentrációzavart eredményezhet, ugyanis a vas szállítja az oxigént a szervezetben. A menstruáció ideje alatt a távozó vér által rengeteg vasat is vesztünk, ezért fontos, hogy ilyenkor pótoljuk a szervezetben. Jó forrásai lehetnek a vörös húsok, a brokkoli, a bab és a máj.

Kalcium

A kalcium fontos ásványi anyag, elsősorban a csontok és a fogak védelmét látja el. Egész életünk folyamán elengedhetetlen, de 35 éves kor felett egyre inkább létszükséglet, ugyanis mennyisége fokozatosan csökken. Segít karcsúnak maradni, és csökkenti a PMS tüneteit. Kiváló kalciumforrás a tej, a sajtfélék, a spenót, a kelkáposzta, a mandula és a fekete bab.

Tudtad?

A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Az elnevezés különböző testi és pszichés panaszok együttesét jelöli, amelyek néhány nappal a menstruáció előtt kezdődnek, annak kezdetekor pedig megszűnnek. A PMS komoly probléma lehet, amit kezelni kell.

D- vitamin

A D-vitamin szintén kiemelt fontosságú, és sajnos igen sokan nem jutnak elegendő mennyiséghez belőle. Ha szeretnéd tudni, hogy te hova tartozol, akkor kérd meg orvosod, hogy ellenőrizze D-vitamin-szintedet. A legtöbb ember a napból nyeri, de ez nem mindig olyan egyszerű, mint hinnénk. Ha nem olyan helyen él valaki, ahol elég magas a napsütéses órák száma, vagy valami miatt kerülnünk kell a napozást, érdemes kiegészítő tabletta formájában szedni. A D-vitamin jó hatással van a hangulatingadozásokra, segíti a mell egészségi állapotának megőrzését, valamint a kalcium felszívódását a szervezetben, ami – mint már említettük - , fontos a csontok és a fogak védelme érdekében.

Magnézium

A magnézium részt vesz számos a szervezetünkben lezajló kémiai reakcióban. Fontos tápanyaga az idegrendszernek, az izmoknak, karban tartja a csontozatot, illetve segít a csontritkulásban szenvedőknek. Megelőzheti a szív-és érrendszeri betegségeket, és szabályozza a vérnyomást. Forrásai közé tartozik a tökmag, a spenót, a fekete bab, a laposhal és a mandula.

Chilis tökmag

Néhány hete, egy vendégségben ettem először ilyen csípős pirított tökmagot, egy kedves barátunk készítésében. Finom rágcsálnivaló.

Egyszerű spenót

Egyszerű köreteket szeretek készíteni. Persze egyszerű a rizs és a krumpli is, de amikor már unalmas, akkor érdemes kitalálni valami újat. A spenót fokhagymával régi barátság, semmi ...

E-vitamin

Főleg a magas zsírtartalmú alapanyagokban található, mint az olajok, a diófélék, a magvak. Erős antioxidáns forrás. Segíti az anyagcserét, tompítja az ultraibolya sugárzás illetve a légszennyezés káros hatásait. Az E-vitamin kulcsfontosságú az erős immunrendszer, az egészséges szem és bőr védelme érdekében.A 19 év fölötti nőknek 15 milligramm E-vitaminra van szüksége minden nap! Érdemes tehát rendszeresen mandulát vagy napraforgómagot ropogtatni, esetleg teljes kiőrlésű gabonákat, diót, salátát és párolt zöldségeket fogyasztani – mindegyik remek E-vitaminforrás.

Omega-3

Az omega-3 zsírsav egy másik alapvető tápanyag, ami minden nő számára létfontosságú. Segítségével csökkenthetjük a vérnyomást, a gyulladást és számos krónikus betegség kockázatát, beleértve a különféle szívbetegségeket és a rákot is. Minden nőnek szüksége van 1,1 g-ra ezekből a jótékony zsírokból naponta! Főbb forrásai: lazac, vörös tonhal, laposhal, hering és szardínia, növényi eredetűek közül pedig a lenmag- és a dióolaj.

Kálium

A kálium jelentős szerepet játszik az idegi impulzusok továbbításában, a normális izom- összehúzódásban és a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyában. Az egészséges és erős csontozathoz is hozzájárul, de az energiatermelésben is fontos szerepet játszik. Sok étel gazdag káliumban: a csirke, a vörös húsok, a halak (például tőkehal, lazac, szardínia és lepényhal.) De forrásai közé tartoznak a zsírmentes joghurtok, az édes burgonya, a spenót, a banán és a brokkoli is. A káliumban gazdag ételek csökkenthetik a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A 19 év feletti nőknek 4700 mg káliumra van szükségük naponta.

Vörös tonhal steak

A METRO-ban vásárolva bukkantam rá a gyorsfagyasztott vörös tonhalra: Anova Gourmet néven fut a termék, Vietnámból származik, 5 tonhalsteaket tartalmaz egy kiszerelés. Ezentúl biztosan ...

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Sült marinált szardínia

Állunk Zsenival a nagyáruház friss termékeket kínáló halaspultja előtt, és nagyon halat akarunk enni, de nagyon hóvége van, még a tintahal is neccesen jönne ki. Akkor látjuk, hogy van ...

C-vitamin

Fontos vitamin az egészséges immunrendszer fenntartásában. Erős antioxidáns hatású, így segíthet kivédeni a sejtkárosodást. Elengedhetetlen a kollagén előállításához, a kötőszövet regenerálásában - amely segít megőrizni a bőr egészséges állapotát - , de az izmok és más szövetek egészségéit is elősegíti. A 19 feletti nőknek napi 75 mg C-vitaminra van szükségük. Fontos forrásai: édes paprika, narancs, kivi, eper és sárgadinnye.

Élelmi rostok

Elősegítik a normál bélműködést, és megakadályozzák, hogy bélrendszeri problémák lépjenek fel, beleértve a diverticulosis-t. A 19-50 év közötti nőknek 25-30 gramm rostot kellene enniük naponta, az idősebb hölgyeknek pedig napi 21 gramm az adagjuk. Forrásai: gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű kenyerek és gabonafélék, például köles, quinoa, árpa, búza és a vadrizs. A rostban gazdag ételek csökkentik a 2. típusú cukorbetegség, a különféle szívbetegségek és a rák kockázatát is.

A vitamin

Rendkívül fontos vitamin. Mindenki számára kötelező, de a nőknek különösen, ugyanis a terhesség, a menstruáció és a fogyókúrák kimerítik testünk elraktározott tápanyagait. Fontos tehát, hogy rendszeresen juttassunk vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe, és ennek tudatában étkezzünk.

Lehetőség szerint ne a tápanyag-kiegészítőkre hagyatkozzunk, illetve ha szedünk is, fogyasszunk az fent felsorolt alapanyagok mindegyikéből.

(via: womenitely)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...