10 diós recept az egészségünkért!

A hazai konyhában hagyományos alapanyag a dió. Amellett, hogy finom sütiket készíthetünk belőle, érdemes megismernünk igazán értékes tulajdonságait.

Ősz és dió - egyértelmű a kapcsolat. Bár a frissen lepotyogott dió fogyasztásával még egy kicsit várni kell, mégis ilyenkor jut eszembe leggyakrabban, hogy süssek valami diósat. Úgyhogy kimegyek a teraszra, és előveszem a zsákból a tavalyit.

A dió magas, nagy arányban telítetlen zsírsavakból álló zsírtartalma miatt ugyan meglehetősen energiadús alapanyag, de kis mennyiségben salátákhoz adva, müzlibe keverve vagy akárcsak ebéd után magában elfogyasztva remekül kihasználhatjuk egyéb kiváló tulajdonságait, többek között magas élelmi rost- és kalciumtartalmát. Ez utóbbi miatt, illetve magas növényi fehérjetartalma miatt fontos alapanyag a vegetáriánus és a vegán étrendekben is.

A termés fogyasztása mellett ne felejtkezzünk meg a belőle sajtolt értékes, különleges ízű dióolajról sem, amely gazdag többszörösen telítetlen, a szervezetünk számára élettanilag kedvező hatású omega-6 és omega-3 zsírsavakban.

  1. 1.

    Almás-kókuszos zabkása

  2. 2.

    Diós - zsályás avokádókrém

  3. 3.

    Körtekrémleves

  4. 4.

    Diós csirkemell dióolajon sütve

  5. 5.

    Kínai kelsaláta dióval és csirkemellel

  6. 6.

    Fehérboros csirkemell fokhagymás diómártással

  7. 7.

    Hófehérke saláta Bulgáriából

  8. 8.

    Sült Waldorf saláta

  9. 9.

    Kéksajtos-diós csiga

  10. 10.

    Mézes -zabpelyhes keksz

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...