Ősz és dió - egyértelmű a kapcsolat. Bár a frissen lepotyogott dió fogyasztásával még egy kicsit várni kell, mégis ilyenkor jut eszembe leggyakrabban, hogy süssek valami diósat. Úgyhogy kimegyek a teraszra, és előveszem a zsákból a tavalyit.
A dió magas, nagy arányban telítetlen zsírsavakból álló zsírtartalma miatt ugyan meglehetősen energiadús alapanyag, de kis mennyiségben salátákhoz adva, müzlibe keverve vagy akárcsak ebéd után magában elfogyasztva remekül kihasználhatjuk egyéb kiváló tulajdonságait, többek között magas élelmi rost- és kalciumtartalmát. Ez utóbbi miatt, illetve magas növényi fehérjetartalma miatt fontos alapanyag a vegetáriánus és a vegán étrendekben is.
A termés fogyasztása mellett ne felejtkezzünk meg a belőle sajtolt értékes, különleges ízű dióolajról sem, amely gazdag többszörösen telítetlen, a szervezetünk számára élettanilag kedvező hatású omega-6 és omega-3 zsírsavakban.
-
1.
Almás-kókuszos zabkása
-
2.
Diós - zsályás avokádókrém
-
3.
Körtekrémleves
-
4.
Diós csirkemell dióolajon sütve
-
5.
Kínai kelsaláta dióval és csirkemellel
-
6.
Fehérboros csirkemell fokhagymás diómártással
-
7.
Hófehérke saláta Bulgáriából
-
8.
Sült Waldorf saláta
-
9.
Kéksajtos-diós csiga
-
10.
Mézes -zabpelyhes keksz