Milyen sütit szeretnétek? Erre a kérdésre az unokáink többnyire annyiféle választ adnak, ahányan vannak. Nálunk sokkal egyszerűbb a helyzet. Legalábbis látszólag…
Szóval, amikor felvetjük a sütikérdést, hosszú műszakra készülhetünk a konyhában, ha mindegyik unokának a kedvében szeretnénk járni. Az egyik pitére, a másik piskótára, a harmadik krémesre vágyik, a negyedik… nem is folytatom.
NoSalty-kérdés: Sok recept a cseh krémesben a mézes tészta helyett piskótát ír. Vajon, melyik az eredeti? Milyen recepteket ismertek még, aminek szerepel a nevében a cseh jelző?
Lássuk, miért egyszerűbb az én helyzetem! Már jó ideje ugyanis unokáim csakis mézes krémest kérnek. Lehet nyár vagy tél, húsvét vagy karácsony, a favorit mindig ez a süti. Szülinapon tortává magasztosul, volt már szív és tulipán formájú – nagy mázli, hogy nem markoló volt a jel az oviban. Teteje eredetileg csokimázas ugyan, de finom és nagyon jól mutat eper- és málnazselével is – ha már tulipánról vagy szívecskéről van szó.
Mindez még nem nagy kihívás. Akkor miért csak látszólag egyszerű a helyzet?
A mézes lapok sütéséig megy minden simán, a maga útján. A krém készítése bonyolítja meg a dolgot. Kétfélét kell ugyanis készítenem. Vagy párhuzamosan főzöm – az nem annyira jó, mert az egyik biztos, hogy odakap vagy csomós lesz – vagy egymás után. Az viszont dupla annyi idő.
{ GALÉRIA = title:%C3%8Dgy%20k%C3%A9sz%C3%ADti%20Mari%20nagyi%20a%20m%C3%A9zes%20kr%C3%A9mest!, 0,1,2,3,4,5,6,7,8 }
Igen, azt még nem mondtam, miért a kétféle krém. Nos, mert kisebbik unokám nem jól tűri a tejet és a belőle, vele készült ételeket, süteményeket. Pontosabban, bizonyos tejfehérjéket nem tud megemészteni, így a második változat mindig rizstejes.
Mindkét végeredmény viszont csodálatos, így bátran ajánlom a rizstejjel főzött krémet azoknak, akik tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység miatt nem ehetnek tejet.
Mari nagyi tippje: Aki rizstejjel készíti a mézes krémest, kicsit kevesebb cukorral keverje ki a vajat (vagy margarint), mert a rizstejnek is kissé édeskés az íze.
Még néhány szót a sütemény nevéről: a családunk mézes krémesként vagy cseh krémesként, illetve „bégéné” néven ismeri. Ez utóbbi elnevezéshez némi magyarázat szükséges. Régebben napilapnál dolgoztam, és egy kedves olvasó, B. G.-né, leveléhez mellékelte a receptet, de a két küldemény valahogyan elvált egymástól… A recept viszont remek, jobb, mint a mi régi, családi mézesünké.
Nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni, úgyhogy köszönet a levélírónak! Abban reménykedem, hátha ellátogat a NoSalty-oldalra, és felismeri a receptjét. Kedves B. G.-né, várom jelentkezését!
Oszd meg: Melyik a kedvenc mézes süteményed?
Kellemes karácsonyi mézeskészítést, és boldog ünnepeket kívánok!
Mari nagyi